Operația de cataractă este o procedură sigură efectuată de către oftalmologi specializați în afecțiuni oculare.

Dacă se decide că o operație de cataractă este cea mai bună opțiune, oftalmologul va explica pacientului toți pașii care vor fi urmați în timpul procedurii și în perioada de recuperare.

Operația de cataractă este un tip de operație care se efectuează în sistem ambulator și necesită un timp scurt de execuție. Această operație nu doare, nu necesită internare și se face cu anestezie locală.

figură comparativa ochi cu cataracta si ochi normalCataracta este o opacifiere a cristalinului natural care este poziționat în spatele irisului, corneei și al pupilei.

Ca și obiectivul unei camere de fotografiat, cristalinul ajustează și focalizează vederea.

Cristalinului  este format în cea mai mare parte din apă și proteine. Pe măsură ce îmbătrânim structura proteinelor se schimbă și în unele cazuri se împreunează formând opacități pe cristalin.

Operatia de cataracta(facoemulsificare) – descrierea procedurii chirurgicale

Pasul 1 -Anestezia locală

Procedura chirurgicală începe cu anestezia locală, prin instilare de picături cu anestezic, reducând riscurile asociate altor tipuri de anestezii.

Pasul 2 -Incizie corneană

Apoi se face o mică incizie în cornee.

Incizia la nivelul ochiului este foarte mică urmând  introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a fragmenta și extrage cristalinul opacifiat.

Lichide sunt injectate în această incizie pentru a susține mediul înconjurător.

Invelișul cristalinului se îndepărtează pentru a avea acces la cataractă.

Pasul 3- Fragmentarea cristalinului afectat

Chirurgul folosește apoi sonda cu ultrasunete pentru a fragmenta și a emulsifica porțiunile afectate ale cristalinului.

Aceste fragmente sunt apoi îndepărtate .

Pasul 4 – Plasarea cristalinului itraocular (IOL)

Odată ce cataracta este îndepărtată,prin aceeași incizie de mici dimensiuni este introdus un cristalin intraocular (IOL) care va fi plasat în capsula goală a cristalinului, fiind fixat în poziția sa permanentă..După poziționarea corectă a cristalinului intraocular (IOL), vederea pacientului se stabilizează și devine clară.

Cele mai multe persoane sunt surpinse decât de ușoară și relativ nedureroasă este operația de cataractă. Aceasta durează de obicei  5-10 minute sau mai puțin, cei mai mulți pacinenți își reiau activitățile normale a doua zi. Înainte de operaţie se vor administra picături anestezice. Înainte și/sau după intervenția chirurgicală, medicul va prescrie picături oftalmice pentru prevenirea infecțiilor și reducerea edemului. Majoritatea pacienților beneficiază de o vedere îmbunătățită imediat după intervenția chirurgicală, însă vederea se poate îmbunătății în continuare pe durata a mai multe zile sau săptămâni.

Figură opereatie de cataractă procedura de implantare cristalin artificialFacoemulsificarea – este o procedură foarte eficientă în care cristalinul este descompus în bucăți mai mici cu ajutorul ultrasunetelor. Este cea mai des utilizată tehnică în tratamentul cataractei. Operația de cataractă prin facoemulsificare implică îndepărtarea cristalinului opacifiat și implantarea unui cristalin artificial în locul acestuia. Extragerea cristalinului natural se realizează cu ajutorul unui dispozitiv de generare cu ultrasunete care divizează nucleul cristalinului opacifiat în particule minuscule, mai exact, microscopice și care sunt ulterior aspirate. Această tehnică se numește facoemulsificare cu ultrasunete și utilizează cea mai modernă și mai sigură tehnologie.

Implantul se face printr-o incizie de 1,8-2,2 mm făcută în corneea transparentă. În interiorul ochiului, mai exact în camera anterioară a acestuia, este introdusă o substanță vâscoelastică cu rolul de a proteja corneea, prin atenuarea vibrațiilor ultrasonice. Se deschide capsula anterioară a cristalinului opacifiat în zona centrală și prin orificiul de 4-5 mm se efectuează divizarea și extragerea întregului conținut opac al cristalinului cu păstrarea intactă a învelișului cristalinului, numit capsula, unde se introduce apoi cristalinul artificial. Principalul avantaj al facoemulsificării este că intervenția poate fi efectuată chiar și în stadiile incipiente ale cataractei fără să fie nevoie să așteptați până când aceasta evoluează semnificativ.

Când trebuie efectuată operația de cataractă?

Cataracta nu trebuie să devină matură pentru a fi tratată, așa cum se credea în trecut. Acum câțiva ani, când tehnologia nu era dezvoltată, cristalinul nu putea fi îndepărtat în siguranță din ochi dacă nu se afla într-un stagiu relativ avansat de dezvoltare. Cu tehnologia de care medicina oftalmologică dispune în prezent însă, cristalinul bolnav poate fi îndepărtat în orice stadiu de dezvoltare al patologiei.
Este adevărat că, cu cât cataracta se dezvoltă mai mult, cu atât țesutul devine mai ferm. Într-un stadiu avansat, cataracta mai fermă poate fi mai greu de îndepărtat. În unele situații, este mai indicată îndepărtarea cristalinului mai devreme, decât mai târziu. În majoritatea cazurilor totuși, un individ care suferă de această boală, dar nu se confruntă cu un disconfort ocular prea mare, poate amâna tratamentul.

De ce aspecte trebuie să țineți cont înainte de operația de cataractă?

Înainte de operația de cataractă este necesar un consult oftalmologic. Acest lucru oferă medicului dumneavoastră posibilitatea de a analiza riscurile și de a evalua starea generală de sănătate oculară.

În urma unei consultații, medicul oftalmolog va decide dacă procedura poate fi efectuată în siguranță pentru dumneavoastră.

De asemenea, ar trebui să mâncați în dimineața intervenției chirurgicale și vă recomandăm chiar să luați micul dejun și să beți suficiente lichide.

Trebuie să veniți la operație însoțit de cineva, asta deoarece nu este voie să conduceți mașina imediat după intervenție.

Veți avea nevoie și de ajutor, având în vedere că externarea se face la scurt timp după ieșirea din sala de operație.

Cum decurge o operație de cataractă și care sunt avantajele acesteia?

În timpul operației de cataractă, cristalinul afectat este îndepărtat și este implantat un cristalin artificial clar. Scopul operației de cataractă este de a înlocui cristalinul opacifiat cu un cristalin artificial pentru a restabili vederea la aceeași valoare ca înainte de apariția cataractei. În unele cazuri, totuși, o cataractă poate fi îndepărtată fără a se introduce o lentilă artificială.

Avantajele operației de cataractă:

 • este o intervenție ușoară
 • nu există suturi la nivelul inciziei
 • se desfășoară sub anestezie locală
 • recuperare vizuală post-operatorie  rapidă
 • nu necesită internare
 • nu doare
 • îmbunătățește semnificativ calitatea vieții

După operația de cataractă

După operația de cataractă, vederea va începe să se îmbunătățească în câteva zile. Vederea dumneavoastră poate fi neclară la început, dar se reglează pe măsură ce ochiul se vindecă. Culorile pot părea mai strălucitoare după intervenția chirurgicală, deoarece priviți printr-un obiectiv nou și clar. Medicul oftalmolog vă va oferi toate informațiile privitoare la recomandările postoperatorii.

Sala în care se desfășoară intervenția de cataractă

sala unde se efectuează operația de cataracta la clinica oftalmologică Vitreum
sala unde se efectuează operația de cataracta la clinica oftalmologica Vitreum

În imaginea alăturată puteți vedea cum arată sala în care se desfășoară intervenția de cataractă. Sala de intervenții oferă un spațiu destul de generos pentru confortul echipei medicale și al pacienților precum și echipamente de ultimă generație.

Echipamentul pentru operația de cataractă permite medicului chirurg oftalmolog să efectueze o chirurgie oculară individualizată pentru fiecare pacient.

Acest sistem permite obținerea unor rezultate chirurgicale mult mai bune în condițiile unei siguranțe superioare tehnicilor operatorii clasice.

Îndepărtarea cataractei reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale.

Operația presupune realizarea unei incizii foarte mici la nivelul ochiului și introducerea unui instrument de dimensiunea unui vârf de pix pentru a tăia și extrage cristalinul opacifiat. După ce cristalinul opacifiat este îndepărtat, prin aceeași incizie este introdus cristalinul artificial. Operația de cataractă are o șansă de reușită foarte mare, mai exact, de peste 98%. Inovațiile continue ale tehnicilor chirurgicale și instrumentelor folosite au făcut ca procedura să devină mai sigură ca niciodată.

Intervenția pentru îndepărtarea cataractei va aduce beneficii, precum recăpătarea vederii și reducerea independenței față de ochelari, astfel se va obține o îmbunătățire semnificativă a calității vieții. Cu cât decizia de a efectua această intervenție este mai rapidă, cu atât vă veți bucura mai repede de rezultatul intervenției și de o vedere optimă.

Factori de risc în apariția cataractei

Factorii de risc care cresc șansele de apariție a cataractei sunt: înaintarea în vârstă, diabetul (chiar și în cazul în care această boală metabolică este menținută sub control, riscul apariției timpurii a cataractei este mai crescut și evoluția acestei afecțiuni este mai rapidă), expunerea excesivă neprotejată la razele ultraviolete (persoanele expuse radiațiilor ultraviolete neprotejate prezintă un risc mai crescut de dezvoltare a cataractei), obezitatea, fumatul, inflamații sau afecțiuni anterioare la nivelul ochilor, operații anterioare efectuate la nivelul ochilor, hipertensiunea arterială, consumul excesiv de alcool, antecedente familiale, folosirea prelungită a medicamentelor din clasa  corticosteroizilor și altele.

Supraexpunerea la razele UV și X produc daune iremediabile ochilor, iar expunerea la soare, fără a vă proteja ochii este considerată un factor de risc major. Ochelarii de soare asigură protecția necesară, dar trebuie precizat că o simplă lentilă închisă la culoare nu este suficientă pentru a vă proteja ochii de radiații. Ochelarii care protejează ochii de la expunerea la radiații dăunătoare trebuie să le blocheze complet pentru a aduce un rezultat optim. Toți ochelarii de protecție solară care nu prezintă această calitate, sunt chiar dăunători .Când vorbim despre fumat ca factor de risc, este bine să știm că există peste 4.000 de substanțe chimice toxice într-o singură țigară. Acestea sunt nocive pentru toate celulele din corp și aici sunt incluse și cele din cristalin. Așadar, fumătorii au un risc suplimentar de a face cataractă.

Cataracta și diabetul

Pacienții cu diabet sunt mai predispuși să dezvolte cataractă. Acest risc este legat de vârsta pacientului, de durata bolii, de severitatea retinopatiei diabetice. Diverse statistici arată că acest risc este de 5 ori mai mare decât în rândul populației generale. Cataracta scade acuitatea vizuală și poate limita evaluarea corectă a statusului retinian atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și tratamentul retinopatiei diabetice. Pacienții care au diabet dezvoltă cataracta mai devreme decât populația generală. Studiile arată că 20% din pacienții operați anual de cataractă sunt diabetici.

Care este demersul operației de cataractă?

 • Înainte de operație:

Medicul oftalmolog vă va face măsurătorile necesare pentru a determina puterea de focalizare adecvată pentru tipul de cristalin artificial cu care se va înlocui cristalinul opac afectat de cataractă. De asemenea, veți fi întrebat(ă) despre orice medicamente pe care le administrați în prezent. Este posibil să vi se ceară să nu luați unele dintre aceste medicamente înainte de operație.

Vi se vor prescrie niște picături pentru ochi pe care le veți folosi o săptămână întreagă până în ziua operației având rolul de a preveni infecțiile.

 • Ziua operației:

Vi se va efectua anestezia locală cu picături oftalmice. De asemenea, vi se poate administra dacă este necesar, un medicament pentru a vă ajuta să vă relaxați.

În timpul operației veți fi conștient, dar datorită anesteziei nu veți simți nimic. Pe parcursul intervenției puteți chiar să comunicați cu medicul chirurg oftalmolog. Acesta va face o incizie minusculă pe ochi cu ajutorul unui microscop special. Prin această incizie foarte mică este introdus un aparat foarte avansat din punct de vedere tehnologic cu ultrasunete, cu ajutorul căruia chirurgul va fragmenta cristalinul bolnav, îl va emulsifica și îl va îndepărta.

Aceste incizii se vor închide singure în timp. Ochiul va fi pansat pentru a fi protejat de orice factor dăunător.

Vă veți odihni într-o zonă de recuperare timp de aproximativ 15-30 de minute după care sunteți gata de a pleca acasă.

 • După câteva zile de la operație:

Ochiul la care a fost efectuată intervenția va fi pansat timp de 24 de ore.

A doua zi după operație veți fi chemat(a) la un control, vi se va îndepărta pansamentul și veți primi informații despre când puteți să reîncepeți să faceți mișcare, să conduceți sau să faceți alte activități.

După scoaterea acestui pansament este necesară utilizarea zilnică a unor tipuri de picături pentru ochi. Aceste picături conțin antibiotic pentru a preveni apariția infecțiilor și inflamațiilor oculare. Este deosebit de important să urmați cu strictețe instrucțiunile medicului dumneavoastră pe toată perioada postoperatorie. Vindecarea totală diferă la fiecare pacient, dar în general nu durează mai mult de 3 săptămâni.

 • Evitați să introduceți săpun sau apă direct în ochi.
 • Nu vă ștergeți și să nu apăsați pe ochi.
 • Evitați să vă expuneți ochii la factori iritanți, ca de exemplu praful, razele puternice a soarelui, vântul sau polenul. Toți acești factori pot fi dăunători ochilor în procesul de vindecare.

Despre cristalinele artificiale

Cristalinul artificial este o lentilă fabricată dintr-un material biocompatibil care este foarte bine tolerat de organism. Aceasta substituie funcția cristalinului natural.

Cristalinele artificiale sunt de mai multe tipuri:

 • Cristaline monofocale – sunt o variantă bună, asigură o vedere clară la distanță, dezavantajul fiind necesitatea portului de ochelari pentru aproape.
 • Cristaline multifocale – sunt cea mai bună variantă pentru pacienții care nu mai doresc să poarte ochelari postoperator. Cristalinele multifocale au în plus față de cele monofocale o serie de inele concentrice pe suprafață. Acestea focalizează imaginea diferit pe retină și au ca rezultat o vedere clară atât la distanță, cât și la aproape. Acestea sunt de 2 feluri:
 • bifocale ( asigură vedere clară la distanță și la aproape, dar necesită portul ochelarilor la distanță intermediară, de exemplu în fața calculatorului).
 • trifocale (acestea asigură vederea la aproape, la distanță, dar și în cazul distanței intermediare, deci are ca rezultat independența față de ochelari).
 • Cristaline torice – aceste lentile se adresează pacienților cu astigmatism deoarece conțin și o componentă dioptrică cilindrică, care are ca scop corectarea astigmatismului.

În urma discuției cu medicul oftalmolog și a investigațiilor efectuate, se va alege varianta optimă pentru așteptările fiecăruia, având ca rezultat un pacient mulțumit. Alegerea unui cristalin artificial potrivit este rezultatul unei colaborări excelente dintre medic, pacient și tehnologie.