Persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse să dezvolte o boală oculară numită retinopatie diabetică. Afecțiuni oculare care afectează persoanele cu diabet zaharat includ și edemul macular diabetic, cataracta și glaucomul. Retinopatia diabetică este o afecțiune a vaselor de sânge care își deteriorează structura și funcția normală, nu mai irigă retina, devin slăbite, se rup și inundă retina de sânge (hemoragii retiniene) reducând vederea.

retinopatie diabetica

 

Evoluția este lentă, se întinde pe ani de zile, iar fără un tratament adecvat poate să ducă la orbire. Cauzele bolii sunt diverse și nu în totalitate cunoscute, odată apărută, evoluția acesteia nu poate fi oprită, ci doar încetinită, de aceea este esențială diagnosticarea timpurie a acestei afecțiuni.

Ce este edemul macular diabetic?

Edemul macular este acumularea de fluid într-o regiune a retinei numită maculă. Macula este importantă pentru vizibilitatea detailată și clară. Edemul macular este cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la persoanele cu retinopatie diabetică. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu retinopatie diabetică vor dezvolta edem macular. Deși este mai probabil să apară când retinopatia diabetică se agravează, edemul macular se poate întâmpla în orice stadiu al bolii.

Stadiile de evoluție ale retinopatiei diabetice:

  • Retinopatie diabetică minimală neproliferativă. Acesta este stadiul incipient al retinotatiei diabetice. În acest stadiu mici vase de sânge au scurgeri, făcând retina să se umfle (edem macular). De asemenea, în acest stadiu, vasele de sânge din retină se pot închide (ischemie maculară), când se întâmplă acest lucru, sângele nu poate ajunge la maculă.
  • Retinopatie diabetica pre-proliferativă: este un stadiu mai avansat, exudatele și hemoragiile sunt mai numeroase și diverse, vederea este modificată.
  • Retinopatie diabetică proliferativă: este stadiul cel mai avansat al bolii, hemoragiile intraoculare sunt masive (hemoftalmus) apar vase noi, fragile care se rup sau pot să apară diverse formațiuni din țesut fibros care să ducă la dezlipirea retinei.

Metodele de diagnosticare a retinopatiei diabetice sunt:

  • Examenul clinic oftalmologic (măsurarea acuității vizuale, a tensiunii intraoculare și a polului anterior ocular)
  • Angiofluorografia (AFG) metodă prin care se poate afla cât de severă este afectarea retinei, se injectează o substanță de contrast, fluoresceină și realizează câteva fotografii successive ale fundului de ochi
  • Tomografia retiniană (OCT) permite diagnosticarea unor complicații de la nivelul retinei
  • Ecografia de pol posterior

Metodele de diagnosticare a retinopatiei diabetice sunt:

Retinopatia diabetică este o afecțiune care odată debutată, continuă să existe. În cazurile avansate se recurge la intervenții chirurgicale (operații de vitrectomie) aplicații laser, injectări de aer, gaz expandabil sau ulei de silicon, în funcție de fiecare caz în parte.

retinopatie-diabetica-2
Deoarece retinopatia diabetică trece adesea neobservată până când se agravează, persoanele cu diabet zaharat ar trebui să solicite o examinare a fundului de ochi cel puțin o dată pe an. Detectarea precoce, tratamentul în timp util și îngrijirea adecvată a sănătații oculare vă pot proteja împotriva acestor boli.

  • Exminarea fundului de ochi permite medicului să observe:
  • Schimbări în structura vaselor de sânge (creșterea anormală în număr a acestora și posibila apariție a anevrismelor)
  • Vasele de sânge care au hemoragii
  • Umflarea maculei (edemul macular)
  • Modificări ale cristalinului
  • Deteriorarea țesutului nervos
  • Apariția depozitelor de grăsime

Tratament laser pentru retinopatie diabetică

Tratamentul Laser în cazul retinopatiei diabetice constă în aplicarea fasciculelor de undă Laser, aplicate pe retină (fotocoagulare), cu scopul de a stopa apariția și dezvoltarea de noi vase de sânge și de a arde vasele nesănătoase (neovasele) și de a reduce hemoragiile, exudatele și edemul macular.
Tratamentul poate consta în una sau mai multe şedinţe Laser, 4-5, în funcţie de gravitatea retinopatiei diabetice.

retinopatie-diabetica-vitreum