Implantul de cristalin multifocal este o opțiune de tratament chirurgical pentru cataractă și viciile de refracție cum ar fi hipermetropia și presbiopia. Acesta este utilizat pentru a înlocui cristalinul natural opacifiat al ochiului cu unul artificial care are mai multe zone cu puteri diferite de focalizare. Acest lucru permite pacientului să vadă clar la distanță, intermediar și aproape, fără a fi nevoie să poarte ochelari sau lentile de contact pentru corectarea acestor vicii de refracție.
Cataracta a devenit deja o afecțiune oftalmologică specifică persoanelor înaintate în vârstă, dar din fericire, tratamentul este relativ ușor și deosebit de eficient. Progresul tehnologic și dorința de instruire a medicilor oftalmologi ambițioși a făcut posibilă intervenția chirurgicală cu implanturi de cristalin multifocal și la noi în țară. Mai mult, intervenția nu vindecă doar cataracta, ci poate elimina necesitatea de a purta ochelari.
Ce este cataracta?
Ce este cristalinul? – Cristalinul funcționează ca o lentilă și este situat în spatele irisului și a pupilei. Acesta are rolul de a focaliza lumina pe retină și de a ajusta focalizarea vederii. Astfel putem vedea clar atât atunci când citim, dar și atunci când privim un obiect îndepărtat.
Ce se întâmplă cu cristalinul atunci când apare cataracta? – Lentila naturală a globului ocular, cristalinul, este format din apă și proteine. Modificarea structurii acestor proteine este motivul pentru care apare cataracta. Proteinele cristalinului sănătos sunt dispuse în așa fel încât să permită trecerea luminii fără a cauza distorsiuni. Din cauza îmbătrânirii, proteinele ajung să își schimbe structura, ceea ce duce la opacizarea cristalinului, acaparând și opacizând din ce în ce mai mult din suprafața cristalinului pe măsură ce boala avansează.
În cele din urmă, medicul va recomanda implantul de cristalin artificial, intervenție are a devenit deja un tratament de rutină în vindecarea cataractei. Dacă pacientul suferă și de un viciu de refracție (miopie, hipermetropie sau astigmatism), implantul de cristalin multifocal va elimina și nevoia de a purta ochelari pentru corectarea defectului de vedere.
Ce este implantul de cristalin multifocal?
Operația de cataractă (facoemulsificare) implică îndepărtarea cristalinului natural bolnav și înlcuirea acestuia cu un cristalin articficial care îi va reda pacientului vederea clară și limpede. Există 2 tipuri principale de cristalin intraocular artificial:
- Cristalin artificial monofocal
Cristalinul monofocal este o variantă care înlocuiește cristalinul opacizat, cataracta este astfel eliminată, dar are și capaciatea de a vindeca viciul de refracție care afectează vederea la distanță. Cu alte cuvinte, pacientul care alege cristalinul monofocal, nu va mai avea nevoie de ochelari pentru corecția miopiei, dar vederea de aproape va fi în continuare neclară și va solicita purtarea de ochelari la citit.
- Cristalin artificial multifocal
Cristalinul artificial multifocal este o variantă mai avansată care realizează nu doar eliminarea miopiei, ci și hipermetropia și astigmatismul. Astfel, pacientul nu mai suferă de cataractă, dar nu mai trebuie nici să poarte ochelari sau lentile de contact la distanță, atunci când stă la calculator sau atunci când citește.
Pacientul are posibilitatea de a alege ce tip de cristalin preferă.
Ce presupune intervenția de implantare a cristalinului multifocal?
Intervenția chirurgicală în sine este destul de simplă și durata ei poate varia între 5 și 10 minute. Pacientul nu trebuie să se teamă de durere. După un set de analize în prealabil care vor confirma posibilitatea efectuării operației, pacientul va fi anesteziat local folosind picături, nu injecții. Pacientul nu simte deloc durere, iar operația este minim invazivă. Cristalinul este introdus în suportul cristalinului natural care este îndepărtat, printr-o incizie de doar 2 mm sau chiar mai mică. Operația nu necesită cusături, iar recuperarea este rapidă, adică pacientul revine la activitățile zilnice în cel mai scurt timp.
Pașii efectivi ai acestei operații sunt următorii:
1.Se realizează anestezia locală cu ajutorul unor picături și se așteaptă ca aceasta să își facă efectul.
2. Operația începe prin efectuarea inciziei corneene, incizie de dimensiuni foarte mici ce nu depășește 2 mm. Sunt injectate lichide în incizie având rolul de a susține mediul înconjurător. Următorul pas este îndepărtarea învelișului cristalinului, pentru a putea astfel trece la următoarea etapă chirurgicală.
3. Prin incizia foarte mică este introdus un aparat foarte avansat tehnologic, cu ajutorul căruia chirurgul va fragmenta cristalinul bolnav îl va emulsifica și îndepărta.
4. Urmează plasarea cristalinului artificial în capsula cristalinului natural. Cristalinele artificiale moderne sunt fabricate dintr-un material care are proprietatea foarte importantă de a se plia. Aceasta îi permite chirurgului să introducă cristalinul printr-o incizie mult mai mică decât diametrul său. După ce sunt introduse cu ajutorul unui injector, cristalinele revin la forma normală și sunt gata să îi redea pacientului o vedere normală.
Care sunt riscurile operației cu implant de cristalin multifocal?
Pacienții care se tem de rezultatul operației, trebuie să știe că implanturile de cristalin sunt foarte bine tolerate, iar efectul lor este pe viață. Desigur, orice manevră medicală implică riscuri. Acestea pot fi apariția inflamațiilor sau a infecțiilor, de aceea este foarte important ca pacientul să urmeze exact indicațiile medicului pentru recuperarea postoperatorie. O bună colaborare între doctor-pacient duce mereu la rezultate bune.
După înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial, nu mai există riscul ca boala să recidiveze. Efectul intervenției se va resimți pe parcursul întregii vieți, deci nici cataracta, nici viciile de refracție nu vor mai reapărea.
În cazul pacienților tineri care fac această operație, suportul cristalinului denumit și capsulă poate ajunge să se calcifieze, afecțiune cunoscută drept cataractă secundară. Acest efect nu trebuie să îl sperie pe pacient, deoarece se poate trata foarte ușor și rapid printr-o intervenție cu Laser care durează câteva secunde.
Ce implică recuperarea după operație?
După intervenția prin care a fost introdus implantul multifocal, pacientul poate simți deja diferența. Acesta va fi pansat până a doua zi, iar după scoaterea pansamentului, este necesară aplicarea de picături cu antibiotic pentru aproximativ 1 lună, prevenind astfel apariția infecțiilor și a inflamațiilor oculare.
Viața fără ochelari este posibilă, la fel și vindecarea cataractei. Fiecare pacient care observă dificultăți în vedere, trebuie să solicite un consult la un medic specialist oftalmolog. Doar medicul specialist poate oferi un diagnostic corect și poate recomanda tratamentul potrivit pentru ca vederea pacientului să revină sau să se apropie cât mai mult de normal.
Multă sănătate!