Consultații oftalmologice copii cu PLUS-OPTIX
În cadrul clinicii oftalmologice Vitreum se folosesc modalități de examinare moderne care nu traumatizează copilul.
Consultațiile oftalmologice ale copiilor se realizează cu ajutorul autorefractometrului pediatric PLUS-OPTIX.
Acest aparat ne permite înregistrarea de la distanța de 1 m a dioptriilor la copii, (chiar şi cu vârste de sub 1 an ) eventualele modificări oculare, evaluarea corectă a dioptriilor, diametrului pupilar, distanței interpupilare, a direcției de fixație precum și a unghiului de deviație față de fixația optimă.
Copii pot fi consultați din primele zile de viață. Se pot depista toate afecțiunile caracteristice copilăriei cu îndrumarea adecvată în vederea tratamentului.
Acest aparat oferă posibilitatea unei examinări moderne care nu traumatizează copilul ci din potrivă micuțul va fi amuzat de fața prietenoasă a aparatului.
Cum se fac controalele oftalmologice la copii?
Oftalmologia pediatrică este o ramură importantă și deosebită a medicinei. Deoarece copii sunt greu de ținut într-un loc și se pot speria destul de ușor de medici, știința trebuie combinată cu creativitate și amuzament.
Toate aceste eforturi sunt depuse pentru a depista cât mai repede orice afecțiune oftalmologică a copiilor. Întrucât 80% din informația pe care o primesc din exterior este înregistrată cu ajutorul ochilor, părinții trebuie să se asigure că cei mici au o vedere bună. Atunci când vederea nu este optimă, medicul specialist va începe administrarea unui
tratament corespunzător. Cât de repede ar trebui să se facă controlul oftalmologic la copii și care sunt principalele lor probleme de vedere?
Când trebuie să se facă prima dată controlul oftalmologic la copii?
Cu cât sunt depistate mai repede problemele oftalmologice la copii, cu atât pot fi tratate mai ușor și mai rapid, înainte ca starea de sănătate a ochilor să se agraveze. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă ca primul examen oftalmologic al copiilor să fie făcut la naștere. Urmează apoi vizite regulate la oftalmolog astfel:
Mulți părinți dezinformați consideră că un copil ar trebui dus la un control oftalmologic, doar atunci când începe să se plângă sau după vârsta de 3 ani. În realitate însă, părinții nu ar trebui să aștepte niciodată ca un copil să le semnaleze o problemă de vedere.
Procesul formării vederii este, contrar opiniei generale, unul de lungă durată. Acesta începe de la naștere când ușor, copilul începe să distingă lumina de întuneric. În lunile și anii ce urmează, copilul va reuși să distingă culorile, mai întâi pe cele vibrante, și mai apoi obiectele mai micuțe. Întregul proces se desfășoară pe parcursul a aproximativ 6-7 ani, deci văzul se „învață”, la fel ca mersul pe picioare sau vorbitul.
- La 6 luni
- La 1 an
- La 3-4 ani
- Anual după vârsta de 5 ani
Părinții nu trebuie să uite că cei mici nu pot evalua corect calitatea vederii lor, deoarece nu au termen de comparație. Mai mult decât atât, acuitatea vizuală sau modul în care ochii „conlucrează” sau nu, nu poate fi indicat de copil, și de cele mai multe ori nu poate fi depistat nici de către părinte. Vizitele cu regularitate la oftalmolog sunt, așadar, necesare. În cazul în care medicul, în urma unui control oftalmologic la copii, depistează o problemă oftalmologică, vizitele se vor face la intervalele de timp stabilite de medic.
Care sunt cele mai comune afecțiuni oftalmologice la copii?
Printre cele mai comune patologii depistate la o vârstă fragedă se numără următoarele:
Vicii de refracție – Miopia
Viciile de refracție reprezintă principala afecțiune oculară de care suferă copiii.
Miopia este și ea printre cele mai des depistate patologii. Ochiul miop este mai alungit ceea ce cauzează formarea imaginii înaintea retinei. Astfel obiectele aflate la distanță nu vor fi percepute clar. Părinții trebuie să fie atenți la obiceiurile copilului. Dacă acesta tinde să stea mereu foarte aproape de televizor sau calculator, aproprie cartea sau jucăriile de ochi, alege să stea în prima bancă, strange ochii și se plânge adesea de dureri de cap atunci când efortul de vedere la distanță este mai mare.
Între 5-6% dintre copii suferă de miopie.
Vicii de refracție – Hipermetropie
Un alt viciu de refracție mult mai comun la copii este hipermetropia. În acest caz globul ocular este mai îngust decât în mod normal, iar imaginea se formează în spatele retinei. O persoană care suferă de hipermetropie va vedea bine obiectele de la distanță, dar va întâmpina probleme în vederea obiectelor apropiate. În cazul copiilor, părinții trebuie să fie atenți la următoarele semnale: copilul clipește și își freacă ochii des, nu este interesat de lectură și îi este greu să mențină rândul, sunt sensibili la lumină, se plâng de dureri de cap (cefalee) și de dureri de ochi. În cazul în care boala este mai avansată, copilul va fi instabil emoțional fiind nervos sau agitat. Părinții trebuie să știe că 80% din copiii mici suferă de o formă ușoară de hipermetropie, iar intervalul de 0-2 dioptrii este considerat normal de către medici în cazul lor.
Vicii de refracție – Astigmatismul
Astigmatismul afectează 3 din 10 copii. Această patologie apare atunci când globul ocular are o formă modificată iar corneea este ovală. Astfel copilul nu va vedea bine nici la distanță, nici obiectele care se află aproape. Toate simptomele prezente în cazul miopiei și a hipermetropiei sunt valabile în cazul astigmatismului. În plus, copilul va dezvolta o poziție incorectă a capului, se va plânge de disconfort ocular și de dureri de cap.
Strabismul
O altă patologie destul de comună la copii este strabismul, definit prin lipsa paralelismului axelor vizuale, care este normal până la vârsta de 4-5 luni. După 6 luni, părinții trebuie să meargă la oftalmolog împreună cu cel mic dacă problema persistă sau apare doar atunci. Persoanele care suferă de strabism nu pot percepe o imagine clară, deoarece informația vizuală primită de la ambii ochi nu se va suprapune.
Tipurile de strabism sunt:
- Strabism convergent – ochii orientați spre nas
- Strabism divergent – ochii orientați spre urechi
- Strabism vertical – ochii orientați sus sau jos
Ambliopia
Ambliopia sau ochiul leneș este deseori asociat cu strabismul. Ochiul leneș nu va fi folosit și acuitatea vizuală nu va fi una optimă. Acest defect de vedere se poate corecta până la vârsta de 6-7 ani, prin purtarea ochelarilor ce forțează ochiul leneș să funcționeze normal, și prin efectuarea exercițiilor oculare.
Obstrucția canalului lacrimo-nazal
În cazul a 20% din copiii nou-născuți sau sugari apare obstrucția canalului lacrimo-nazal. Practic este vorba de blocajul canalelor lacrimale, astfel că lacrimile nu se scurg în nas. Copilul va prezenta lăcrimare abundentă la unul sau la ambii ochi, deseori însoțite de secreții muco-purulente.
Aparatură și proceduri de diagnosticare folosite la controlul oftalmologic la copii
Tonometru portabil pentru măsurarea tensiunii oculare – nu implică folosirea picăturilor anestezice care îi sperie pe copii.
Autorefractometru pediatric – Măsurarea dioptriilor se face de la distanță cu ajutorul acestui aparat.
Testarea acuității vizuale cu un proiector LCD – se folosesc imagini, filmulețe, imagini 3D, adaptate nivelului de dezvoltare intelectuală al copilului.
Instrumente adaptate copiilor pentru depistarea și examinarea formelor de strabism.
Diagnosticarea unei probleme oftalmologice la copii se face cu multă răbdare și creativitate, într-o atmosferă atractivă și veselă.
De asemenea, se folosesc aparate și dispozitive de diagnosticare special adaptate pentru copii. Medicul oftalmolog va examina copilul într-un mod care să nu inspire teamă, într-un cabinet dotat cu jucării și desene atractive pentru cei mici.