fetita-isi-pune-picaturi-de-ochi
octombrie 12, 2022

Ochii roșii la copii: cauze frecvente și opțiuni de tratament

Deși „ochii roșii la copii de la curent” nu se califică drept un diagnostic avizat, asta nu înseamnă că nu există o mulțime de afecțiuni care îi pot supăra pe cei mici. Din păcate, roșeața oculară poate fi cauzată de oboseală, dar și de diverse afecțiuni oculare mai severe, care nu vor dispărea fără tratament. Dacă problema persistă, există o singură metodă prin care veți afla sigur cu ce vă confruntați: programarea unei consultații oftalmologice pentru copii.

Posibile cauze pentru roșeața ochilor la copii

Ochii roșii în cazul copiilor pot avea o multitudine de cauze, de la oboseală, din cauza dispozitivelor electronice pe care le folosesc toată ziua, până la purtarea prelungită a lentilelor de contact. Desigur, la fel de posibil este și ca cel mic să fi înotat fără ochelarii corespunzători de protecție și asta i-a declanșat un episod alergic.

Cauze medicale pentru roșeața ochilor la copii

Și totuși, roșeața la nivelul ochilor poate fi un simptom al unor afecțiuni oculare mult mai grave, iar unele dintre acestea pot chiar să amenințe vederea celui mic. Iată care sunt cele mai frecvente cauze medicale:

Conjunctivită

Se manifestă prin inflamarea conjunctivei și poate fi de cauză non-infecțioasă sau infecțioasă. În afară de roșeața oculară, această afecțiune va produce și o senzație ușoară de arsură, mâncărime, secreții sau lăcrimare excesivă. Anumiți copii se pot plânge și din cauza senzației de corp străin în ochi. În plus, conjunctivita poate veni la pachet și cu simptome de viroză respiratorie, asta în contextul în care destule astfel de afecțiuni sunt cauzate de infecții ale tractului respirator superior. Există mai multe tipuri de conjunctivite, de la cele bacteriane și virale, până la cele alergice.

Merită să menționăm cu precădere keratoconjunctivita vernală, o afecțiune ce apare de obicei înainte de vârsta de 10 ani. Simptomele care o însoțesc sunt pruritul intens, disconfortul, fotofobia, secrețiile mucoase și lăcrimarea, pe lângă ochii roșii. Insistăm să o menționăm deoarece poate duce la complicații corneene destul de grave, care pot scădea permanent acuitatea vizuală.

În ceea ce privește ochii roșii la bebeluși, această afecțiune poate fi infecțioasă, dar cel mai probabil este rezultatul unui canal lacrimal care este înfundat.

Uveită

Denumită și uveită anterioară, această inflamație a globului ocular va produce durere, fotofobie, lăcrimare, dar și caracteristica roșeață a ochilor. În anumite cazuri poate chiar să ducă la scăderea acuității vizuale. Pentru cei mici, cea mai frecventă cauză este reprezentată de artrita idiopatică juvenilă.

Keratita

Keratita se referă de fapt la afectarea corneei și este frecventă în rândul celor mici în urma infecțiilor cu adenovirusuri, virusuri hepatice sau drept complicație a conjunctivitelor. Mai ales în cazul keratitie herpetice, lipsa unui tratament adecvat poate duce la apariția complicațiilor deosebit de grave, de exemplu uveită, cicatrici la nivelul corneei sau chiar glaucom secundar.

În cazul purtătorilor de lentile de contact este foarte ridicat riscul de keratită infecțioasă, mai ales dacă nu se respectă indicațiile referitoare la modalitatea de purtare, igienă, termenul de valabilitate al lentilelor și așa mai departe. Dacă cel mic poartă lentile de contact, el va fi nevoit să le scoată și să nu le mai poarte o vreme. În cazul în care nu dispare roșeața va fi nevoie de un consult oftalmologic.

Eroziunile corneene

Acestea sunt de fapt un defect în epiteliul cornean și apar de obicei ca urmare a unui traumatism ocular, fie el și unul minor, mai ales în cazul purtătorilor de lentile de contact.

Din păcate, dacă vă confruntați cu ochii roșii la copii și febră sau chiar ochi umflați, lista de afecțiuni este mult mai lungă. Se prea poate ca cel mic să se confrunte cu:

  • Ulcer cornean;
  • Episclerită;
  • Celulită periorbitală;
  • Sclerită;
  • Hemoragie subconjunctivală;
  • Irită.
ochi-rosu

Când să mergeți la medic

Va fi necesar ca cel mic să fie văzut de un specialist dacă resimte dureri oculare, sensibilitate la lumină, vedere în ceață sau edem palpebral. Doar medicul oftalmolog poate oferi un diagnostic corect, dar și opțiunea potrivită de tratament. În funcție de natura afecțiunii, acesta va prescrie picături cu antibiotic sau alte substanțe cu rol de regenerare a suprafețelor zgâriate. Dacă cel mic se confruntă cu infecții ceva mai grave, se va recomanda inclusiv un tratament cu antibiotic administrat oral sau sirop antiinflamator.

Nu vă sfătuim să vă documentați pe internet, deoarece aceste informații nu pot înlocui o consultație efectuată de către un specialist!

Lasă un comentariu