Miodezopsiile (musculițele zburătoare) reprezintă percepția în câmpul vizual a unor corpuri plutitoare care se mișcă lent. Această problemă oculară este descrisă diferit, la unele persoane poate fi vorba de o imagine cu pete sau umbre, ce apar odată cu expunerea la lumină intensă. Frecvente în special la persoanele vârstnice, miodezopsiile pot să apară și la copii și adulți tineri, uneori fără a fi însă problematice. Sunt cazuri în care acestea pot fi semne ale unor boli grave de ochi, motiv pentru care doar medicul specialist poate stabili, în urma consultației, dacă sunt sau nu motive de îngrijorare și cum se pot trata simptomele neplăcute.
Miodezopsiile sau musculițele zburătoare sunt niște semne sau pete care se mișcă în câmpul vizual. Impresia generală a persoanelor care au experimentat acest lucru este că au ceva în ochi. Problemele apar în corpul vitros, ca urmare a unor modificări de la acest nivel. Deși în majoritatea cazurilor miodezopsiile nu sunt un pericol pentru ochi, un examen clinic oftalmologic poate fi relevant pentru a semnala dacă aceste musculițe sunt simptomele unei afecțiuni oculare mai grave. Sunt situații în care chirurgul oftalmolog va apela la înlocuirea întregului corp vitros, prin vitrectomie.
Ce sunt miodezopsiile?
Miodezopsiile sunt puncte care se mișcă în fața ochilor. Oamenii percep diferit aceste elemente în câmpul vizual. Fenomenul apare pe fondul înaintării în vârstă, dar au fost înregistrate manifestări asemănătoare și la persoane mai tinere.
Corpul vitros este o substanță limpede, poziționată între cristalin și retină. La tineri și persoanele fără probleme oftalmologice, vitrosul este transparent, dens, omogen. Odată cu înaintarea în vârstă, ochiul trece, ca și restul organelor corpului, printr-un proces de alterare. Corpul vitros se lichefiază, fibrele de colagen încep să se aglomereze, ceea ce produce zone compacte. Acestea dau naștere umbrelor pe retină. Pacientul le percepe ca pe niște puncte aflate în mișcare, atunci când privește un obiect sau se concentrează pe o anumită zonă cu soare, nor, lumină albă sau albastră.
Miodezopsiile: cauze
- Îmbătrânirea;
- Diverse boli oculare – dezlipirea de retină, ruptura retinei, hemoragia vitroasă, miopie, retinopatie diabetică;
- Boli cronice – diabet;
- Lovituri, traumatisme sau leziuni la nivel ocular;
- Frecarea intensă a ochilor;
- Alergii;
- Intervenții chirurgicale, așa cum este cazul uneori după operația de cataractă;
- Unele medicamente administrate pentru afecțiuni oculare.
Manifestări ale miodezopsiilor
Fiecare persoană vede și descrie diferit miodezopsiile. Vedere poate fi afectată de linii, umbre, pete, puncte, dungi, pânze de păianjen, plutitori, șuvițe, la un ochi și, foarte rar, la ambii ochi în același timp.
Există mai multe caracteristici percepute de ochiul uman în cazul miodezopsiilor, unele forme plutitoare apar, se mișcă și se mențin în câmpul vizual, altele sunt vizibile doar pe fundalul anumitor culori și migrează la periferia ochiului, oferind senzația că au ieșit din raza vizuală. Faptul că nu mai sunt percepute în câmpul vizual nu înseamnă că au dispărut din ochi.
Cum sunt diagnosticate miodezopsiile?
În momentul în care sunt observate pentru prima dată, pot fi puse pe seama existenței unei lumini puternice sau pe trecerea de la întuneric la lumină intensă. Cu cât are loc conștientizarea problemei mai devreme, mai ales dacă sunt însoțite și de alte simptome precum flash-urile luminoase sau durerile de ochi și migrenele, cu atât vizita la medicul oftalmolog trebuie să se facă în cel mai scurt timp.
Programează o consultație de specialitate la un centru medical oftalmologic cu tradiție, pentru a beneficia de tratamente și servicii medicale oftalmologice de excepție. Într-un astfel de loc găsești o echipă profesionistă, cu o vastă experiență în domeniu, pregătită să facă față oricăror provocări și situații. Poți beneficia, astfel, nu doar de diagnostic corect, ci și de tratamente personalizate și echipamente adecvate pentru tratarea unei game vaste de afecțiuni oculare.
Oftalmologul va efectua o analiză a fundului de ochi cu dilatare pentru o bună vizualizare a interiorului ochiului. Este bine să vorbești cu medicul și să îi comunici istoricul medical, dar și tratamentele administrate pentru alte boli cronice diagnosticate.
Opțiuni de tratament pentru miodezopsii
Metoda observației
În cazul în care medicul consideră că elementele care plutesc nu obturează acuitatea vizuală și nu reprezintă un risc pentru vedere, poate recomanda, într-o primă fază, doar control medical de specialitate periodic, pentru a observa evoluția în timp.
Așa cum menționam anterior, în foarte multe situații plutitorii sunt inofensivi și nu sunt prescrise tratamente oftalmologice pentru punctele enervante.
Tratament medicamentos
Medicul poate merge pe varianta prescrierii unui tratament medicamentos, în funcție de manifestările clinice și de simptomele semnalate de pacient, în anumite condiții.
Tratament chirurgical
Atunci când există un risc de a dezvolta o altă afecțiune oculară, pe fondul apariției miodezopsiilor sau pentru că acestea afectează calitatea vieții, oftalmologul poate propune ca metodă de tratare intervenția chirurgicală numită vitrectomie. Procedura constă în scoaterea vitroasei, gelul transparent, aflat între cristalin și retină și înlocuirea acestuia cu o altă substanță. Procedura este complexă și trebuie să vorbești cu medicul în prealabil pentru a cunoaște etapele, scopul, rezultatele, riscurile, precum și în ce constă recuperarea post-operatorie.
Tratamentul laser
Medicii specialiști pot propune și o altă variantă de tratament pentru punctele plutitoare, intervenția cu laser, menită să ajute la ruperea aglomerărilor și la disiparea lor, însă și aici pot exista anumite riscuri despre care vei fi informat discutând cu oftalmologul.
Musculițele plutitoare nu dispar, chiar dacă uneori pacienții au această impresie. Cu timpul, ochiul învață să perceapă imaginile ignorând miodezopsii. Acestea pot să se cufunde în corpul vitros și pot ajunge să se depună pe fundul ochiului. Iată motivul pentru care doar medicul poate decide dacă se impune tratarea miodezopsiilor pentru a nu se ajunge la probleme mai grave sau acestea sunt inofensive și nu trebuie să vă îți faci griji în privința lor.
Miodezopsiile sunt umbre sau puncte plutitoare care apar pe retină, ca urmare a faptului că vitrosul se lichefiază și fibrele de colagen din interior se aglomerează și formează zone întunecate. Cauza principală este îmbătrânirea, dar uneori fenomenul este înregistrat și la persoane tinere.
Acesta este un articol strict informativ și nu reprezintă o sursă pentru autodiagnosticare. Mergi la medic pentru consult de specialitate la primele semne! Tratamentul poate varia de la observație până la intervenție chirurgicală, pentru a se evita alte posibile complicații pentru sănătate.
Surse de informare:
Eye floaters – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eye-floaters/symptoms-causes/syc-20372346
Vitreous Floaters – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470420/
Floaters and flashes in the eyes – https://www.nhs.uk/conditions/floaters-and-flashes-in-the-eyes/
What is Myodesopsia (Eye Floaters)? – https://eyeclinic-tokyo.jp/en/floater/
Facts on Eye Floaters – https://www.emedicinehealth.com/eye_floaters/article_em.htm