Glaucom – cauze, simptome, diagnoză și tratament

Afecțiunea de Glaucom înseamnă creșterea presiunii intraoculare și este o afecțiune complexă în care se observă distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic.

În cazul în care glaucomul nu este depistat la timp și tratat corespunzător, poate duce la pierderea treptată a vederii, care din păcate este ireversibilă.

Glaucomul poate să fie ereditar și poate să nu apară decât la vârste mai înaintate.

Majoritatea persoanelor cu glaucom nu au simptome sau dureri precoce. Dacă aveți peste 40 de ani și aveți antecedente în familie cu glaucom sau aveți probleme de sănătate cum ar fi diabet zaharat, trebuie să faceți o examinare completă la un medic oftalmolog la fiecare 1 an.

Cauzele glaucomului

oci-afectat-de-glaucom

Există forme de glaucom prezente de la naștere (congenitale), forme de glaucom cu debut la vârsta copilăriei (juvenile) și forme de glaucom care afectează populația adultă.

În mod normal lichidul, denumit umoare apoasă, se scurge printr-un canalicul. Dacă acest canal este blocat, lichidul se acumulează provocând glaucomul. Motivele blocajului pot fii diverse.

Cauzele mai puțin frecvente includ traumă oculară sau  arsuri chimice ale ochiului, infecții severe ale ochilor, afecțiuni inflamatorii sau tromboze vasculare.

Glaucomul de obicei afectează ambii ochi, dar poate fi mai gravă la unul din ochi.

Cataracta poate fi un factor de risc pentru glaucom, deoarece poate contribui la blocarea fluxului de fluid din ochi, rezultând în presiune intraoculară crescută. De asemenea, anumite tipuri de chirurgie pentru cataractă pot, de asemenea, să crească riscul de glaucom. Pentru a reduce riscul de glaucom asociat cataractei, medicii pot recomanda anumite tipuri de lentile intraoculare care să mențină o presiune intraoculară sănătoasă și să reducă riscul de complicații.

Simptomele glaucomului

În majoritatea cazurilor glaucomul nu are simptome primul semn fiind pierderea vederii periferice sau laterale, de multe ori acest lucru trece neobservat până când boala se agravează.

Ocazional se poate manifesta prin dureri oculare bruște din cauza creșterii presiuni oculare, aceste crize pot fi însoțite și de dureri de cap și vedere încețoșată.

Ochi roșii.

Câmpul vizual se îngustează.

Vedere slăbita.

Persoanele predispuse la glaucom sunt:

  • persoanele cu diabet zaharat
  • persoanele care au suferit traume la ochi
  • cele mai afectate persoane de glaucom sunt persoanele de peste 40 de ani, dar în unele cazuri se manifestă și la adolescenți și chiar la copii
  • consum prelungit de medicamente (ex. steroizi)
  • traumatisme, leziuni sau răniri ale ochiului
  • se poate transmite și ereditar

Pentru ca glaucomul să fie detectat la timp, este necesar să faceți o examinare anuală la medicul oftalmolog.

Tipuri de glaucom

Există două tipuri principale de glaucom: primar cu unghi deschis și primar cu unghi închis.

Glaucomul primar cu unghi deschis

glaucom afectiune ocuara descriere

Glaucomul cu unghi deschis cea mai frecventă formă de glaucom, care reprezintă cel puțin 85% din toate cazurile de glaucom.

Este cauzată de blocarea lentă a canalelor de drenaj, ducând la o presiune oculară crescută.

Când unghiul camerei anterioare este deschis dar evacuarea lichidului intraocular este defectuoasă.

Se dezvoltă lent și este o afecțiune permanentă pe parcursul vieții.

În fazele incipiente ale bolii simptomele și daunele nu sunt observate.

Unghiul deschis înseamnă că unghiul în care irisul întâlnește corneea este suficient de deschis sau larg ca să permită drenajul umorului apos din camera anterioară spre și prin rețeaua trabeculară. Glaucomul cu unghi deschis este de asemenea numit glaucom primar sau cronic.

Glaucomul primar cu unghi închis

figura glaucom unghi inchisEste o formă mai puțin frecventă de glaucom:

  • Este cauzată de blocajul accesului umorului apos către rețeaua trabeculară realizată de poziția anormală a rădăcinii irisului, ducând la o creștere bruscă a presiunii intraoculare
  • Are un unghi închis sau îngust între iris și cornee
  • Evoluează foarte repede
  • Are simptome și traume care sunt, de obicei, foarte vizibile reprezentate de dureri oculare accentuate, cefalee (dureri de cap)
  • Percepția de halouri în jurul surselor de lumină
  • Scăderea acuităților vizuale.
  • Solicită asistență medicală imediată.

Acest tip de glaucom având o simptomatologie accentuată spre deosebire de glaucomul cu unghi deschis care are o simptomatologie ascunsă la inceput, alarmează pacientul și determină solicitarea unui consult oftalmologic.

Glaucomul congenital

Acest tip de glaucom apare la copii atunci când există o dezvoltare incorectă sau incompletă a canalelor de scurgere a ochilor în perioada prenatală. Aceasta este o condiție rară care poate fi și moștenită. Atunci când nu este complicată, microchirurgia poate corecta deseori defectele structurale. In alte cazuri sunt tratate cu medicamente și intervenții chirurgicale.

Alte tipuri de glaucom

  • secundar
  • pigmentar
  • pseudoexfoliativ
  • traumatic
  • neovascular
  • uveitic
  • posner-schlossmann

Examinarea pacienților cu glaucom

figura explicativă diagnosticare glaucom prin perimetrieDiagnosticarea Glaucomului se poate efectua doar în urma unui consult oftalmologic de specialitate pe baza unui examen clinic specific completat de investigații.

Perimetrie

Examinarea câmpului vizual este o investigație de bază numită și perimetrie, aceasta având o importanță majoră atât în diagnosticarea bolii glaucomatoase cât și în monitorizarea evoluției bolii.

Gonioscopie

Examenul polului anterior al globului ocular se efectuează printr-o examinare numită gonioscopie. Acest examen evidențiază profunzimea camerei anterioare a ochiului, posibile semne de glaucom secundar precum și rețeaua trabeculară.

Tonometrie

Se măsoară valoarea presiunii intraoculare numită și tonometrie care reflectă echilibrul între producția şi evacuarea lichidului intraocular.

Tomografia în coerenţă optică

Tomografia în coerenţă optică(OTC) poate identifica defecte structurale precoce care scapă neidentificate la examinarea obiectivă.Tomografia în coerenţă optică este la ora actuală  cea mai eficientă examinare în depistarea formelor incipiente de glaucom.

Bio microscopia fundului de ochi

Examinarea fundului de ochi se poate realiza prin bio microscopia fundului de ochi. Medicul oftalmolog va folosi picături pentru a dilata pupila după care va examina fundul de ochi. Examinarea fundului de ochi se poate efectua și prin alte  metode cum ar fi oftalmoscopie directă şi indirectă.

Tratamentul pacienților cu glaucom

Tratamentul glaucomului poate fi administrat prin picături oftalmice, pastile, chirurgie cu laser, chirurgie tradițională sau endoscopie oculară. Scopul oricărui tratament este de a preveni pierderea suplimentară a vederii, deoarece pierderea acuității vizuale care deja a apărut din cauza glaucomului este ireversibilă. Vestea bună este că glaucomul poate fi gestionat dacă este detectat devreme și tratat cu tratament medical și sau chirurgical, astfel încât majoritatea persoanelor cu glaucom nu își vor pierde vederea.

Singura modalitate de a evita glaucomul este controlul oftalmologic periodic pentru a depista și trata din timp această afecțiune. Chiar și așa, prin tratament, glaucomul nu dispare, dar poate fi ținut sub control, astfel încât să nu afecteze viața zilnică.

Administrarea regulată a medicamentelor, așa cum este prescris, este esențială pentru prevenirea leziunilor care amenință vederea. De aceea este important să discutați despre reacțiile adverse cu medicul dumneavoastră. Deși fiecare medicament are unele efecte secundare potențiale, este important de reținut că mulți pacienți nu experimentează deloc efecte secundare. Dumneavoastră împreună cu medicul trebuie să lucrați ca o echipă în lupta împotriva glaucomului. Medicul dvs. are multe opțiuni. Acestea includ:

Tratamentul glaucomului prin picături pentru ochi

Deoarece picăturile oculare sunt absorbite în sânge, spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luați în prezent. Unele medicamente pot fi periculoase atunci când sunt amestecate cu alte medicamente. Pentru a minimiza absorbția în sânge și pentru a maximiza cantitatea de medicament absorbită în ochi, închideți ochii timp de una până la două minute după administrarea picăturilor și apăsați ușor degetul arătător împotriva colului nazal inferior al pleoapei pentru a închide canalul de rupere care se scurge în nas. În timp ce aproape toate picăturile oftalmice pot provoca o senzație incomodă de arsură sau agitație la început, disconfortul ar trebui să dureze doar câteva secunde. Picăturile utilitate în tratamentul glaucomului sunt de multiple feluri. Ele se pot utiliza singure sau în combinație cu alte picături atunci când este nevoie de un efect mai puternic. Picăturile se administrează o data sau de două ori pe zi.

Pastile

Uneori când picăturile de ochi nu controlează suficient presiunea intraoculară, pastilele pot fi prescrise în plus față de picături. Aceste pastile, care au mai multe efecte secundare sistemice decât picăturile, servesc de asemenea pentru a reduce ‘’robinetul’’ ochiului și a reduce producția de lichid. Aceste medicamente sunt luate de obicei de două până la patru ori pe zi. Este important să distribuiți aceste informații tuturor celorlalți medici, astfel încât aceștia să vă poată prescrie medicamente care nu vor genera interacțiuni potențial periculoase.

Proceduri chirurgicale utilizate în tratamentul glaucomului

Atunci când medicamentele nu ating rezultatele dorite sau au efecte secundare intolerabile, oftalmologul dumneavoastră poate sugera intervenții chirurgicale.

Operația laser

Chirurgia laser a devenit din ce în ce mai populară ca un pas intermediar între medicamente și intervențiile chirurgicale tradiționale, deși ratele de succes pe termen lung sunt variabile. Cel mai frecvent tip efectuat pentru glaucom cu unghi deschis este numit trabeculoplastie. Această procedură durează între 10 și 15 minute, este nedureroasă și poate fi efectuată fie în cabinetul medicului, fie în ambulatoriu. Fasciculul laser (un fascicul de lumină cu energie înaltă) este focalizat pe scurgerea ochiului.

Puteți merge acasă și vă puteți relua activitatea normală după o intervenție chirurgicală.După această procedură, mulți pacienți răspund suficient de bine pentru a putea evita sau întârzia operația. Deși poate dura câteva săptămâni pentru a vedea efectul complet de scădere a presiunii acestei proceduri, timp în care este posibil să trebuiască să continuați să vă luați medicamentele, mulți pacienți sunt capabili în cele din urmă să întrerupă unele dintre medicamentele lor. Medicul dvs. este cel mai bun judecător pentru a determina dacă aveți sau nu nevoie de medicamente. Complicațiile de la laser sunt minime, motiv pentru care această procedură a devenit din ce în ce mai populară.

Ciclofotocoagularea

Procedura laser aplicată în tratamentul glaucomului cu unghi deschis implică reducerea cantității de umoare apoasă în ochi prin distrugerea unei părți a corpului ciliar, care produce lichidul. Aceste tratamente sunt, de obicei, rezervate pentru utilizarea în ochi care au fie un nivel crescut de presiune intraoculară după ce au eșuat alte tratamente tradiționale.

Endoscopia oculară în tratarea pacienților cu glaucom

Această tehnică folosește fotocoagularea cu laser parțială a corpul ciliar fără a cauza deteriorarea țesuturilor care se află în jur. Cu ajutorul ciclofocoagulării endoscopice (ECP), instrumentul este plasat în interiorul ochiului printr-o incizie chirurgicală, astfel încât energia laserului să fie aplicată direct pe țesutul corpului ciliar.

Endoscopia oculară a fost introdusă pentru prima dată în România în noiembrie 2014 la Satu Mare în cadrul clinicii Vitreum, efectuând operații endoscopice în premieră națională.

Endoscopia oculara este utilizată în tratamentul chirurgical al glaucomului oferind cea mai rapidă și ușoară intervenție pentru această afecțiune. Endoscopia oculară este de asemenea utilizată în patologii complexe de pol posterior al retinei. Endoscopul ocular este un sistem avansat cu triplă funcție, cea de laser, iluminare și de vizualizare.