Cataracta secundară – de ce apare și cum este tratată

Cataracta este o afecțiune oftalmologică ce a ajuns să fie considerată un rezultat normal al procesului de îmbătrânire, deoarece aproximativ 50% din populație va fi dezvoltat această afecțiune până la vârsta de 80 de ani. Aceasta apare deoarece lentila naturală a ochiului se opacizează și este nevoie să fie înlocuită. Cataracta secundară însă este o patologie ce apare după operația de cataractă. Deși simptomele sunt asemănătoare, cauza nu este aceeași și e nevoie de tratament specific.

Ce este cataracta secundară?

Cataracta secundară poate să apară după operația de cataractă. Aceasta poate afecta aproximativ 20% dintre pacienți, fiind considerată o complicație normală și de așteptat după intervenția inițială. Din păcate, medicii nu își pot da seama care dintre pacienții va dezvolta o cataractă secundară. De aceea, după operația de cataractă, pacienții sunt încurajați să se prezinte la controale regulate.

Cataracta secundară –  care este cauza?

Așa cum am amintit, cataracta așa-zis normală, apare deoarece, odată cu îmbătrânirea, proteinele din interiorul cristalinului se grupează, rezultând opacizarea acestei lentile. Afecțiunea se rezolvă destul de rapid și ușor prin operația de înlocuire a cristalinului natural cu unul artificial.

Cristalinul artificial nu conține proteinele ce se pot regrupa. De ce spunem atunci că poate apărea a doua cataractă?

Cataracta secundară are o altă cauză, ce ține de procesul operator și complicațiile acestuia. În cadrul operației de cataractă, este extras cristalinul bolnav, dar ceea ce rămâne în ochi este sacul cristalinian sau stratul extern al cristalinului natural. Noul cristalin se va implanta în acest sac.

Acest țesut este cel care se poate opaciza, de regulă în primi 5 ani de la operația de cataractă. Dacă acesta este cazul, vederea pacientului este din nou afectată și acesta trebuie să se prezinte pentru tratament în scopul recuperării acuității vizuale.

Cataracta secundară – simptome

O persoană cu o cataractă secundară poate experimenta următoarele simptome:

  • Vedere încețoșată
  • Dificultate în percepția obiectelor apropiate
  • Dificultate în percepția obiectelor îndepărtate
  • Dificultate în percepția culorilor și a contrastelor
  • Pete luminoase strălucitoare în câmpul vizual
  • Cercuri de lumină în jurul obiectelor focalizate

Dacă după operația de cataractă un pacient experimentează oricare dintre aceste simptome, este absolut necesar să se prezinte cât mai curând la un control oftalmologic.

Cine este mai predispus să dezvolte cataractă secundară?

Deși este imposibil de anticipat ce persoană va dezvolta cataractă secundară, există o categorie de pacienți care sunt cu siguranță mai predispuși la această afecțiune.

Este vorba despre cei care au sub 60 de ani și au suferit o intervenție chirurgicală precum: operație de cataractă, operație de glaucom, operație pe retină. Pare un paradox, dar se pare că apariția cataractei secundare este mai probabilă în cazul persoanelor de sub 60 de ani, în timp ce prima cataractă este mai întâlnită la cei de peste 60 de ani.

Alți factori de risc care au fost puși în legătură cu apariția acestei afecțiuni pot fi:

  • Fumatul
  • Diabet
  • Vârstă
  • Leziuni oculare anterioare
  • Inflamații
  • Obezitate
  • Expunerea neprotejată a ochilor la soare

Cataracta secundară – care este tratamentul?

Există o singură metodă de a trata cataracta secundară și anume tratamentul cu laser YAG. Aceasta este o procedură simplă ce se efectuează într-o clinică și întreg procesul durează doar câteva minute.

Atunci când capsula cristalinului devine opacă cu aglomerări de celule epiteliale ce blochează lumina în parcursul ei spre retină, vederea devine încețoșată și neclară. Acest laser crează o breșă în suprafața sacului cristalinian, în zona pupilară. Astfel, lumina poate ajunge pe retină fără a fi blocată.

Înainte de operație, medicul va aplica picături pentru dilatarea pupilei, precum și picături cu rol anestezic ce vor amorți suprafața ochiului.

Medicul poate aplica o lentilă specială pe ochi, aceasta permițându-i să vadă foarte bine membrana ochiului înainte de inițierea laserului YAG. Laserul efectuează capsulotomia în zona posterior-centrală, iar vederea este astfel recuperată.

După operația cu laser YAG

laser YAG tratament cataracta secundaraOperația cu laser YAG este non invazivă, rapidă și fără durere. De aceea, efectele se vor face simțite imediat, iar recuperarea este foarte rapidă.

După aproximativ o oră de la operație, medicul va inspecta ochiul pentru a depista semne de infecție sau de inflamație periculoasă. Va examina apoi sacul cristalinian pentru a se asigura că procedura a fost una de succes și că nu există efecte adverse.

Pentru câteva ore după operație, pacienții pot avea vederea ușor neclară. Acesta este un efect normal al picăturilor administrate și va trece curând.

Unii pacienți pot experimenta prezența unor așa-numite musculițe volante în câmpul vizual. Acestea, de asemenea, vor dispărea într-o perioadă scurtă de timp.

După operație, este improbabil ca încă o cataractă secundară să apară.

Există complicații după intervenția cu laser YAG?

Orice intervenție medicală prezintă și anumite riscuri. Deoarece aceasta este o procedură simplă și scurtă, riscurile sunt minime. Totuși acestea trebuie să fie cunoscute și acceptate de orice pacient. Astfel, în unele cazuri următoarele complicații pot sa apară:

  • Edem cornean
  • Edem macular
  • Sângerare intraoculare la nivel de pol anterior
  • Decolorare de retină (un caz la 50 pacienți)
  • Deplasarea sau ușoară alterare a cristalinului artificial.

Momentul în care procedura cu laser YAG este recomandată este decis de medicul oftalmolog împreună cu pacientul în cauză. În general, tratamentul nu este recomandat imediat, ci doar atunci când vederea este cu adevărat într-un punct de deteriorare în care afectează calitatea vieții pacientului.

Cataracta secundară – poate fi prevenită?

Din păcate, nu există o metodă clară de prevenție a cataractei secundare, iar apariția acesteia nu are legătură nu o anumită conduită a pacientului după operație.

Cea mai bună șansă de prevenire ține de tehnica operatorie. Este recomandat să alegeți o clinică oftalmologică cu o reputație foarte bună, medici foarte bine pregătiți și care folosește cea mai nouă tehnologie. Chiar și așa, nimeni nu poate garanta că această complicație nu va apărea.

Cataracta secundară este așadar o complicație normală a operației de cataractă. Din fericire aceasta se poate trata destul de simplu, foarte rapid și nedureros la clinicile oftalmologice Vitreum din nord-vestul României. Clinicile sunt dotate cu echipament de ultimă generație, astfel pacienții pot beneficia mereu de un tratament la cele mai înalte standarde.