oboseala ochi
august 1, 2022

Cauze și complicații ale ochilor obosiți. Remedii eficiente și metode de prevenție

Cu ochii obosiți vederea este încețoșată, pot apărea dureri de cap și la nivelul globului ocular. Oboseala ochilor este întâlnită frecvent la persoanele care petrec multe ore în fața ecranelor moderne sau la cei care conduc pe distanțe lungi. Odihna este cel mai bun remediu. Dacă simptomele persistă, un consult medical de specialitate va stabili cauza și opțiunile de tratament.

Activitățile care solicită concentrare intensă a ochilor pot duce la apariția disconfortului accentuat. În timp ce unele persoane vorbesc despre ochi obosiți și descriu senzații de durere în jurul orbitelor și migrene, alții vorbesc despre lăcrimare sau uscăciune a ochilor și chiar vedere neclară. Ochii obosiți nu sunt o problemă gravă, ci doar un simptom sau o cauză a unor acțiuni întreprinse și care au solicitat intens ochii. Oboseala și neplăcerile pot să dispară prin conștientizarea efectelor nedorite și schimbarea modului de acțiune.

Ce înseamnă ochi obosiți? Ce este oboseala oculară?

Oboseala ochilor este frecventă și determină un disconfort accentuat, dar și dureri de cap și imposibilitatea concentrării. Ochii umflați și iritați sunt manifestări obișnuite ca reacție la activitățile vizuale intense, lipsa somnului sau alte evenimente în care ochii au menținut o concentrare sporită pentru mult timp.

Dacă în câteva zile vederea nu se îmbunătățește cu odihnă și atenție sporită, atunci este timpul pentru un control oftalmologic complet. Sunt puține situații cunoscute în care ochii obosiți au ascuns probleme oculare mai grave. Totuși, medicul specialist este singurul în măsură să identifice, diagnosticheze și să trateze orice afecțiune oculară, astfel încât vederea să nu fie afectată iremediabil.

Ochi obosiți: cauze

Oboseala oculară sau astenopie apare ca urmare a faptului că petreci foarte mult timp cu ochii în ecranele digitale – calculator, televizor, laptop, telefon, motiv pentru care se mai numește și sindromul privitului la calculator. Mai sunt și alte motive ale ochilor obosiți:

  • Conducere pe distanțe lungi;
  • Activități care solicită intens concentrarea ochilor pe o anumită zonă pentru mult timp;
  • Expunerea la lumină puternică sau strălucitoare;
  • Cititul pentru perioade lungi, fără pauză pentru odihnirea ochilor;
  • Ochi uscați;
  • Probleme de refracție sau alte afecțiuni oculare;
  • Efecte ale unor medicamente pentru anumite boli cronice;
  • Expunerea la curenți de aer, proveniți de la aerisire, ventilator sau aer condiționat.

Complicații ale ochilor obosiți

Pe termen scurt și mediu ochii obosiți nu determină apariția unor complicații severe. Însă provoacă disconfort și neplăceri atunci când apar migrenele, amețelile și senzațiile de arsură sau mâncărime la nivelul ochilor. Acest lucru afectează capacitatea de concentrare și implicit are un impact negativ asupra productivității muncii.

Când să mergi la medic?

ochi-de-culoare-verde

Dacă probleme se intensifică și simptomele sunt tot mai deranjante este bine să îți programezi un control oftalmologic complet. De asemenea dacă ai mâncărimi sau usturimi, ochii lăcrimează și apare o secreție anormală a glandelor lacrimale sau se formează depuneri peste noapte care te împiedică să deschizi ochiul dimineața, ai vederea dublată sau neclară, ochii sunt inflamați, iar pleoapele sunt umflate și roșii, mergi la medic de îndată. Infecțiile oculare pot duce la probleme mai grave.

În plus, odată cu vârsta, orice probleme la ochi pot degenera și conduce și la alte afecțiuni, așa cum este cataractadezlipirea de retinăkeratoconusglaucom și multe altele.

După un examen complet oftalmologic al fundului de ochi, realizat într-un centru medical oftalmologic cu tradiție, de către medici specialiști cu experiență, cu echipamente moderne, dar și pe baza informațiilor primite de la pacient, medicul va pune un diagnostic. Va putea astfel să îți ofere acces la servicii complete, cu tratament adecvat pentru a trece peste neplăceri.

Remedii eficiente și metode de prevenție pentru ochi obosiți

Repaus regulat

La intervale regulate trebuie să inserezi pauze pentru ca ochii să se odihnească. Îți poți plimba privirea în jur, dar fără a te opri pe un anumit obiect, pentru a permite mușchilor din jurul ochiului să se relaxeze. Ideal ar fi să ai ocazia să închizi ochii pentru câteva minute.

Clipire

De asemenea este important să clipești frecvent pentru ca ochiul să se umezească. Atunci când privești un ecran de laptop sau te uiți la telefon ai tendința de a te concentra, iar acest lucru înseamnă că nu clipești, ochiul nu se umezește și poate să apară senzația de ochi obosiți sau chiar de ochi uscați.

Reglarea intensității luminoase

Când ieși este recomandat să porți ochelari de soare pentru protecția ochilor în sezonul cald și pentru a împiedica reflexiile să ajungă în ochi. Nu uita că la trecerea de la lumină puternică în interior sau de la penumbră în lumină puternică ochii au nevoie de câteva minute pentru acomodare.

Dacă lucrezi în fața ecranelor moderne mult timp zilnic, ajustează intensitatea luminoasă și contrastul, poziționează laptopul și monitorul calculatorului, astfel încât privirea să fie ușor în jos. Pentru a citi cu ușurință pe ecrane mărește suficient tipul caracterelor.

Poartă ochelari de protecție

ochelari-de-protectie

Dacă lucrezi mult la calculator și ai periodic ochi obosiți poate fi și pentru că ai nevoie de ochelari de protecție. Poți vorbi cu medicul ce anume îți recomandă și cât de bine este să optezi pentru această variantă în funcție de nevoile și problemele cu care te confrunți.

Iluminat potrivit

Ochii au nevoie de lumină potrivită pentru desfășurarea unei activități corespunzătoare. Spre exemplu, când citești pe parcursul unei zile însorite vei beneficia de lumină naturală. Dacă lectura este seara, ar fi bine să identifici și să folosești o sursă de lumină artificială potrivită.

Odihnă de calitate

Ochii au nevoie de timp să se refacă. Un somn odihnitor peste noapte, de cel puțin 8 ore neîntrerupt, ajută enorm, mai ales după o perioadă de suprasolicitare a ochilor.

Lacrimi artificiale

Dacă medicul îți recomandă poți utiliza lacrimile artificiale existente în farmacii pentru a trata ochii obosiți, dar și ca măsură preventivă pentru recidive ce ar putea duce la simptome de ochi uscați.

Picături pentru ochi

Oftalmologul poate recomanda utilizarea unor picături pentru ochi ce pot ajuta la menținerea hidratării la nivelul ochilor. Folosește produsele conform indicațiilor medicului și doar în perioada prescrisă, în caz contrar riști să îți iriți ochii.

Remediu naturist

Poți pune pe pleoapele închise, la finalul fiecărei zile comprese cu apă călduță sau cu apă rece, depinde de cum te simți confortabil, pentru a oferi relaxare ochilor obosiți. Poți utiliza felii de castravete reci, vor avea un efect benefic și răcoritor.

Îmbunătățirea calității aerului

Acasă ar fi bine să acorzi o atenție sporită aerului condiționat, umidificatorului și aparatului de purificat aerul. Curăță filtrele periodic și nu te așeza în raza lor de acțiune pentru ca aerul să nu fie suflat direct în fața ta.

Extra sfat: dacă ești fumător este bine să reduci până la eliminare țigările, fumul obosește ochii și îi irită.

Ochii obosiți sunt consecința unor situații și activități desfășurate zilnic pentru care trebuie luate câteva măsuri de siguranță. Dacă remediile nu dau rezultate sau apar și alte simptome neplăcute și starea se agravează, consultă medicul specialist pentru a beneficia de ajutor medical adecvat. Controalele oftalmologice periodice sunt importante pentru a depista eventualele probleme oculare, dar și pentru o prevenție eficientă.

Cauze și complicații ale ochilor obosiți. Află de aici când trebuie să mergi la medic, care sunt remediile eficiente și metodele de prevenție.

Surse de informare:

  1. Eyestrain – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eyestrain/symptoms-causes/syc-20372397
  2. Eyes – common problems – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/eyes-common-problems#tired-eyes-and-blurred-vision
  3. Eye Strain: How to Prevent Tired Eyes – https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-eye-strain

Lasă un comentariu