chirurgia-gaurilor-maculare-intrebari-frecvente
septembrie 15, 2021

Chirurgia găurii maculare – întrebări frecvente

Gaura maculară este acea patologie oculară determinată de o ruptură la nivelul maculei retiniene care cuprinde regiunea centrală a maculei numită foveea și care este responsabilă de vederea centrală necesară în activități precum cititul, condusul de autovehicule și recunoașterea persoanelor, deosebirea culorilor si a detaliilor obiectelor.

1. Ce presupune chirurgia găurii maculare?

Chirurgia găurilor maculare este o formă de chirurgie efectuată la microscop. Se fac incizii mici în albul ochiului și se introduc instrumente foarte fine. În primul rând, gelul vitros este îndepărtat printr-o intervenție numită (vitrectomie) și apoi un strat foarte delicat (membrana limitativă interioară) este îndepărtat cu atenție de pe suprafața retinei din jurul găurii maculare pentru a elibera forțele care mențin gaura maculară deschisă. Ochiul este apoi umplut cu o bulă de gaz temporară, care apasă gaura maculară pe partea din spate a ochiului pentru a-l ajuta să se etanșeze. Operația de gaură maculară durează de obicei aproximativ o oră, dar poate dura și mai mult de atât și de regulă se relizează sub anestezie locală astfel încât nu se simte durere în timpul operației.

2. La ce mă pot aștepta după operația găurii maculare?

Vederea poate fi mai slabă, dar pe o perioadă scurtă de timp. Bula de gaz temporară provoacă o senzație ciudată care se resimte ca și cum ați avea ochiul deschis sub apă. Echilibrul dvs. poate fi afectat și este posibil să aveți probleme cu aprecierea distanțelor, așa că vă recomandăm să fiți atenți la pași și borduri. Este posibil să mai întâmpinați probleme cu activități precum turnarea lichidelor sau ridicarea obiectelor. În primele 7-10 zile după operație, bula de gaz începe să se micșoreze. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, spațiul care a fost ocupat de gaz se umple cu fluidul natural produs de ochi, iar vederea dvs. se va îmbunătăți treptat. Ochiul dumneavoastră poate fi ușor sensibil. După operație, ochiul va fi acoperit cu un pansament de protecție care se va înlătura a doua zi după intervenție. Este posibil să vă fie recomandate picături oftalmice de luat după operație:

  • picături oftalmice cu antibiotic
  • picături oftalmice cu steroizi
  • picături oftalmice pentru a controla presiunea din ochi
  • În primele câteva săptămâni după operația de vitrectomie, poate fi necesar să evitați:
  • frecatul la ochi
  • înotul – pentru a evita infecția din apă
  • exercițiul fizic intens
  • machiajul ochilor

3. Este necesară poziționarea cu fața în jos după intervenția de vitrectomie ?

Odată ajuns acasă, este posibil să fie necesar să petreceți câteva ore în timpul zilei, cu capul ținut nemișcat și într-o poziție specifică, numită posturare. Scopul așezării cu fața în jos este de a menține bula de gaz cât mai mult posibil în contact cu gaura maculară, pentru a facilita închiderea acesteia. Dacă vă este recomandat să vă poziționați cu fața în jos, capul dvs. ar trebui să fie poziționat astfel încât vârful nasului să fie îndreptat direct în jos.  Medicul oftalmolog vă va sfătui dacă trebuie să faceți acest lucru și, dacă da, pentru cât timp. Este posibil să vi se mai recomande să evitați să dormiți pe spate după operație, pentru a vă asigura că bula de gaz este în contact cu orificiul macular cât mai mult posibil. 

4. Ce se întâmplă dacă am nevoie de o altă operație la scurt timp după tratamentul meu?

Dacă aveți nevoie de un anestezic general în timp ce gazul este încă în ochi, este vital să-i spuneți anestezistului, astfel încât să poată evita anumiți agenți anestezici care pot cauza expansiunea bulei. 

5. Pot conduce după chirurgia găurii maculare?

Probabil că nu veți putea conduce timp de 6 până la 8 săptămâni după operația de vitrectomie, în timp ce bula de gaz este încă prezentă în ochi. Discutați mai multe detalii cu medicul oftalmolog.

6. Cât timp va trebui să îmi iau liber de la muncă?

Majoritatea oamenilor vor avea nevoie de ceva timp liber, deși acest lucru va depinde într-o anumită măsură de tipul de muncă pe care o faceți și de viteza de recuperare. Discutați acest lucru cu chirurgul oftalmolog. 

7. Care sunt posibilele complicații ale chirurgiei găurilor maculare?

Este puțin probabil să suferiți efecte nocive în urma chirurgiei găurii maculare. Cu toate acestea, ar trebui să fiți conștienți de următoarele posibile riscuri:

  • S-ar putea ca orificiul să nu se închidă, dar în mod normal acest lucru nu vă va înrăutăți vederea și, de obicei, este posibil să repetați operația.
  • Apariția cataractei.
  • Dezlipirea de retină se produce atunci când retina se desprinde de partea din spate a ochiului. Se întâmplă la aproximativ 6% dintre persoanele care suferă o intervenție de vitrectomie. Acest lucru este de obicei reparabil într-o operație ulterioară.
  • Sângerarea (apare foarte rar).
  • Infecția este, de asemenea, foarte rară, apărând la aproximativ 1 din 1000 de pacienți.
  • O creștere a presiunii la nivelul ochiului este destul de frecventă în zilele de după intervenția chirurgicală a găurii maculare, de obicei datorită bulei de gaz în expansiune. În majoritatea cazurilor, este de scurtă durată și controlat cu picături oftalmice suplimentare sau tablete pentru a reduce presiunea, protejând ochiul de daune. Dacă presiunea ridicată este extremă sau prelungită, poate rezulta o anumită deteriorare a nervului optic.

8. Pot să dezvolt o gaură maculară în celălalt ochi?

După examinarea atentă a celuilalt ochi, medicul chirurg oftalmolog vă va comunica riscul de a dezvolta o gaură maculară în acest ochi. La unii oameni acest lucru este extrem de puțin probabil, la alții există o șansă de 1 din 10 de a dezvolta o gaură maculară în celălalt ochi. Este foarte important să monitorizați orice modificare a vederii ochiului sănătos și să le raportați de urgență medicului oftalmolog, medicului de familie sau opticianului. 

9. Care este diferența între gaură maculară și degenerescența maculară legată de vârstă?

O gaură maculară nu este la fel ca degenerescența maculară, deși afectează aceeași zonă a ochiului și uneori pot fi prezente ambele în același ochi. Degenerența maculară legată de vârstă reprezintă afectarea maculei, ducând la pierderea treptată a vederii centrale. Nu este concludent ce o cauzează, dar îmbătrânirea, fumatul și istoricul familial al afecțiunii sunt cunoscute pentru a crește riscul apariției acesteia.

Lasă un comentariu