Crosslinking – un tratament simplu și eficient pentru keratoconus.keratoconusul

O afecțiune oculară cu care oamenii nu sunt foarte familiarizați este keratoconusul. Pacienții care suferă de keratoconus au vederea distorsionată, încețoșată sau defocalizată. Din acest motiv, calitatea vieții lor este sever afectată. Ca orice altă boală, dacă nu este tratată cât mai rapid, se poate agrava, deci interesul oricărui pacient este acela de a o depista și de a o trata cât mai rapid, mai ales fiind o boală ce se declanșează de cele mai multe ori în adolescență.

Printre metodele de tratament pentru această boală se numără și procedura de Crosslinking. De ce este această procedură simplă, dar foarte eficientă, cine poate beneficia de ea, cum se desfășoară și care sunt rezultatele, vom vorbi în cele ce urmează:

Ce este keratoconusul?

Keratoconus este o afecțiune oftalmologică ce afectează corneea, partea anterioara transparentă a ochiului care îl protejează și facilitează procesul de refracție. Pentru ca lumina să se reflecte corect pe retină și astfel să se formeze o imagine clară, este nevoie ca această membrană, corneea, să fie în stare perfectă.

Keratoconul apare atunci când corneea se subțiază și se deformează, căpătând astfel o formă bombată, conică, ceea ce duce la distorsionarea vederii. Este o boală care poate afecta orice persoană, începând din adolescență, și progresând până la maturitate, când se stabilizează. Neplăcerile acestei afecțiuni nu țin doar de dificultatea în vedere. Aceasta poate duce la hipermetropie și astigmatism mărit, și face incomodă purtarea lentilelor de contact, îngreunând și mai mult activitățile zilnice.

Fără tratament, acuitatea vizuală continuă să se piardă, fără a exista șanse ca aceasta să se poată recupera spontan. În cazurile grave, se poate ajunge să fie nevoie de transplant cornean. Cu cât este identificată mai rapid, cu atât medicul oftalmolog poate stabili o metodă de tratament care să stopeze progresia bolii.

Ce este procedura de Crosslinking?

Crosslinking-ul este o procedură care are rolul de a stopa agravarea keratoconului. Este o procedură minim invazivă și nedureroasă, care stimulează un proces ce are loc în mod natural în dezvoltarea oculară al oricărui pacient. În mod normal, odată cu înaintarea în vârstă, corneea devine mai rigidă datorită acțiunii pe care razele UV o exercită asupra fibrelor de colagen care există în structura corneei.

Atunci când pacientul are o cornee slăbită, subțiată, așa cum este atunci când ochiul este afectat de keratoconus, medicul se va folosi de metoda Crosslinking pentru a accelera procesul pe care l-am descris mai sus. Sub efectul tratamentului UV-X Crosslinking ce presupune utilizarea unei lumini UV speciale, legăturile (links în engleză, de unde vine și denumirea de Crosslikning) chimice dintre fibrele de colagen cresc la număr, ceea ce crește și rezistența corneei. În urma tratamentului, progresia bolii este stopată.

Tipuri de Crosslinking

Există două tipuri de Crosslinking cornean:

 • EPI-OFF – Această metodă presupune îndepărtarea epiteliului cornean. Procedura are rolul de a permite substanței riboflavină (vitamina B2) să pătrundă mai bine în țesutul cornean.
 • EPI-ON – Această procedură se desfășoară fără îndepărtarea epiteliului cornean, ceea ce înseamnă că riboflavinei îi va lua mai mult timp să acționeze asupra corneei.

Cum se desfășoară tratamentul de UV-X Crosslinking?

Procedura poate să varieze ușor în funcție de metoda pe care o va alege medicul (EPI-OFF sau EPI-ON), dar la bază implică aceiași pași:

 • Pacientul este așezat într-o poziție orizontală comodă
 • Ochiul este apoi pregătit pentru intervenție prin dezinfectarea pleoapelor și aplicarea de picături anestezice pe ochi.
 • Fața este acoperită cu un material special care va constitui un câmp steril.
 • Se folosește un aparat special care va ține ochiul deschis pe toată durata procedurii.
 • Se trece la prima fază a procedurii care presupune aplicarea în repetate ori a riboflavinei (vitamina B2). Această substanță are dublul rol de a facilita acțiunea razelor UV speciale asupra corneei, dar, în același timp, de a proteja ochiul de acțiunea nocivă a acesteia. Astfel procedura nu implică risc toxic pentru globul ocular.
 • În următoarea fază a tratamentului, pacientul va fixa un punct luminos și va ține nemișcat ochiul pentru câteva minute. În acest timp, razele UV vor acționa declanșând procesul de Crosslinking efectiv.

Pentru ca procedura să aibă șanse maxime de succes, este recomandat că pacientul să nu consume băuturi energizante în dimineața preoperatorie, și să consume doar un mic dejun ușor.

Care sunt riscurile și ce presupune perioada de recuperare?

Dacă medicul a ales să apeleze la tratamentul de Crosslinking EPI-OFF, pot apărea probleme comune oricărei operații:

 • Infecție oculară
 • Durere sau inflamare oculară
 • Deteriorarea țesutului cornean sau al epiteliului cornean
 • Vedere încețoșată, distorsionată sau alte tulburări de vedere.

Pacientul trebuie să discute cu medicul care va executa procedura despre șansele ca aceste riscuri să apară.

În schimb, procedura de Crosslinking EPI-ON nu are, în general, efecte secundare.

În cazul în care s-a efectuat un tratament Crosslinking de tip EPI-OFF, vederea normală se va recupera mai greu. Pacientul va acuza o vedere mai slabă la început, dar în 6-12 luni de la tratament, vederea ar trebui să revină la normal. De asemenea, este posibil ca pacientul să aibă o vedere mai slabă și o sensibilitate mai mare la lumină, în primele 3 luni de la operație.

Dacă procedura a fost una de tip EPI-ON, vederea va fi normală a doua zi, de cele mai multe ori.

Care sunt rezultatele procedurii de Crosslinking?

Crosslinking este un tratament recunoscut pentru eficiența lui de a stabiliza boala keratoconus. În urma procedurii, corneea este stabilizată, iar acest nivel de stabilitate se păstrează pentru cel puțin 10 ani de la efectuarea tratamentului.

Rezultatele vor fi vizibile după aproximativ 2-3 luni de la procedură, sau, în unele cazuri, chiar și după 6-9 luni. În cazul în care procedura nu a avut rezultatul scontat, sau dacă boala a revenit după un anumit interval de timp, medicul poate recomanda repetarea tratamentului.

Pentru a determina dacă tratamentul a avut sau nu efectul dorit, medicul va testa din nou ochiul folosind procedura de keratoconus screening.

Pacienții trebuie să știe că tratamentul Crosslinking nu restabilește acuitatea vizuală. Deși au existat cazuri în care dioptriile s-au modificat sau chiar ameliorat, pacienții vor avea nevoie în continuare de ochelari sau de lentile de contact. Mai mult, în stadiile avansate ale boli, procedura de Crosslinking nu are niciun efect asupra acuității vizuale.

Care este candidatul ideal pentru procedura de Crosslinking?

Procedura de Crosslinking are cele mai bune efecte atunci când este efectuată pe un ochi care nu are corneea prea deformată. Dacă este efectuată imediat ce boala a fost depistată însă, procedura poate stabiliza sau chiar îmbunătății forma corneei, ceea ce poate duce la o acuitate vizuală mai bună și facilitează purtarea lentilelor de contact.