Nevrita optică este o afecțiune determinată de inflamarea nervului optic, imaginile care ajung la creier fiind neclare. Durerea și pierderea temporară a vederii se pot manifesta și la ambii ochi în același timp. Diagnosticul de nevrită optică se poate stabili de medicul specialist în urma controlului și a unor investigații suplimentare. De cele mai multe ori, în nevrita optică nu sunt prescrise tratamente. Persoanele cu nevrită optică pot dezvolta scleroză multiplă.
Specialiștii nu știu încă ce duce la apariția nevritei optice. Se poate ca afecțiunea să determine un răspuns anormal din partea organismului, adică sistemul imunitar atacă din greșeală țesutul nervului optic (1). Acesta poate fi motivul pentru care nevrita optică apare la persoanele ce se confruntă cu oreion, rujeolă, gripă etc.
Ce este nevrita optică?
Nevrita optică este o afecțiune care apare în momentul în care nervul optic, aflat în spatele globului ocular, răspunzător pentru transmiterea informațiilor vizuale de la ochi la creier, este inflamat.
Umflarea mănunchiului de fibre nervoase din componența nervului optic face ca orice mișcare a ochilor să fie dureroasă, iar vederea să fie neclară sau temporar pierdută (2). Acest lucru se poate întâmpla atât la copii, cât și la adulți. Un episod de nevrită optică poate să dispară de la sine, fără tratament medicamentos.
Simptomele și manifestările caracteristice în nevrită optică pot fi un indiciu că acea persoană se confruntă cu scleroză multiplă, dar acestea pot să apară și după instalarea bolii (2).
Nevrita optică se manifestă frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, femeile fiind mai predispuse la această afecțiune (3). Dacă ai pe cineva în familie cu scleroză multiplă, ai un risc mai mare de a dezvolta nevrită optică.
Nevrita optică: cauze
Nu este cunoscută cauza exactă de apariție a acestei afecțiuni. Nevrita optică poate să apară când sistemul imunitar consideră, în mod greșit, că substanța care acoperă nervul optic este un agent patogen ce a pătruns în organism și acționează asupra ei.
Rolul mielinei, teaca ce învelește nervul optic, este acela de a facilita transmiterea informațiilor vizuale de la ochi la creier (2). Când mielina este atacată de sistemul imunitar, impulsurile electrice ajung la destinație deficitar, iar vederea este afectată.
Specialiștii vorbesc de câteva afecțiuni autoimune asociate cu nevrita optică: scleroza multiplă, neuromielita optică, infecții, tumori, alte boli cum ar fi lupus, anumite medicamente și droguri (2).
Manifestări în nevrita optică
- Durere la mișcările oculare;
- Durere resimțită în spatele ochiului;
- Migrene;
- Pierderea vederii la un ochi sau la ambii;
- Pierderea intensității culorilor;
- Vedere încețoșată;
- Sensibilitate la lumină puternică.
Manifestările specifice în nevrită optică sunt diferite de la o persoană la alta. Netratată la timp, nevrita optică poate duce la complicații mai grave la nivelul nervului optic, la tulburări de somn și insomnii (1).
Nu confunda aceste semne cu cele mai frecvente afecțiuni și simptomele lor. Orice problemă oculară trebuie tratată pentru a nu se ajunge la pierderea permanentă a vederii.
Cum se realizează diagnosticarea în nevrita optică?
Este bine să mergi la medic atunci când apar primele simptome ale unor probleme oftalmologice. Dacă ai probleme cu vederea mergi la Centrul medical oftalmologic Vitreum pentru ca un specialist din echipa noastră să îți acorde un consult oftalmologic de specialitate pentru adulți, utilizând cele mai inovative echipamente din domeniu.
Pentru a stabili diagnosticul, oftalmologul va realiza un examen de ochi complet, precum și un test de reacție pupilară. Totodată poate indica și efectuarea unor investigații amănunțite de sânge, un RMN sau un CT (2).
Când va avea toate informațiile, va stabili diagnosticul corect și îți va prezenta varianta optimă de tratament oftalmologic.
Tratamentul în nevrita optică
Când nu sunt semne ale unei afecțiuni mai grave, simptomele nevritei optice nu sunt tratate și pot dispărea spontan. Atunci când medicul identifică o cauză pentru apariția acestei probleme oculare, va acorda tratament specific.
Sunt și situații în care oftalmologul poate prescrie steroizi pentru diminuarea sau reducerea inflamației și a durerii (1). Rezultatele sunt diferite și în plus pot apărea efecte secundare. Acesta este motivul pentru care este bine să știi la ce să te aștepți și să vorbești cu medicul dacă te regăsești în această categorie (3). Vor fi unele persoane care se vor confrunta cu aceleași simptome sau chiar cu agravarea acestora după un tratament medicamentos sau injectabil pe bază de steroizi. (2).
Pot fi și situații în care, în urma administrării medicației pentru nevrită optică, vederea să nu mai fie la fel de bună ca înainte de apariția acestei afecțiuni (1). Medicul oftalmolog este singurul în măsură să ofere informațiile necesare, complete și să propună cea mai bună variantă de ajutor.
Nevrita optică ar putea fi abordată, utilizând terapia prin schimb cu plasmă (2). Studiile realizate până în prezent nu au confirmat eficiența procedurii.
Mai sunt și alte posibile opțiuni de tratament – administrarea de imunoglobulină sau injecții cu interferon (3), însă până acum nu există dovezi științifice care să susțină studiile.
Nevrita optică este o problemă care apare pe fondul inflamării nervului optic. În unele cazuri pierderea temporară a vederii poate să se rezolve spontan. Sunt însă și situații în care simptomele ce apar în nevrita optică prevestesc alte boli mai grave. Mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, evitând pierderea definitivă a vederii!
Surse de informare:
- What Is Optic Neuritis? – https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-optic-neuritis
- Optic neuritis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/optic-neuritis/symptoms-causes/syc-20354953
- Optic Neuritis – https://www.healthline.com/health/optic-neuritis