Astigmatism – ce este și cum se tratează
Mulți dintre cei care poartă ochelari de corecție sau lentile de contact suferă de astigmatism. Astigmatismul influențează sever desfășurarea activităților de zi cu zi precum și performanțele intelectuale ale unei persoane. Ce este acest defect de vedere și cum poate fi tratat? În acest articol vor fi prezentate cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știe oricine despre astigmatism.
Ce este astigmatismul?
Afectiunea de astigmatism este o imperfecțiune a curburii ochiului, destul de comună și în general tratabila. Pacienții cu astigmatism au o vedere neclară atât la distanță cât și la apropiere.
Această anomalie apare atunci când suprafața frontală a ochiului (corneea) sau lentila ochiului prezintă o curbură neregulată. În loc de o curbură rotundă, suprafață este ovală, asemănătoare cu forma unui ou. Aceasta cauzează o vedere neclară la orice distanță.
Astigmatismul este adesea prezent la naștere și poate exista în relație cu miopia sau hipermetropia. De multe ori, acesta nu este destul de grav încât să necesite o formă de corecție optică. Atunci când tratamentul este necesar însă, acesta se poate face prin lentile de corecție sau operație.
Care sunt simptomele astigmatismului?
Următoarele simptome pot indica prezența astigmatismului:
- Vedere neclară sau distorsionată
- Disconfort ocular (pacientul simte că ochiul trebuie să depună un efort semnificativ pentru a focaliza).
- Dureri de cap
- Vedere slabă mai ales pe timp de seară/noapte
- Pacientul mijește ochii în încercarea de a focaliza
Când ar trebui medicul oftalmolog vizitat? În momentul în care aceste simptome sunt atât de pronunțate încât afectează calitatea vieții. Medicul va decide dacă astigmatismul este prezent și cât de avansat este acesta.
În cazul copiilor, aceștia deseori nu realizează că vederea lor nu este una clară. De aceea, sunt recomandate sesiuni de consult și diagnosticare regulate. Medicul va putea vedea astigmatismul din măsurători, chiar dacă cel mic nu se plânge de disconfort. Perioadele în care aceste măsurători trebuie realizate sunt:
- În perioada de nou-născut
- În cadrul controalelor regulate la medic până ce ajung la vârsta școlarizării
- La fiecare 1-2 ani în timpul anilor de școală.
Care sunt cauzele stigmatismului?
Globul ocular are două suprafețe curbate prin care lumina trece pentru a ajunge pe retină. Prima suprafață este corneea, țesutul care învelește ochiul. A doua este cristalinul, lentila ochiului, o structură limpede din interiorul ochiului care este responsabilă de focalizarea obiectelor la apropiere.
Un ochi cu formă perfectă are ambele suprafețe curbate rotund. Atunci lumina este reflectată egal rezultând într-o imagine clară direct pe retină.
Eroarea apare atunci când fie corneea, fie lentila ochiului au o curbură ovală. Când curburile nu sunt la fel, razele de lumină nu se reflectă la fel, ceea ce înseamnă că se vor forma două imagini diferite. Aceste imagini se suprapun, rezultând o vedere neclară.
În funcție de suprafața care are defectul de curbură, astigmatismul poate fi cornean sau lenticular.
Unele persoane se nasc cu astigmatism. În cazul altora, acesta apare în urma unui traumatism ocular, a unei boli sau a unei operații.
Contrar credinței populare, acesta nu apare și nu este înrăutățit de cititul în lumină slabă, vizionarea ecranelor de la o distanță mică.
Tipuri de astigmatism
Din punct de vedere medical există două aspecte în funcție de care se poate clasifica astigmatismul. Primul, așa cum ziceam anterior, este elementul optic care influențează focalizarea incorectă. Astfel, vorbim despre astigmatismul cornean și cel lenticular. Desigur, în această categorie avem de-a face și cu astigmatismul congenital, prezent încă de la naștere și bilateral și cel dobândit, în cazul traumatismelor la nivelul ochilor sau din cauza altor afecțiuni la ochi. Poate fi dobândit inclusiv în urma unor intervenții chirurgicale.
Al doilea aspect este legat de asocierea astigmatismului cu hipermetropia și miopia. În acest caz vom discuta despre: astigmatism miopic simplu și compus, astigmatism hipermetropic simplu și compus și astigmatism mixt. Iată mai multe detalii despre fiecare în parte!
Astigmatism hipermetropic
Cel simplu este caracterizat de focalizarea în două puncte, unul pe retină, iar al doilea într-un punct imaginar situat în spatele retinei. Cel compus presupune ca ambele puncte de focalizare să fie situate într-un spațiu virtual în spatele retinei, dar cele două puncte nu coincid.
Astigmatism miopic
În cazul astigmatismului miopic simplu focalizarea se va realiza în două puncte, unul pe retină și unul situat înaintea retinei. Astigmatismul miopic compus presupune ca cele două puncte în care se realizează focalizarea să se afle înaintea retinei, dar tot în locuri diferite.
Astigmatism mixt
Astigmatismul mixt este reprezentat de combinația între astigmatismul hipermetropic și cel miopic. Așadar cele două puncte de focalizare vor fi distribuite diferit, unul în spatele și unul în fața retinei.
Factori de risc ai astigmatismului
Unele persoane sunt mai predispuse decât altele la dezvoltarea acestui viciu de refracție. Acesta este mai probabil în cazul:
– Persoanelor ce au un istoric familial de astigmatism sau de anomalii corneene.
- Celor care au o miopie mare.
- Celor care au suferit o infecție oculară
- Persoanelor a căror cornee s-a subțiat sau chiar cicatrizat.
Care sunt simptomele astigmatismului?
Printre cele mai comune simptome ale astigmatismului se numără:
- durerile de cap;
- ochii iritați;
- încordarea ochilor;
- vederea crucișă;
- vederea neclară, distorsionată sau estompată, indiferent de distanță;
- dificultăți de vedere pe timpul nopții;
- blefarite;
- blefaroconjunctivita.
Merită să menționăm inclusiv faptul că simptomele pot fi destul de diferite de la o persoană la alta sau este posibil ca pacientul să nu observe deloc simptome.
Cum poți să previi astigmatismul?
Din păcate, astigmatismul nu poate fi prevenit, ci doar tratat. Cu cât acesta este detectat mai devreme, cu atât tratamentul va fi mai eficient. Cel mai des copiii și adolescenții nu-și dau seama dacă suferă de această afecțiune, crezând că așa văd oamenii în mod normal. Tocmai de acea un număr foarte mare de copii și adolescenți nu sunt diagnosticați precoce.
Cum se diagnostichează astigmatismul?
Diagnosticul de astigmatism este dat în urma unui examen ocular. Un examen complet implică o serie de teste pentru a verifica sănătatea ochiului, precum și prezența viciilor de refracție. Oftalmologul poate folosi diferite instrumente de măsurare și lentile pentru a determina nivelul de confort în vedere al pacientului.
În urma examenului, dacă astigmatismul este confirmat, medicul poate prescrie tratament cu lentile de corecție speciale pentru astigmatism.
Cum se tratează astigmatismul?
Opțiunile de tratament sunt multiple și foarte eficiente. În primă fază, acesta se corectează prin port de lentile. În stadii avansate sau atunci când pacientul nu dorește să mai poarte ochelari, astigmatismul poate fi corectat prin chirurgia refractivă.
Lentilele de corecție pot fi sub forma de:
- Ochelari – Ochelarii sunt echipați cu lentile care ajută la compensarea formei inegale a ochiului. Astfel, limita poate pătrunde în ochi în mod corect.
- Lentile de contact – lentilele de contact moi pot fi o variantă pentru cei cu un astigmatism ușor. Pentru cei cu un astigmatism avansat medicul poate recomanda lentile de contact dure, folosite în procedura de ortokeratologie. Aceasta presupune purtarea lentilelor dure pe suprafața ochiului pe timp de noapte. Prin port regulat, curbura ochiului poate fi corectată. În timp, pacienții vor trebui să poarte lentilele cu o frecvență redusă, pentru a menține doar forma corectă. Când tratamentul este întrerupt pentru perioadă mai mare de timp, forma corneei va fi din nou distorsionată.
Tipuri de operație care tratează astigmatismul:
– LASIK – chirurgul face un flap în cornee. Utilizând un laser excimer va sculpta apoi forma corneei și va repoziționa flapul.
– LASEK – o procedură asemănătoare, dar fără flap. În schimb, chirurgul va îndepărta o porțiune din epiteliul cornean, va corecta curbura cu un laser, apoi va repoziționa epiteliul.
– PRK – o procedură similară cu LASEC, dar aici epiteliul nu mai este repoziționat. Țesutul se va reface în mod natural în câteva zile.
– Epi-LASIK – O variantă de LASEK, cu diferența că medicul se folosește de o lamă specială pentru îndepărtarea epiteliului, în loc de o soluție pe bază de alcool.
– SMILE – Acesta este cea mai noua tehnica de chirurgie refractivă și cea mai puțin invazivă cu cea mai rapidă recuperare.
Astigmatism netratat – care sunt riscurile?
Netratat, astigmatismul la copii poate duce la ambliopie, o afecțiune cunoscută popular drept ochi leneș. În timp, problema poate deveni permanentă. De aceea este important ca pacienții care experimentează disconfort în vedere să se prezinte la medic cât mai repede. Împreună cu acesta se va stabili cea mai potrivită și eficientă variantă de tratament, astfel încât calitatea vieții pacientului să nu fie afectată.
Complicațiile astigmatismului
În eventualitatea în care astigmatismul nu va fi depistat la timp și tratat corespunzător, afecțiunea se poate agrava și poate degenera în:
- Keratoconus, mai exact subțierea progresivă a corneei într-o zonă și bombarea ei până când capătă o formă conică. În timp, pot apărea cicatrici la nivelul corneei și astfel se ajunge la pierderea vederii. În funcție de momentul diagnosticării, afecțiunea poate fi tratată cu ajutorul lentilelor de contact sau prin transplantul de cornee
- Ambliopia sau ochiul leneș reprezintă o afecțiune caracterizată prin performanța slabă a unui ochi în comparație cu celălalt. Este comună în cazul persoanelor care suferă de astigmatism la un singur ochi sau la cele care suferă de această afecțiune la ambii ochi, dar cu grade diferite de severitate.
Fiind o afecțiune des întâlnită și care afectează persoanele de toate vârstele, sfatul nostru este acela de a programa o consultație de specialitate în momentul în care resimți una sau mai multe dintre simptomele descrise mai sus. Depistarea timpurie este importantă mai ales în cazul copiilor, așadar nu ezita să programezi o consultație oftalmologică!