doctor-oftalmolog-examineaza-ochii-unei-paciente
octombrie 28, 2022

Keratita: cauze, manifestări și tratament

Keratita este o inflamație acută sau cronică a corneei. Aceasta poate fi asociată cu o infecție sau poate fi nonifecțioasă. Tratată la debutul apariției simptomelor specifice, keratita nu va afecta vederea. Netratată, inflamația corneei poate să ducă la complicații grave pentru sănătatea ochilor și chiar la pierderea definitivă a vederii.

Keratita este un edem al corneei, partea transparentă a ochiului, ce acoperă irisul și pupila. Când apare aceasta, durerea poate fi greu de suportat, ochiul se înroșește și lăcrimează excesiv, iar vederea devine neclară. Vizita la medicul oftalmolog este necesară pentru că tratamentul în primele faze ale inflamației va duce la vindecarea rapidă a problemei și la restabilirea vederii clare. Dacă simptomele sunt ignorate sau este lăsată netratată, keratita poate să influențeze vederea și chiar să ducă la pierderea acesteia.

Ce este keratita?

Corneea este țesutul clar, de forma unei cupole, aflat în partea anterioară a ochiului, care învelește pupila și irisul. Atunci când corneea se inflamează, apare keratita. Aceasta poate fi de natură infecțioasă și poate să apară din cauza unor bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți (1). Keratita poate fi însă și noninfecțioasă, cauzată de o leziune, pătrunderea unui corp străin în ochi sau purtarea îndelungată a lentilelor de contact.

Cauzele de apariție ale keratitei

  • infecții virale sau bacteriene;
  • paraziți;
  • ciuperci;
  • leziuni sau vătămări.

Uneori keratita apare și pe fondul unor boli ale sistemului imunitar, al unor afecțiuni ce determină apariția sindromului de ochi uscați, dar poate fi cauzată și de lipsa vitaminei A din organism (2).

Persoanele care au afecțiuni ale sistemului imunitar, au avut răni la nivelul ochilor, au utilizat picături pentru ochi pe bază de corticosteroizi o perioadă îndelungată sau au purtat mult aceeași pereche de lentile de contact fără a urma indicațiile pentru o igienă corespunzătoare a acestora (1), au un risc crescut de a dezvolta keratită.

Keratita: manifestări

  • durere la nivelul ochilor;
  • înroșirea ochiului;
  • lăcrimare excesivă, uneori din cauza infecției lichidul ce se scurge din ochi poate fi galben;
  • dificultăți în a ține ochiul deschis;
  • vedere încețoșată sau pierderea acuității vizuale;
  • senzație de corp străin în ochi;
  • sensibilitate dureroasă crescută la lumină puternică – fotofobie;
  • migrene;
  • Simptome asemănătoare unei răceli – febră, durere în gât și de cap.

O parte a acestor simptome pot fi sesizate și în keratoconus, afecțiune care vizează deformarea corneei.

Diagnostic pentru keratită

Te așteptăm la Centrul medical oftalmologic Vitreum pentru un consult de specialitate pentru adulți. Fă o programare la una dintre clinicile noastre, la medicii specialiști cu o vastă experiență profesională, pregătiți să ofere cele mai bune servicii oftalmologice, în condiții moderne, cu echipamente performante.

doctor-oftalmolog-examineaza-ochii-unei-paciente

Diagnosticarea keratitei se face de către medicul oftalmolog cu ajutorul biomicroscopului sau după un examen complet al ochiului, alături de analize de laborator pentru secrețiile lacrimale pentru a afla cauza și tipul keratitei.

Istoricul medical este extrem de important, motiv pentru care nu uita să informezi medicul despre orice boală cronică diagnosticată și tratament urmat! Spune când au apărut simptomele și care sunt manifestările observate!

Rezultatele tuturor analizelor îi va arăta specialistului cauza keratitei pentru a putea recomanda un plan de îngrijire personalizat.

Tratamentul pentru keratită

Tratamentul keratitei noninfecțioase

Dacă inflamația corneei a apărut pe fondul unei leziuni sau a unui traumatism ocular, utilizarea lacrimilor artificiale, alături de picături cu analgezic, prescrise de medic ar putea fi soluția potrivită.

Dacă keratita a fost cauzată de folosirea îndelungată a unor lentile de contact, acestea trebuie înlăturate, iar medicul poate indica un tratament cu picături antibiotice sau antifungice, acolo unde s-a instalat și o infecție, alături de alte produse pentru a calma durerea. Este posibil ca în perioada necesară vindecării să nu ai voie să mai utilizezi lentile de contact.

Leziunile produse la nivelul ochilor de corpi străini trebuie tratate conform indicațiilor primite de la oftalmolog, cu produse adecvate pentru a reduce inflamarea și a diminua durerea resimțită.

Tratamentul keratitei infecțioase

Acesta este diferit în funcție de tipul keratitei infecțioase:

Keratita bacteriană

Oftalmologul poate prescrie picături cu antibiotice, uneori dublate de antibiotice administrate oral, pentru a ține sub control infecția bacteriană.

Keratita virală

În această situație este posibil ca tratamentul prescris de medicul oftalmolog să vizeze administrarea unor picături și a unor medicamente antivirale, alături de lacrimile artificiale.

Keratita fungică

Picăturile și medicamentele antifungice administrate oral sunt o variantă viabilă în acest caz.

Keratita parazitară

Dacă parazitul care a cauzat keratita este Acanthamoeba, inflamația corneei poate fi extrem de greu de tratat și în ciuda picăturilor antiparazitare, se poate ajunge la un transplant de cornee (1), (3).

Nu toate formele de keratită pot fi tratate în același mod, iar rezultatele sunt diferite. Uneori keratitele pot opune rezistență la produsele administrate, ceea ce duce la suprainfecții.

Atunci când tratamentele convenționale nu dau rezultate sau infecțiile progresează, medicul oftalmolog poate propune ca alternativă operația de transplant de cornee pentru salvarea vederii.

Atenție: unele infecții în keratită pot fi atât de puternice încât revin după o perioadă pentru că virusul nu a fost eliminat complet de prima dată (3). De aceea nu doar vindecarea după apariția keratitei este importantă, ci și controalele oftalmologice periodice pentru a depista alte probleme sau posibile recidive.

Keratita: prevenție

Keratita poate să apară oricând, dar putem vorbi despre o reducere a riscului (3). Iată ce trebuie să ai în vedere:

  • Igiena corectă a mâinilor înainte și după manipularea lentilelor de contact;
  • Curățarea și igienizarea lentilelor conform indicațiilor;
  • Nu purta lentilele mai mult decât este recomandat;

Îndepărtează lentilele de contact înainte de a merge la somn sau dacă intri în piscină.

În același timp este extrem de important să îți protejezi ochii atunci când realizezi activități care ar putea să producă vătămarea acestora.

Keratita este o inflamație a corneei care poate să apară oricând, cauzele fiind multiple. La primele semne, mergi la medic pentru ca acesta să identifice cauza și să îți poată oferi tratamentul adecvat; uneori este nevoie chiar de un transplant de cornee. Netratată, keratita poate duce la infecții puternice și este posibil să se ajungă la pierderea vederii.

Lasă un comentariu