Presbiopie: ce este și cum poate fi corectată?

consult oftalmologic presbiopiePresbiopia este o tulburare de vedere care afectează imaginea obiectelor situate în imediata apropiere. Afectiunea  de presbiopie apare pe fondul îmbătrânirii, determinată de îngroșarea cristalinului, care își pierde elasticitatea. Afecțiunea se poate corecta prin purtarea ochelarilor de vedere de aproape sau a lentilelor de corecție. Tratamentul laser de corectare a deficienței de vedere are avantajul recuperării rapide și a redobândirii vederii clare.

Presbiopia înseamnă o pierdere treptată a capacității ochilor de a se focusa pe obiectele aflate în imediata apropiere. Problemele apar odată cu înaintarea în vârstă, și la început pot fi ignorate, soluția găsită fiind aceea de a îndepărta obiectele de interes pentru a le putea vizualiza.

Controlul oftalmologic preventiv poate identifica tulburarea de vedere, ce poate fi corectată cu ochelari de vedere, lentile de contact sau chiar chirurgical.

Ce este presbiopia?

Presbiopia este un proces natural cu care se confruntă ochii după pragul de 40 de ani. Pierderea capacității cristalinului de a realiza focalizarea imaginii pe obiectele aflate în preajmă determină presbiopia. Cu alte cuvinte, cristalinul începe să se îngroașe, pe fondul îmbătrânirii, și să își piardă elasticitatea. Imaginile apropiate devin neclare și pentru a corecta această problemă ochiul are nevoie să îndepărteze obiectele din plan apropiat, astfel încât să le perceapă clar.

Afecțiunea este progresivă, lentă, afectează ambele sexe, în egală măsură. Netratată duce la complicații precum miopie, astigmatism sau hipermetropie, care sunt de fapt erori de refracție.

Există soluții medicale variate pentru corectarea problemei de vedere. Primul pas este reprezentat de controlul medical de specialitate. Stabilirea diagnosticului aduce și identificarea celei mai bune variante de tratament.

Simptomele presbiopiei

 • Îndepărtarea obiectelor de ochi pentru a le vedea sau citi;
 • Nevoia de mai multă lumină pentru realizarea sarcinilor zilnice în interior;
 • Vedere neclară, încețoșată;
 • Dureri de cap;
 • Ochi obosiți.

Cauzele presbiopiei

Presbiopia este rezultatul îmbătrânirii ochiului. Formarea imaginilor la nivelul ochilor are loc cu ajutorul corneei și al cristalinului. Corneea este partea anterioară a membranei externe a ochiului, nevascularizată, dar puternic inervată, sub formă de cupolă. Lentila este o structură clară. Cele 2 formațiuni preiau lumina care pătrunde în ochi pentru a putea focaliza imaginea pe retină.

Cristalinul este o structură flexibilă, capabil să își schimbe forma, cu ajutorul mușchiului circular, care îl înconjoară.

Formarea imaginii la distanță presupune relaxarea mușchiului circular, în timp ce pentru imaginea apropiată, mușchiul se contractă, lentila se curbează și se schimbă focalizarea pe obiectul din apropiere. Îmbătrânirea face ca elasticitatea cristalinului să scadă, iar schimbarea focalizării să nu se mai poată realiza. De aceea imaginile apropiate devine neclare.

Cum se diagnostichează presbiopia?

Afecțiunea de presbiopie poate fi sesizată și la un examen oftalmologic complet al ochiului. Parte a acestuia este și evaluarea refracției pentru a măsura vederea clară la anumite distanțe.

Dacă ai deja probleme cu vederea, programează un control rapid la oftalmologie pentru ca medicul să poată stabili cu exactitate tulburarea de vedere sau viciul de refacție de care suferi.

Procedura nu este dureroasă, ci doar ușor neplăcută pentru că ai nevoie de însoțitor. Pentru ca medicul să poată examina foarte bine ochii, îți va pune câteva picături pentru dilatarea pupilei, ceea ce va face imposibilă perceperea imaginilor pentru câteva ore după examinare.

Este important să îi spui specialistului dacă ai cazuri de presbiopie în familie sau alte probleme medicale, precum diabet. Dacă ai alte boli cronice comunică oftalmologului aceste afecțiuni și tratamentele prescrise.

Cum poate fi corectată presbiopia?

Presbiopia nu poate fi vindecată, dar poate fi corectată, cu ajutorul mai multor opțiuni.

Purtarea ochelarilor de vedere

 • Medicul oftalmolog îți poate prescrie ochelarii de citit perfecți pentru a putea corecta vederea apropiată.
 • Lentile bifocale

Sunt utilizate uneori pentru corectarea acestei tulburări de vedere, avantajul lor fiind acela că încorporează 2 deficiențe diferite într-o singură lentilă, partea de sus este pentru vederea de la distanță, în timp ce partea inferioară este special creată pentru vederea de aproape.

 • Lentile trifocale

Corectează 3 poziții diferite – vederea la distanță, cea medie și imaginile apropiate.

Oferă zone diferite ale lentilelor cu puteri de focalizare variate, corectând vederea de la distanță, cea medie și pe cea de aproape.

 • Lentile Progresive pentru birou

Această variantă de lentile de corecție este bună pentru distanță la computer și la citire.

Lentile de contact de corecție

 • Lentile bifocale

Aceste lentile de contact oferă corecția distanței și a primului plan cu fiecare ocazie.

 • Lentile monovision

O lentilă de contact este pentru vederea la distanță, poziționată în ochiul dominant, în timp ce lentila de contact pentru vederea de aproape este în celălalt ochi.

 • Monovision modificată

O lentilă de contact bifocală sau multifocală este într-un ochi și în celălalt ochi este utilizată o lentilă de contact pentru distanță.

Intervenție chirurgicală pentru presbiopie

Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact pentru corectarea problemelor de vedere poate fi neplăcută, dar înainte de a lua decizia unei intervenții chirurgicale este bine să consulți medicul oftalmolog, pentru a identifica cea mai bună opțiune, care să se plieze pe nevoile și stilul tău de viață.
chirurgie refractiva presbiopie Chirurgia refractivă laser oferă posibilități nebănuite pentru redobândirea vederii, dar chiar și în aceste condiții, dacă porți ochelari doar pentru citit, o scurtă perioadă, operația nu este prioritară pentru tine.
În situația în care viața îți este afectată de presbiopie și ai probleme legate de portul ochelarilor sau al lentilelor de contact de corecție, intervenția chirurgicală laser, minim invazivă, cu rezultate rapide, Presbyond, poate fi varianta potrivită pentru tine, rezultatele fiind dovedite pe termen lung.
Alege o clinică oftalmologică, apelează la servicii de calitate și la o echipă profesionistă, care lucrează numai cu echipamente de ultimă generație și vei obține cele mai bune rezultate pentru sănătatea ochilor tăi.
Corectarea vederii apropiate, afectată de această tulburare de vedere, trebuie să se facă ținând cont de indicațiile medicului și de stilul de viață al fiecărei persoane. Trebuie să iei cea mai bună decizie pentru tine, după ce afli toate variantele, astfel încât să te poți bucura în continuare de viață.