endocopie-oculara-structura-oculara

Endoscopia oculară este o tehnică nouă în România care utilizează un endoscop ocular special care permite vizualizarea unor părți anatomice ale ochiului care de altfel, cu tehnicile disponibile în prezent în țară, nu ar fi posibile. La Clinica Vitreum din Satu Mare s-au realizat primele operații endoscopice oculare din România, utilizând noua tehnologie de endoscopie oculară la nivelul retinei.

Cu această nouă tehnică pot fi tratate boli foarte grave cum ar fi glaucomul, care netratate duc la pierderea nervului optic (orbire).

Chirurgul asistat de endoscopul ocular poate aborda patologii complexe la nivelul retinei, cum ar fi hipotonia oculară (care prin tehnicile de vizualizare deja existente ar fi greu sau chiar inabordabile), sau la nivelul polului anterior, cum ar fi glaucomul, reprezentând în această boală o alternativă terapeutică eficientă.

Endoscopia oculară face parte din arsenalul terapeutic al clinicilor specializate pe chirurgia retinei din vestul Europei.

Utilitatea endoscopiei oculare

Se regăsește cel mai frecvent în tratamentul chirurgical al glaucomului.

Afecțiunea de glaucom se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare care duce la lezarea nervului optic și scăderea acuității vizuale până chiar la orbire.

Endoscopia oculară utilizată în tratarea glaucomului este tehnica chirurgicală cea mai rapidă și usor de efectuat, bine tolerată de către pacient și care s-a dovedit a fi foarte eficientă.

Pacienţii care suferă de boli grave ale retinei cum ar fi retinopatia proliferativă care poate duce la atrofie oculară sau pacienții cu forme mai grave de glaucom pot beneficia de această tehnică chirurgicală. Abilitatea de a vedea structurile segmentului posterior, în pofida opacităților, face ca această tehnologie să fie deosebit de valoroasă. Câmpul de vizualizare disponibil variază de la 90 ° la 140 °, iar câmpurile mai largi fac utilizarea acestei tehnici mai eficace și mai sigure. Îmbunătățirile tehnologice și sistemele optice avansate au permis miniaturizarea semnificativă, precum și o iluminare îmbunătățită.

Calitătea superioară a imaginii, flexibilitatea fibrei optice precum și înregistrarea video a operației oferă oportunitatea de a folosi materialele ulterior pentru analiză amănuntită și educare. În medicina modernă endoscopia oculară a devenit un instrument extrem de eficient și util pentru retinopatiile ischemice, cum ar fi retinopatia diabetică proliferativă și ocluzia venei centrale a retinei, precum și glaucomul necontrolat și glaucomul neovascular.

Utilizarea endoscopiei este crucială în îngrijirea anumitor pacienți cu keratoproteze permanente, precum și în cazurile de traumă cu opacificare corneană și endoftalmită.

În prezent în oftalmologie, endoscopul este cel mai frecvent utilizat pentru ciclofocoagularea endoscopică de către chirurgii din segmentul anterior și glaucom, deoarece vizualizarea directă a corpului ciliar și a zonei retroiriene este posibilă prin deplasarea irisului anterior .

endoscopie-oculara

 

Vizibilitate compromisă

Chirurgia asistată de chirurgie endoscopică a fost utilizată de ani de zile când vizualizarea cu microscopul de operare este compromisă în orice moment în timpul reparației vitreoretinice.

Endoscopul ocular poate fi utilizat pentru cazurile cu obstacole preexistente la vizualizare, cum ar fi edemul corneei; anatomia camerei anterioare suboptimale, cum ar fi o pupilă mică.

Opacitate corneană

Dacă se folosește un microscop tradițional de operație și opacifierea corneei obstructionează vizualizarea adecvată a procedurilor vitreoretiniene necesare, se poate folosi o keratoproteză temporară, iar transplantul cornean este necesar după o reparație vitreoretiniană. Această intervenție chirurgicală laborioasă este asociată cu riscuri substanțiale și timp de recuperare indelungat.

În contrast, endoscopia oculară poate permite efectuarea unei asfel de operații complicate cu rată de succes ridicată , chiar și în lipsa transparenței corneene.

Endoftalmita duce adesea la edeme corneene și la materiale obstructive vizual în interiorul camerei anterioare, care pot fi dificil sau imposibil de curățat. Endoscopia oculară permite o altă perspectivă pentru vizualizarea manipulărilor chirurgicale, precum și pentru observarea stării retinei pentru reparare sau prognoză. De asemenea, corpurile străine intraoculare pot afecta vizualizarea structurilor posterioare când este implicată corneea centrală. Pentru aceste cazuri endoscopia oculară este una din cele mai bune tehnici la ora actuală din arsenalul metodelor de vizualizare.

Endoscopia oculară în tratarea dezlipirii de retină

Pe lângă faptul că permite unui chirurg să repare o dezlipire a retinei la un ochi cu o vedere compromisă, endoscopia oculară oferă o capacitate sporită de a identifica spațiile retiniene nedetectate anterior la pacienții cu dezlipire de retină.

Endoscopie-oculara-dezlipire-de-retina

Vizualizarea retinei periferice și a corpului ciliar

Este dificil să folosiți un microscop operațional pentru a vedea regiunile retinei periferice.

Endoscopul ocular este un instrument esențial, nu numai pentru vizualizare, ci și pentru a acționa ca o mână chirurgicală pentru manipulare sau operarea laser prin endoscop.

Retinopatia diabetică cu hemoragie vitreană și dezlipire de retină

Succesul chirurgical depinde de eliberarea forțelor vitreoretiniene de tracțiune, disecția profundă a membranelor neovasculare și fotocoagularea cu laser a retinei.Endoscopia oculară permite completarea acestor manevre în periferia retiniană până la pars plana și permite vizualizarea spațiului retroirian.

endoscopie-ocular

Hipotonie

Se crede adesea că odată ce ochiul devine hipoton, opțiunile pentru salvarea acelui ochi pot fi limitate. Dar în ochii în care hipotonia se datorează unei membrane a corpului epiciliar, endoscopia permite chirurgului să îndepărteze cu grijă acea membrană, eliberând corpul ciliar, endoscopul permite o nouă abordare în situatiile care au fost o problemă foarte dificilă până acum, tratată prin metode convenționale.

hipotomie-tratata-prin-endoscopie-ocularaGlaucomul neovascular

Vizualizarea retinei și a spațiului retroirian este adesea compromisă datorită edemului corneei, a hiphemei și a anatomiei ochiului. Endoscopia oculară permite fotocoagularea panretiniană completă și ciclofotocoagularea endoscopică. Cazurile de obstrucții vasculare retiniene, în forma lor ischemică care se complică cu glaucom neovascular beneficiază cel mai frecvent de endoscopia oculară. Este vorba despre trombozele de venă centrală retiniană, tromboză de ramură superioară sau inferioară a venei centrale retiniene. Glaucomul secundar neovascular cauzat de patologia mai sus menționată dar și de alte afecțiuni, este o boală extrem de gravă cu pericol de orbire și nu de puține ori însoțite de dureri oculare și cefalee puternice.

Glaucomul Sindromul Hyphema

Este un sindrom care se manifestă ca episoade cronice, intermitente și recurente ale hiphemei și inflamației oculare.

Acesta este în mod obișnuit cauzat de contactul unui dispozitiv intraocular cu țesutul uveal sensibil, cum ar fi irisul sau corpul ciliar.

hyphema

endoscopia-oculara-tratarea-glaucomului-sindromul-Hyphema

Endoscopul poate fi utilizat pentru a căuta cauza și, dacă se observă vase de sânge anormale, pentru a le fotocoagula.

Concluzie

Operația endoscopică oculară continuă să ofere performanțe exceptionale, complectând vizibilitatea chirurgului, oferind posibilități unice în tratamentele chirurgicale oculare.

Centru medical oftalmologic Vitreum oferă beneficiile acestei metode revoluționare tratând cu success boli oculare grave dealtfel inabordabile.