Perimetria computerizată este o metodă avansată de evaluare a câmpului vizual, care utilizează un calculator și un monitor pentru a prezenta puncte luminoase în câmpul vizual periferic al pacientului. Acesta trebuie să răspundă la fiecare punct prezentat prin apăsarea unui buton sau a unei taste de pe tastatură. Rezultatele sunt prelucrate de calculator pentru a genera o hartă detaliată al câmpului vizual al pacientului, care poate fi utilizat pentru a diagnostica și monitoriza afecțiuni oftalmologice precum glaucomul, neuropatia optică, dezlipirea de retina sau degenerescența maculară.

Diagnosticare Perimetria computerizată Câmpul Vizual echipament oftalmologic

În ce constă Perimetria computerizată?

Procedura perimetriei computerizate constă în prezentarea unor puncte luminoase în diferite zone ale câmpului vizual al pacientului. Pacientul trebuie să răspundă prin apăsarea unui buton sau a unei tastaturi atunci când vede aceste puncte luminoase. Datele obținute sunt apoi prelucrate de calculator pentru a genera o harta detaliată al câmpului vizual și pentru a identifica zonele cu probleme.

Perimetria computerizată este o metodă precisă și fiabilă de evaluare al câmpului vizual. Acest test poate ajuta la detectarea precoce a afecțiunilor oftalmologice și poate fi util pentru monitorizarea evoluției acestora în timp.

Optopol – perimetru computerizat avansat

camp visual octopol 920 Perimetria computerizată Optopol este unul dintre cele mai avansate perimetre computerizate disponibile pe piață. Acesta utilizează o tehnologie de ultimă generație pentru prezentarea punctelor luminoase în câmpul vizual al pacientului, oferind astfel informații precise și detaliate cu privire la starea de sănătate a ochilor. La clinicile Vitreum, folosim cu încredere acest perimetru computerizat pentru evaluarea câmpului vizual al pacienților noștri.

Este Perimetria computerizată dureroasă?

Perimetria computerizată este o metodă non-invazivă și nedureroasă, care poate fi efectuată într-un cabinet medical sau oftalmologic specializat. Acest test este potrivit pentru pacienții de toate vârstele și poate fi efectuat în cazul unor afecțiuni precum glaucomul, neuropatia optică, tumorile cerebrale sau accidentele vasculare cerebrale.

Când este necesară perimetria computerizată și pentru ce afecțiuni poate fi utilizată?

Perimetria computerizată este o metodă importantă de evaluare a câmpului vizual și poate fi utilizată într-o varietate de afecțiuni oftalmologice și neurologice. Această tehnică poate fi necesară în următoarele situații:

 • Diagnosticul și monitorizarea glaucomului – Perimetria computerizată poate fi utilă în diagnosticul și monitorizarea glaucomului, o afecțiune oculară care poate duce la pierderea lentă și progresivă a vederii.
 • Evaluarea neuropatiei optice – Neuropatia optică poate fi diagnosticată și monitorizată prin intermediul perimetriei computerizate.
 • Evaluarea efectelor unor afecțiuni cerebrale – Perimetria computerizată poate fi utilizată în evaluarea efectelor unor afecțiuni cerebrale, precum tumorile cerebrale sau accidentele vasculare cerebrale, care pot afecta câmpul vizual.
 • Evaluarea unor afecțiuni retiniene – Perimetria computerizată poate fi utilă în evaluarea unor afecțiuni retiniene, precum degenerescența maculară sau retinopatia diabetică.
 • Evaluarea pacienților cu scleroză multiplă – Pacienții cu scleroză multiplă pot suferi de pierderea câmpului vizual, iar perimetria computerizată poate fi utilizată pentru a evalua această afecțiune.

În general, perimetria computerizată poate fi utilă în evaluarea oricărei afecțiuni care poate afecta câmpul vizual și poate ajuta la detectarea precoce a acestor afecțiuni, monitorizarea evoluției lor și evaluarea eficacității tratamentelor.

Care sunt avantajele Perimetriei computerizate?

 • Detectarea precoce a afecțiunilor oftalmologice – Perimetria computerizată poate detecta pierderile de vedere încă de la începutul afecțiunii, permițând astfel tratamentul în stadii incipiente și îmbunătățind prognosticul.
 • Monitorizarea evoluției afecțiunilor oftalmologice – Perimetria computerizată poate fi utilizată pentru a monitoriza evoluția afecțiunilor oftalmologice și pentru a verifica eficacitatea tratamentelor.
 • Evaluarea precisă a câmpului vizual – Perimetria computerizată oferă o evaluare precisă și obiectivă a câmpului vizual, permițând astfel detectarea pierderilor subtile și identificarea zonelor afectate.
 • Repetabilitate – Testele perimetriei computerizate pot fi efectuate repetat, pentru a monitoriza evoluția afecțiunii sau pentru a verifica eficacitatea tratamentelor.
 • Stocarea și analiza datelor – Rezultatele perimetriei computerizate pot fi stocate și analizate cu ajutorul computerelor, permițând detectarea unor modificări subtile ale câmpului vizual care pot fi pierdute cu alte metode.

Cât durează perimetria computerizată?

Durata perimetriei computerizate poate varia în funcție de mai mulți factori. În general, testul poate dura între 10 și 30 de minute, în funcție de complexitatea și de durata programului selectat, dar și de abilitatea pacientului de a se concentra.

Unele programe pot dura mai mult decât altele, în funcție de numărul de puncte luminoase prezentate și de numărul de răspunsuri necesare din partea pacientului. De asemenea, durata testului poate fi influențată de starea generală de sănătate a ochilor pacientului și de nivelul de oboseală oculară.

Este important ca pacientul să se concentreze bine pe ecranul computerului și să își mențină atenția pe parcursul întregului test, deoarece orice distrageri sau momente de neatenție pot influența rezultatele finale.

Procedura Perimetriei computerizate este relativ simplă și nedureroasă și constă în următorii pași:

 1. Înainte de începerea testului, pacientul trebuie să fie așezat într-un scaun confortabil și să fie orientat către ecranul computerului.
 2. În timpul testului, pacientul trebuie să privească în fața și să fixeze un punct de pe ecranul computerului, în timp ce diferite puncte luminoase vor apărea în câmpul său vizual periferic.
 3. În momentul în care pacientul vede unul dintre aceste puncte luminoase, trebuie să apese un buton sau să apese o tastă de pe tastatură pentru a indica acest lucru.
 4. Testul va continua, prezentând puncte luminoase în diferite zone ale câmpului vizual, iar pacientul trebuie să răspundă la fiecare din acestea prin apăsarea butonului sau a tastei de pe tastatură.
 5. Rezultatele testului vor fi prelucrate de calculator pentru a genera o hartă al câmpului vizual al pacientului.
 6. Medicul oftalmolog va analiza aceste rezultate și va interpreta harta câmpului vizual pentru a evalua pierderile de vedere sau orice alte anomalii.

Interpretarea rezultatelor – Cum se analizează datele obținute și ce semnificație au pentru diagnosticarea afecțiunilor?
Interpretarea rezultatelor perimetriei computerizate implică analiza hărții câmpului vizual și identificarea pierderilor de vedere sau a altor anomalii. Aceste rezultate sunt analizate de medicul oftalmolog și au semnificație importantă pentru diagnosticarea afecțiunilor oftalmologice.

Harta câmpului vizual este reprezentată prin diferite culori și simboluri, care indică diferite niveluri de sensibilitate a ochiului la punctele luminoase prezentate în timpul testului. Zonele cu sensibilitate scăzută sau cu pierderi de vedere indică prezența unei afecțiuni oftalmologice, cum ar fi glaucomul, neuropatia optică sau alte boli ale nervului optic.

De asemenea, medicul oftalmolog poate folosi rezultatele perimetriei computerizate pentru a monitoriza evoluția afecțiunii în timp și pentru a evalua eficacitatea tratamentelor. Dacă se observă o îmbunătățire a câmpului vizual în urma tratamentului, acest lucru poate fi reflectat în harta câmpului vizuale. Rezultatele perimetriei computerizate pot fi utilizate pentru a ghida tratamentul și pentru a monitoriza evoluția afecțiunilor oftalmologice în timp, îmbunătățind astfel prognosticul și calitatea vieții pacienților.
Cât de frecvent trebuie efectuată Perimetria computerizată?
Frecvența cu care trebuie efectuată perimetria computerizată depinde de afecțiunea oftalmologică de care suferiți și de starea generală a ochilor dumneavoastră. În general, medicul oftalmolog va decide frecvența cu care trebuie efectuat testul în funcție de nevoile și de condiția specifică a fiecărui pacient.

În cazul pacienților cu glaucom sau neuropatie optică, perimetria computerizată poate fi efectuată la fiecare 6 luni până la un an, în funcție de severitatea afecțiunii. Dacă vorbim despre alte afecțiuni oftalmologice, cum ar fi degenerescența maculară sau retinopatia diabetică, perimetria computerizată poate fi efectuată la intervale mai mari de timp, cum ar fi o dată pe an sau la fiecare doi ani.

Este important să discutați cu medicul oftalmolog despre frecvența cu care trebuie să efectuați perimetria computerizată în funcție de afecțiunea specifică de care suferiți și de starea generală a ochilor dumneavoastră. Este posibil să fie necesară o evaluare și o ajustare periodică a frecvenței perimetriei computerizate în funcție de evoluția afecțiunii și de eficacitatea tratamentelor.

Care sunt riscurile sau complicatiile Perimetriei computerizate?

Perimetria computerizată este o metodă neinvazivă și nedureroasă de evaluare a câmpului vizual, iar riscurile sau complicațiile sunt rare și minore. Nu există riscuri majore sau complicații asociate cu perimetria computerizată.

Cu toate acestea, pacienții pot simți oboseală oculară sau disconfort ocular temporar în timpul testului, mai ales dacă testul durează mai mult de 20 de minute sau dacă pacientul are nevoie să se concentreze intens pentru a răspunde la fiecare punct luminos prezentat.

De asemenea, în unele cazuri, pacientul poate prezenta iritații oculare sau senzație de uscăciune în ochi, ca urmare a efortului ocular prelungit. Aceste simptome sunt temporare și dispar de obicei după finalizarea testului.

Concluzie

În concluzie, perimetria computerizată este considerată cea mai precisă metodă de evaluare a câmpului vizual. Aceasta poate fi utilă într-o varietate de afecțiuni oftalmologice și poate ajuta la detectarea precoce a pierderilor de vedere și la monitorizarea evoluției acestora în timp. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră oftalmolog despre opțiunile de evaluare a câmpului vizual și să decideți împreună cea mai potrivită metodă pentru cazul dumneavoastră.