PRK, respectiv Keratectomia fotorefractivă este o intervenție chirurgicală cu Laser pentru corectarea erorilor de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia și astigmatismul. Asemănător cu LASIK, PRK îți va remodela corneea pentru a îmbunătăți capacitatea ochiului de a se focaliza, astfel îmbunătățind vederea.
Ești în categoria celor ce poartă ochelari?
Despre asta este vorba în chirurgia refractivă. Dacă sunteți dependent de ochelari pentru a vedea clar, este posibil să fi experimentat deja frustrarea limitărilor pe care aceștia le impun. De la faptul că sunt fragili și imposibil de purtat în timpul unor activități precum înotul, la antipatia față de manipularea lentilelor de contact și lupta pentru a le purta atunci când aveți alergii sau răceli, există multe compromisuri pe care pacienții trebuie să le accepte atunci când sunt nevoiți să poarte un dispozitiv ocular pentru a vedea mai bine, fie că e vorba de ochelari sau lentile de contact.
Din fericire, acum există o altă alternativă. Chirurgia oculară cu Laser este acum una dintre cele mai populare intervenții chirurgicale din lume și vă poate schimba vederea în câteva minute.
Erorile de refracție – una dintre cele mai întâlnite probleme oftalmologice
Una dintre cele mai întâlnite probleme oftalmologice care poate fi corectată, este reprezentată de erorile de refracție. Dacă faceți parte dintre cei care nu au o vedere optimă din cauza acestei afecțiuni, ați putea să luați în considerare intervenția chirurgicală refractivă. La Vitreum utilizăm mai multe proceduri chirurgicale refractive respectiv PRK, Femto Lasik și ReLEx SMILE, dar în acest articol vom ne vom axa pe procedura PRK. Fiecare tehnică variază în abordarea sa de a remodela țesutul cornean pentru a îmbunătăți vederea. În plus, nu toate tehnicile sunt potrivite pentru toți pacienții. Sunt pacienți care nu sunt candidați buni pentru LASIK și ReLEx Smile, dar sunt candidații perfecți pentru PRK.
Ce este operatia PRK?
PRK, cunoscută și sub numele de keratectomie fotorefractivă, este una dintre primele forme de chirurgie refractivă oculară cu Laser apărută înaintea procedurii LASIK. În timpul procedurii, Laserul cu excimeri este utilizat pentru a elimina stratul exterior de celule din cornee, ceea ce permite remodelarea țesutului subiacent pentru a corecta problemele de refracție ale pacientului. Acest lucru poate include ajustarea curburii, nivelarea sau uniformizarea corneei. PRK poate corecta astfel cele mai frecvente probleme de refracție, care de obicei necesită purtarea ochelarilor cu prescripție medicală. Aceste probleme includ:
- Hipermetropie (vedere neclară față de obiecte aflate la aproape)
- Miopie (vedere neclară la distanțe îndepărtate)
- Astigmatism (când corneea are o formă neregulată)
Toate aceste condiții se datorează faptului că lumina care intră în ochi este refractată incorect. Prin corectarea erorii de refracție, chirurgia PRK poate reduce semnificativ sau chiar elimina necesitatea purtării ochelarilor cu prescripție medicală sau a lentilelor de contact.
Ce se întâmplă în timpul intervenției chirurgicale PRK?
În timpul intervenției chirurgicale PRK, se utilizează un Laser cu excimeri pentru a îndepărta stratul exterior de celule din cornee. Această procedură permite țesutului subiacent să fie remodelat pentru a corecta erorile de refracție. Înainte de intervenție, se vor administra picături de ochi anestezice pentru a nu simți nicio durere. Procedura în sine este minim invazivă și poate dura mai puțin de o oră. Întregul strat exterior al corneei, numit epiteliu, se regenerează ca o singură unitate. După remodelarea corneei, medicul va plasa o lentilă de contact moale pe ochi pentru a ajuta stratul exterior să crească înapoi.
Intervenția PRK nu doare!
Deși pentru mulți pacienți ideea de a fi supuși unei intervenții chirurgicale la ochi poate suna dureroasă și înfricoșătoare, adevărul este că intervenția de corecție a vederii cu Laser este exact opusul. Înainte de intervenție se pun picături anestezice în ochi, ceea ce înseamnă că nu veți simți absolut nicio durere.
Cum decurg primele zile după PRK?
În primele zile după procedura PRK, trebuie să aveți grijă să vă protejați ochii, astfel permițând epiteliului să crească și să acopere corneea din nou în siguranță. De obicei, este necesar să purtați lentila de contact timp de aproximativ 5 zile până când epiteliul se vindecă în totalitate. În timpul procesului de vindecare, este normal să simțiți un mic disconfort și vedere încețoșată. În această perioadă, puteți lua analgezice fără prescripție medicală pentru a reduce disconfortul.
Este important să evitați să vă frecați ochii și ar fi indicat să purtați o mască pentru ochi în timpul somnului pentru a preveni orice contact accidental cu ochii. Este recomandat să utilizați picături pentru ochi pentru a menține ochii lubrifiați și să urmați programul medical prescris de medicul chirurg.
Medicul chirurg va programa o vizită de control la câteva zile după procedură, pentru a evalua progresul vindecării și a se asigura că nu apar complicații.
Despre primele săptămâni după PRK
În primele săptămâni după operația PRK, ochii dumneavoastră vor continua să se vindece. Este posibil să experimentați sensibilitate la lumină și vedere slabă pe timp de noapte în acest timp. Cu toate acestea, veți observa cu siguranță o îmbunătățire dramatică a calității vederii, deoarece cea mai mare îmbunătățire a vederii are loc în primele 10 zile după operația PRK.
Durata intervenției PRK și durata recuperării în urma acesteia
Intervenția chirurgicală de corecție a vederii cu Laser poate fi adesea finalizată într-un timp mai scurt decât ar dura o vizită regulată la medicul oftalmolog! Veți petrece aproximativ 30 de minute în sala noastră de operații, dar majoritatea timpului este dedicat pregătirii și îngrijirii post-operatorii. Majoritatea intervențiilor chirurgicale durează aproximativ 30 de minute, iar procedura în sine poate fi finalizată în doar 10 minute pentru ambii ochi.
Recuperarea după intervenția chirurgicală cu Laser este, de asemenea, simplă și rapidă. Dacă ați avut o intervenție PRK, stratul subțire îndepărtat de pe suprafața corneei se va reface în doar câteva zile.
De ce PRK poate fi o alegere mai bună pentru dumneavoastră?
Pentru persoanele implicate în activități cu impact ridicat, PRK poate fi o opțiune mai sigură.
În cazul procedurii LASIK se creează o clapetă. De aceea, dacă sunteți un sportiv sau un militar, medicul oftalmolog vă va recomanda, cel mai probabil, intervenția PRK. În timpul procedurii PRK, corneea este îndepărtată cu ajutorul unui instrument special și nu se realizează nicio clapă, astfel încât nu există nicio posibilitate ca aceasta să se disloce. Cu toate acestea, recuperarea poate fi puțin mai lentă decât în cazul procedurii LASIK. Discutați cu medicul oftalmolog pentru a determina care dintre opțiuni este cea mai potrivită pentru particularitățile dumneavoastră.
Intervenția PRK este potrivită pentru pacienții cu cornee subțire?
Da deoarece intervenția LASIK implică crearea unui lambou, procedura necesită o cantitate minimă de țesut cornean, astfel încât să poată fi creat lamboul fără a afecta integritatea corneei. În consecință, dacă aveți o cornee subțire, medicul oftalmolog ar putea să vă recomande procedura PRK, care nu implică crearea unei clape, astfel încât nu există nicio cerință privind grosimea corneei.
Intervenția PRK este mai potrivită pentru cei care au prescripții mai mari.
Cu cât gradul de dioptrii este mai mare, cu atât va fi nevoie de îndepărtarea mai mult țesut cornean pentru a corecta vederea. Prin urmare, dacă aveți o cornee subțire și aveți nevoie de o cantitate semnificativă de corecție, PRK poate fi o opțiune mai bună decât LASIK. Intervenția PRK poate corecta un grad de dioptrii de până la -7,00 D pentru persoanele miopie și de până la +4,00 D pentru cei cu hipermetropie.
Intervenția PRK provoacă mai puține simptome de ochi uscat.
În comparație, intervenția PRK nu implică crearea unui lambou și, prin urmare, reduce riscul de a avea simptome de ochi uscat după intervenție.
De asemenea, persoanele care au suferit intervenția chirurgicală de cataractă și li s-au implantat cristaline artificiale ar putea fi nevoiți să opteze și pentru intervenția chirurgicală PRK, cu scopul de a-și îmbunătăți vederea.
Recomandări pentru ziua intervenției PRK
În ziua intervenției chirurgicale, este important să aveți o masă ușoară și să luați toate medicamentele prescrise. Este recomandat să nu purtați machiaj sau accesorii pentru păr care vă pot împiedica să vă așezați confortabil capul sub Laser. De asemenea, este important să vă asigurați că aveți un mijloc adecvat de transport pentru a pleca de la operație deoarece nu este indicat să conduceți în ziua intervenției. În unele cazuri, pot fi administrate medicamente pentru a ajuta la relaxarea pacientului înainte de intervenția chirurgicală.
Cine nu este eligibil pentru PRK?
Pacienții cu diabet zaharat, glaucom avansat, abraziune corneană și cataractă severă nu sunt buni candidați pentru PRK. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează nu sunt eligibile. Dacă aveți antecedente de infecții oculare, ar putea fi necesar să luați măsuri de precauție suplimentare pentru a vă asigura că PRK va funcționa corect în cazul dumneavoastră. În afară de acestea, îngrijirea acordată înainte și după intervenție va influența în mare măsură rezultatul final.
Alegerea tipului de procedură de chirurgie refractivă este un proces important este indicat să fie făcută împreună cu medicul oftalmolog. Alegerea potrivită depinde de multe aspecte, cum ar fi gradul de dioptrii, forma corneei, starea ochiului, preferințele pacientului. Stilul de viață al pacientului poate juca și el un rol important. De aceea, este important să se discute toate opțiunile cu medicul oftalmolog și să se ia o decizie informată.