Implantul Ozurdex este o procedură utilizată în tratamentul bolilor oculare, cum ar fi edemul macular sau inflamația oculară, care pot duce la pierderea vederii. Procedura implică implantarea unui dispozitiv medical numit implant Ozurdex în zona ochiului afectată pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți vederea. Acest tratament este unul dintre cele mai populare și eficiente tratamente pentru edemul macular diabetic și a fost utilizat cu succes de mulți pacienți.

Pentru ce afecțiuni se administrează tratamentul OZURDEX?

 • Edem macular diabetic (DME)
 • Edem macular (umflarea maculei) în urma obstrucției ramurii sau a venei retiniene centrale
 • Uveită neinfecțioasă (o boală inflamatorie a uveei) care afectează segmentul posterior al ochiului

Ce este mai exact Ozurdex și cum funcționează?

figura implant ozurdexOzurdex este un implant cu steroizi, care este inserat în zona afectată a ochiului de edemul macular diabetic. Ozurdex acționează prin eliberarea lentă și constantă a dexametazonei în zona ochiului afectată de edemul macular diabetic. Implantul OZURDEX ajută la reducerea inflamației și a edemului este biodegradabil și invizibil pentru pacient și are doar 2 mm lungime.

Care este administrarea tratamentului Ozurdex?

Implantul OZURDEX este atât de mic încât poate fi injectat în ochi printr-un procedeu efectuat în cabinetul oftalmologic. Fiecare implant este deja în interiorul unui dispozitiv aplicator special, necesar pentru efectuarea inserției. Implantul va fi injectat în umoarea vitroasă din interiorul ochiului. Aceasta se numește injecție intravitreală. Implantul se dizolvă în corpul vitros timp de până la 6 luni, reducând necesitatea administrării multiple de picături oftalmice în fiecare zi. În interiorul ochiului, implantul este treptat dizolvat de gelul vitros care umple ochiul, eliberând medicamentul pentru a reduce umflarea sau inflamația. Pe măsură ce nivelul medicamentului scade în timp, umflarea sau inflamația pot afecta din nou vederea dumneavoastră. Dacă aceasta se întâmplă, medicul dumneavoastră poate recomanda o altă injecție OZURDEX.

Procedura nu este dureroasă, dar în timpul injecției, este posibil să simțiți o oarecare presiune. Medicul oftalmolog va lua măsuri pentru a vă asigura că suprafața ochiului este curată și va amorți această zonă pentru a vă ajuta să vă simțiți confortabil. Apoi, puteți auzi un clic când medicul oftalmolog apasă butonul care eliberează implantul OZURDEX în ochiul dumneavoastră. După procedură, medicul oftalmolog va verifica ochiul și apoi veți fi pregătit să plecați acasă.

Ce este edemul macular?

Edemul macular este o afecțiune oculară în care fluidul se acumulează în zona maculei, partea centrală a retinei, care este responsabilă pentru vederea fină și detaliată. Această acumulare de lichid poate provoca umflarea și îngroșarea maculei, afectând astfel vederea.

Edemul macular poate avea mai multe cauze, inclusiv:

 • Diabet zaharat: poate afecta vasele de sânge din retină și poate duce la acumularea de fluide în maculă.
 • Uveită: inflamația în interiorul ochiului poate duce la edem macular.
 • Cataracta: o operație de cataractă poate fi o cauză a edemului macular.
 • Vârsta înaintată: Pe măsură ce îmbătrânim, riscul de a dezvolta edem macular crește.
 • Alte afecțiuni ale ochilor: cum ar fi glaucomul sau degenerescența maculară.

Diagnosticarea edemului macular se face prin examinarea fundului de ochi cu oftalmoscopul sau prin imagistica de coerență optică (OCT), care permite vizualizarea stratului macular al retinei și identificarea oricărei acumulări de lichid sau umflături. De asemenea, medicul oftalmolog poate efectua un test de acuitate vizuală.

Simptomele edemului macular includ:

 • Scăderea acuității vizuale
 • Vedere încețoșată
 • Percepția imaginilor distorsionate
 • Încetinirea vitezei de citire
 • Dificultăți în a vedea obiecte mici sau detalii fine
 • Nuanțarea sau întunecarea culorilor

Ce este edemul macular diabetic?

Edemul macular diabetic este o afecțiune oculară comună, care afectează persoanele cu diabet zaharat. Această afecțiune poate duce la pierderea vederii și, în unele cazuri, poate fi foarte severă.

Edemul macular diabetic este o afecțiune care apare atunci când fluidul se acumulează în maculă, care este partea centrală a retinei. Aceasta poate duce la pierderea clarității vederii și la probleme de vedere. Edemul macular diabetic este o complicație a diabetului zaharat și este una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii vederii la persoanele cu diabet zaharat.

Simptomele edemului macular diabetic includ vedere încețoșată, dificultăți în vederea detaliilor fine și o scădere generală a vederii. În cazuri severe, edemul macular diabetic poate duce la pierderea vederii centrale.

Diagnosticarea edemului macular diabetic se face prin examinarea ochilor și prin efectuarea unor teste de vedere. Medicul oftalmolog poate efectua o examinare cu ajutorul unei lentile speciale și poate utiliza și o fotografie a retinei pentru a evalua gradul de edem.

Ce este uveita neinfecțioasă?

Uveita neinfecțioasă este o afecțiune oculară inflamatorie care afectează uveea, care este stratul intermediar al ochiului care se află între sclera (partea exterioară dură) și retina (partea interioară sensibilă la lumină). Această afecțiune poate afecta orice parte a uveei și poate fi clasificată în funcție de zona afectată – anterioară, intermediară și posterioară.

Simptomele uveitei neinfecțioase pot include durere oculară, sensibilitate la lumină, vedere încețoșată și senzația de corp străin în ochi.

Diagnosticarea uveitei neinfecțioase implică evaluarea medicală amănunțită, inclusiv un istoric medical și un examen fizic detaliat. De asemenea, pot fi utilizate teste de laborator și imagistice, cum ar fi analizele de sânge, radiografii și tomografii computerizate pentru a ajuta la determinarea cauzei uveitei neinfecțioase și a tratamentului adecvat.

Tratamentul constă în administrarea de antiinflamatoare și corticosteroizi sub formă de picături oculare, injecții intravitreale (OZURDEX) sau medicamente administrate pe cale orală. Este important să se utilizeze tratamentul adecvat pentru a preveni deteriorarea ochilor și pierderea vederii.

La ce să mă aștept după tratamentul cu OZURDEX?

După tratamentul cu Ozurdex, puteți experimenta o vedere temporar în ceață și apariția unor mici forme întunecate care apar în câmpul vizual frontal și, prin urmare, nu ar trebui să conduceți până când se restabilizează vederea.

În unele cazuri, vi se pot prescrie picături cu antibiotic pentru următoarele 3 zile cu scopul de a reduce orice posibil risc de infectare.

Pentru a preveni complicațiile și efectele secundare ale injecțiilor cu implant Ozurdex, este important să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră înainte și după procedură. Acestea pot include:

 • Nu atingeți ochiul după injecție;
 • Evitați activitățile care pot crește presiunea intraoculară, cum ar fi ridicarea greutăților;
 • Urmați instrucțiunile medicului pentru administrarea picăturilor oftalmice prescrise;
 • Contactați medicul dumneavoastră imediat dacă observați orice semne de infecție sau deteriorare a vederii;
 • Urmați programul recomandat de consultări de control după injecție pentru a monitoriza evoluția ochiului.

Ozurdex a fost testat în mai multe studii clinice și s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru edemul macular diabetic. Într-un studiu, majoritatea dintre pacienți au avut o îmbunătățire semnificativă a vederii după administrarea Ozurdex.