Cataracta este o afecțiune oculară care constă în opacifierea cristalinului, lentila naturală a ochiului, care devine treptat opacă și își pierde transparența. Cataracta este o afecțiune care poate afecta unul sau ambii ochi și poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele mai în vârstă.
Un transplant de cornee este o procedură chirurgicală în care se înlocuiește o cornee deteriorată sau bolnavă cu o cornee sănătoasă de la un donator și care provine dintr-o banca de cornee.
Consultația oftalmologică este un examen medical complet care are ca scop evaluarea sănătății ochilor și a acuității vizuale. În timpul consultului, medicul oftalmolog va efectua mai multe teste și va examina cu atenție ochii, pentru a identifica eventualele probleme sau afecțiuni.
Durata unui consult oftalmologic poate varia în funcție de complexitatea examinării și de prezența unor probleme de vedere. În general, un consult oftalmologic obișnuit durează între 15-30 minute.
Este recomandat ca toată lumea să facă un examen oftalmologic cel puțin anual, chiar dacă vedeți bine și nu credeți că aveți nevoie de ochelari. Dacă aveți diabet, hipertensiune arterială sau alte probleme de sănătate care pot afecta vederea, este posibil să fie nevoie de consultații mai frecvente.
Dacă v-au fost administrate picături pentru dilatarea pupilei, este posibil să aveți vederea încețoșată pentru câteva ore după consult, motiv pentru care nu este recomandat să conduceți imediat după consult. Este mai bine să așteptați până când efectele picăturilor trec sau să veniți însoțit.
De obicei nu este necesar să pregătiți ceva special înainte de consultul oftalmologic. Dacă purtați ochelari sau lentile de contact, trebuie să le aveți la dumneavoastră, iar dacă aveți o rețetă medicală pentru ochelari sau lentile de contact, să o aduceți la consult.
Costul unui consult oftalmologic poate varia în funcție de tipul de examinare efectuată. Puteți consulta lista de preturi pentru mai multe detalii.
Simptomele cataractei pot varia de la persoană la persoană, dar cele mai comune simptome includ:
- Vederea încețoșată, neclară sau cu pete.
- Probleme cu vederea nocturnă sau în condiții de iluminare scăzută.
- Culorile par mai plictisitoare sau mai slabe decât înainte.
- Senzația de orbire cu lumina puternică.
Cataracta poate fi diagnosticată de un medic oftalmolog prin examinarea ochilor și efectuarea unui test de acuitate vizuală. Medicul va examina lentila ochiului cu o lampă cu fantă sau și va verifica vederea pacientului.
Singurul tratament eficient pentru cataractă este intervenția chirurgicală pentru înlocuirea cristalinului opacifiat cu un cristalin artificial. Înainte de operație, medicul va evalua starea generală de sănătate a pacientului și va discuta despre opțiunile de anestezie, precum și riscurile și beneficiile intervenției.
Există mai mulți factori de risc care pot crește riscul de a dezvolta cataractă. Acești factori de risc includ:
- Înaintarea în vârstă.
- Excesivă expunere la raze UV.
- Fumatul.
- Anumite boli, cum ar fi diabetul.
- Anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii.
- Istoric familial de cataractă.
ReLEx SMILE este cea mai recentă și mai avansată procedură de corectare a vederii cu Laser din lume care utilizează tehnologia Laser pentru a trata miopia și astigmatismul miopic. Pe scurt, SMILE te scapă de portul ochelarilor sau a lentilelor de contact.
Procedura ReLEx SMILE poate corecta miopia de la -1 dioptrie până la -10 dioptrii, astigmatismul de până la -5 dioptrii și miopie și astigmatism miopic până la -15 dioptrii combinate. Cu toate acestea, dioptriile exacte care pot fi corectate cu această procedură pot varia în funcție de evaluarea individuală a ochilor fiecărui pacient.
Este necesar să încetați să utilizați lentile de contact moi cu cel puțin 3 zile înainte de operație și cu minimum 14 zile pentru lentilele dure.
În ziua intervenției nu purtați machiaj, produse faciale sau parfum, deoarece acestea pot interfera cu performanța echipamentului Laser. Mâncați ceva ușor. Puteți cere cuiva să vă însoțească dacă vă simțiți mai confortabil în acest sens. Nu ar trebui să conduceți imediat după operație așa că luați în considerare acest lucru. Luați cu voi ochelarii de soare, deoarece ochii vor fi sensibili la lumină după operație. Ajungeți mai devreme la centrul oftalmologic, astfel încât să aveți timp să vă așezați și să vă relaxați înainte de operație.
În general, pacienții se pot întoarce la activitățile de zi cu zi, în 24-72 de ore. Recuperarea în urma intervenției ReLEx SMILE este rapidă. Cu toate acestea, trebuie să se țină cont de toate recomandările și sfaturile medicului. Vor exista în continuare restricții pentru unele activități precum înotul până la perioada recomandată.
ReLEx SMILE este o procedură aprobată de FDA. Aparatul cu Laser are un sistem de urmărire a ochilor pentru a gestiona automat modificările oricărei mișcări a ochilor sau a capului pacientului prin asistența robotică inteligentă integrată.
Această procedură se recomandă pacienților între 18 și 40 de ani. Acest lucru se datorează faptului că în acest interval, prescripția ochiului este considerată stabilă. Deci, cel mai bine este să faceți procedura ReLEx SMILE când sunteți tânăr, astfel încât să vă bucurați de o perioadă mai lungă de timp cu o vedere mai clară.
Trebuie să vă odihniți timp de 24 de ore după procedură, iar în ziua în care este efectuat Laserul, trebuie să rămâneți în casă. Apoi, în funcție de cerințele individuale și de ocupație, este nevoie de maximum 2 până la 3 zile de odihnă pentru ochii dumneavoastră.
Da, procedura cu Laser SMILE se face de obicei pentru ambii ochi în același timp, de asemenea, deoarece este indicat ca ambii ochi să se refacă vizual în același timp.
Transplantul de cornee este recomandat pentru cineva care are o afecțiune a corneei care nu poate fi tratată cu un tratament mai puțin invaziv. Un transplant de cornee poate fi necesar pentru a trata afecțiuni cum ar fi keratoconus (o afecțiune în care corneea se subțiază și își schimbă forma), Sindromul Fuchs, keratită, răni la nivelul globului ocular sau infecții. De asemenea, este necesar să se îndeplinească criterii specifice pentru a fi eligibili pentru procedură, precum sănătate generală bună și absența altor afecțiuni care ar putea afecta succesul transplantului.
Timpul de recuperare poate varia de la câteva săptămâni până la câteva luni în funcție de procedura utilizată. De asemenea, timpul de recuperare după transplantul de cornee poate varia de la o persoană la alta. După procedură pacientul poate avea nevoie de unele medicamente pentru a preveni apariția infecțiilor, inflamațiilor sau respingerea țesutului.
În mod obișnuit, transplantul de cornee necesită internare și poate fi finalizat în mai puțin de 2 ore. După procedură, pacientul va fi monitorizat pentru a se asigura că noua cornee a fost bine acceptată și pentru a gestiona eventualele efecte secundare. Este important să știți că internarea se face în cadrul clinicii oftalmologice Vitreum.
Nu vă frecați ochii. În primele săptămâni de la operație, este important să evitați activitățile fizice intense și să ridicați greutăți grele pentru a permite ochiului să se vindece corespunzător. În cazul în care locul de muncă nu necesită activități fizice solicitante, pacienții se pot întoarce la muncă după 2-3 săptămâni de la operație. Însă, dacă munca implică activități manuale solicitante, se recomandă o perioadă de așteptare de 3-4 luni înainte de a reveni la muncă.
Procentul de reușită al transplantului de cornee este impresionant de mare, aproape 95%. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că țesutul cornean este unul dintre puținele țesuturi umane care pot fi transplantate cu un risc minim de respingere.