FemtoLASIK este o metodă modernă de corectare a dioptriilor indicată în cazurile de miopie, hipermetropie sau astigmatism.
Operațiile cu laser pentru tratarea problemelor de vedere au devenit foarte populare, datorită eficienței mărite, a timpului de recuperare rapid și a riscului redus de complicații. De-a lungul anilor, s-au făcut mai multe progrese în această direcție. Una dintre cele mai apreciate astfel de proceduri este operația FemtoLASIK.
Ce este FemtoLASIK?
Procedura chirurgicală presupune utilizarea a două tipuri de laser:
- Laser cu femtosecunde Zeiss VisuMax – Cu rolul de a crea un flap cornean, asemănător cu un “capac”, având o acuratețe crescută de mai puțin de un micron.
- Laser Excimer – acționează ulterior pentru a corecta dioptriile, aducând la normal forma corneei.
Flapul este apoi repoziționat în locul inițial unde se va vindeca natural. Defectul de vedere este astfel corectat, iar pacientul nu va mai avea nevoie să poarte ochelari sau lentile de contact.
FemtoLASIK versus LASIK – care este diferența?
În categoria operaților pentru corectarea viciilor de refracție se regăsește și operația LASIK(laser-assisted in situ keratomileusis). Care este diferența?
Procedeul este exact același descris mai sus. Diferența constă în modul de obținere al flapului. Astfel, în cazul procedurii LASIK, flapul este realizat cu o unealtă de tăiere mecanică numită microcheratom, care prezintă o lama care oscilează la frecventa mare și efectiv creează flapul. În cazul procedurii FemtoLASIK însă, se va folosi un laser, așa cum deja am menționat, care realizează un flap cu o acuratețe și siguranță mai mare fără utilizarea lamei.
A doua procedură este mai avantajoasă. Flapul poate fi repoziționat fără să fie nevoie de sutură, riscul de eroare este mult diminuat, confortul pacientului este mai mare, precizia mai bună și recuperarea mult mai rapidă.
Câte dioptrii pot fi corectate prin procedura FemtoLASIK?
Prin această tehnică se poate corecta:
- -11 dioptrii pentru miopie,
- + 5 dioptrii pentru hipermetropie,
- 5 dioptrii pentru astigmatism.
Ce pacienți se califică pentru operația FemtoLASIK?
Candidatul ideal pentru FemtoLASIK va avea următoarele caracteristici:
Vârsta: peste 18 ani. Această procedură se realizează doar pe pacienți adulți.
Fluctuații de vedere: procedura se realizează doar pe pacienți care au o vedere stabilă. Aceștia nu trebuie să își fi schimbat ochelarii sau lentilele de contact în ultimele 6 luni. De asemenea, pacienții care alăptează sau au diabet nu se califică, deoarece fluctuațiile hormonale pot afecta dioptriile. Procedura este refuzată și în cazul celor care fac tratament cu medicație ce influențează vederea.
Capacitatea de vindecare: pacientul trebuie să nu fie angajat într-un tratament sau să aibă o condiție medicală ce poate afecta capacitatea ochiului de vindecare.
Corneea: trebuie să aibă grosimea nealterată.
Operații oculare anterioare: este posibil ca proceduri de corectare a dioptriilor efectuate anterior pe ochi să împiedice posibilitatea realizării unei operații de tip Lasik.
Următoarele anomalii oculare pot îngreuna sau face imposibilă realizarea operației:
– Sindromul ochiului uscat
- Pleoape inflamate
- Glaucom
- Herpes simplex
- Herpes zoster
- Keratoconus
- Hipertensiune oculară
- Presbiopie
Cum decurge procedura de FemtoLASIK?
Dacă pacientul a fost recomandat pentru operație și după efectuarea examenelor și a analizelor medicale necesare, în ziua operației se vor desfășura următoarele etape:
– Pacientul este îndrumat spre camera operatorie unde va fi așezat confortabil pe un scaun, pe spate, sub un aparat cu laser și un monitor.
– Se aplică picături cu rol anestezic pe ochiul ce urmează a fi operat.
- Diferite unelte și mașinării speciale sunt utilizate pentru a menține ochiul deschis și pentru a stabiliza poziția globului ocular pe toată durata procedurii.
- Laserul este poziționat cu precizie fiind apoi aplicat pentru a forma flapul.
- Flapul este ridicat urmând aplicarea celui de-al doilea tratament laser cu Excimer pentru corectarea formei corneei. Pacientul poate auzi un ticait realizat de aparat.
- Odată ce corectarea este finalizată, flapul este repoziționat și se va vindeca fără suturi.
Întreaga procedură este foarte scurtă. Aceasta durează nu mai mult de 20 de minute pentru ambii ochi. Expunerea efectivă la laser este de doar 30 de secunde.
La finalul operației, pacientul va trebui să fie ajutat să ajungă acasă, deoarece nu va putea conduce singur.
FemtoLASIK – riscuri și complicații
Orice tratament medical prezintă riscuri pe care pacientul trebuie să le cunoască și să le accepte. Printre acestea se numără:
– Posibilitatea ca tratamentul să nu livreze rezultatele așteptate sau dorite.
- În cazuri foarte rare poate surveni pierderea permanentă a vederii
- Dioptriile pot reapărea cu trecerea timpului
- Unii pacienți pot raporta disconfort prelungit în vedere sau prezența unei aure în jurul surselor de lumină.
Există și unele complicații care sunt specifice acestei proceduri. Unii pacienți pot raporta post-operator o vedere opacizata cauzată de acumularea de bule de gaz în flap, sensibilitate crescută la lumină sau apariția unor benzi sub formă de curcubeu atunci când pacientul privește o sursă de lumină albă.
După operația FemtoLASIK
Recuperarea după procedură poate dura câteva zile, deci este recomandat ca pacientul să facă aranjamente pentru a se putea odihni în această perioadă.
Acesta poate experimenta disconfort la nivelul ochilor sub forma de:
– Durere ușoară, senzație de arsură, iritație sau mâncărime.
- Lăcrimare
- Vedere în ceață sau neclară
- Sensibilitate la lumină
- Ochi roșii
Simptomele acestea vor trece în câteva zile.
Recuperarea va fi cu atât mai ușoară cu cât pacientul va urma cât mai îndeaproape recomandările medicului. Acesta poate sugera:
- Purtarea unei protecții pentru ochi pentru primele 24-48 de ore după procedură. Pacientul NU trebuie să se frece la ochi!
- Efectuarea unei consultații la 24-48 de ore.
- Aplicarea de picături de ochi cu efect antiinflamator sau antibiotic.
- Evitarea aplicării produselor cosmetice pentru 2 săptămâni.
- Limitarea activității fizice pentru aproximativ 3 zile de la operație.
- Efectuarea unor consultații regulate pentru constatarea succesului procedurii pentru aproximativ 6 luni de la operație.
Vederea poate să continue să difere în calitate pentru următoarele câteva luni de la operație. Efectele finale vor fi constate după aproximativ 6 luni când procesul de vindecare va fi complet.
Procedura FemtoLASIK în România
Procedura FemtoLASIK se realizează cu succes în clinicile oftalmologice Vitreum, disponibile peste tot în Nord-Vestul țării. Medici iscusiți cu ani de experiență și echipamente de ultimă generație ajută sute de pacienți să scape de ochelari și să se bucure din nou de o vedere clară.