Relex Smile este o intervenție laser minim invazivă și fără durere care oferă o vedere normală fără a mai fi nevoie de purtarea ochelarilor pentru cei cu miopie sau astigmatism miopic.

Beneficii pentru sănătatea ochilor

Principala preocupare a oricărei intervenții oculare este sănătatea ochilor. ReLEX SMILE este o opțiune sigură și eficientă, oferind numeroase avantaje în acest sens. De exemplu, reducerea riscului de infecție este un beneficiu important al procedurii. Acest lucru se datorează faptului că incizia făcută în timpul intervenției este foarte mică, ceea ce reduce riscul de contaminare. De asemenea, intervenția ReLEX SMILE poate reduce riscul de ochi uscat și abraziune corneană.

Operatie laser Relex SmileÎn ultimii 20 de ani, mai multe tehnicii chirurgicale au făcut posibilă corectarea viciilor de refracție, astfel încât pacientul să poată reveni la viața fără ochelari. Aceste intervenții se efectuează cu un femtolaser. Intervențiile PRK și LASIK sunt printre cele mai populare tehnici și, pentru o lungă perioadă, au fost și singurele la care se putea apela. De câțiva ani însă, avansul tehnologic și medical a dus la apariția celei de-a 3-a generații de chirurgie refractivă, și anume ReLEx SMILE.

ReLEx SMILE este o tehnică superioară celor PRK și LASIK. Asta deoarece procedura se desfășoară mai rapid, cu riscuri mai reduse, fără durere, fără flap și cu o perioadă de recuperare mult mai scurtă.

Pacienții care suferă de miopie sau astigmatism au adesea nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru a-și corecta viziunea. Acestea pot fi incomode și pot afecta performanța sportivă sau alte activități zilnice. Cu intervenția ReLEX SMILE, pacienții se pot aștepta la o viață fără ochelari sau lentile de contact.

Spre deosebire de celelalte tehnici, în cazul intervenției ReLEx SMILE, nu este nevoie de îndepărtarea epitetului corneean și nici nu există flap. Laserul cu femtosecunde va crea o lenticulă refractivă. Apoi tot el va crea o incizie foarte mică, suficientă însă pentru ca medicul chirurg să poată îndepărta lenticula mecanic. La finalul procedurii, pacientul nu simte durere și, deoarece țesutul cornean nu este comprimat deloc, se elimină riscul pierderii temporare a vederii, dezavantaj care poate apărea în cazul altor tipuri de proceduri cu laser.

Ce este ReLEx SMILE PRO?

ReLEX SMILE PRO se referă la aceeași tehnică descrisă mai sus. Ceea ce diferă este femtolaserul cu care este efectuată. Tehnica dezvoltată de Carl Zeiss, este efectuată cu ajutorul laserului VisuMax 800. Astfel, intervenția ReLEx SMILE PRO va fi mult mai rapidă decât cea ReLEx SMILE.

Principalul avantaj ține de confortul pacientului. Diferența de timp între cele două intervenții pentru crearea lenticulei prin laser este de doar câteva secunde: 25 secunde pentru ReLEX SMILE și 7-10 secunde pentru ReLEx SMILE PRO. Aceasta nu pare mare, dar pentru pacient, este o durată semnificativă, făcând experiența mult mai confortabilă atunci când intervenția este mai scurtă.

Care sunt principalele avantaje ale intervenției ReLEX SMILE?

 • tabel comparativ ReLEX SMILE PRK LASIK Procedura este complet fără durere
 • Tratamentul nu necesită flap
 • Țesutul nu este alterat inutil, structura de rezistență a corneei fiind deranjată minim.
 • Incizia este de doar 2-4 mm, față de aproximativ 20 mm în cazul procedurii LASIK.
 • Se poate efectua pe pacienți care suferă de glaucom.
 • Nervii responsabili de lăcrimare nu sunt afectați.
 • Eficient în caz de astigmatism și miopie severă.
 • Vederea nu se pierde în timpul tratamentului.
 • Vederea clară se stabilizează foarte repede.
 • Pacientul își poate relua rutina în 72 de ore.
 • Toată intervenția durează câteva secunde.

Ce dioptrii pot fi corectate cu ReLEx SMILE?

Intervenția  ReLEx SMILE  este foarte eficientă și în cazul dioptriilor severe în următoarele limite:

Miopie – pana la -10 dioptrii

Astigmatism miopic –  pana la – 5 dioptrii

Afecțiuni combinate – pana la – 15 dioptrii (miopie+astigmatism)

Cine se poate opera cu ReLEx SMILE?

Operația de miopie și astigmatism miopic ReLEx SMILE nu poate fi efectuată pe următoarele categorii de pacienți:

 • Bolnavi de Keratoconus.
 • Pacient care a suferit o modificare a dioptriilor în ultimul an.
 • Bolnavi de diabet cu nivel glicemic anormal
 • Pacienți cu afecțiuni autoimune ale țesutului conjunctiv
 • Pacienți care au suferit în trecut de herpes simplex sau zoster la nivel ocular.
 • Cei ce suferă de astigmatism neregulat
 • Dacă sunt prezente cicatrici coreene (medicul decide dacă procedura se poate efectua sau nu)
 • Ochiul afectat a mai suferit alte intervenții chirurgicale.
 • Pacientele însărcinate sau lăuze
 • Pacienți sub tratament cu corticosteroizi sau antimetabolici.

Este procedura ReLEx SMILE sigură?

Chiar dacă este o tehnică relativ recentă, aceasta este considerată de către specialiști ca fiind cea mai sigură procedură existentă până în momentul de față pentru chirurgia refractivă.

Eficiența acestei tehnici a fost confirmată și de cei peste 1,5 milioane de pacienți care i-au dat o șansă în ultimii 11 ani. Dintre aceștia un procent enorm de 98% se bucură de rezultate peste așteptări după tratamentul ReLEx SMILE.

De asemenea, tehnica ReLEx SMILE prezintă cea mai redusă incidență a regresiei dioptriilor, față de oricare altă tehnică refractivă cu laser.

Cum se desfășoară operația cu ReLEx SMILE?

Înainte de operație:

Anterior operației, medicul oftalmolog va demara o serie de investigații cu rolul de a stabili clar dacă operația se poate efectua pe pacient, precum și care sunt rezultatele la care acesta se poate aștepta. Astfel se vor efectua următoarele examene oculare:

 • Testarea acuității vizuale cu corecție optică.
 • Pahimetrie, topografie, tomografie corneană.
 • Tomografie retineană și pe nerv optic.
 • Keratorefractometrie
 • Examen de câmp vizual.
 • Examen de fund de ochi.
 • Hartă epitelială.
 • Examen cornean Pentacam.
 • Ciclopegie cu picături.
 • Verificarea tensiunii intraoculare.
 • Biometrie cu IOL Master 700.

Pacientul trebuie să renunțe la lentilele de contact cu aproximativ o săptămână înainte de efectuarea testelor. După realizarea testelor, medicul va decide efectuarea operației în funcție de rezultatul acestora. În cazul în care candidatul este potrivit, cu 2 zile înainte de operație, acesta își va administra picături cu antibiotic și vitamina C.

În timpul operației:

Pacientul va fi pregătit pentru operație folosindu-se picături pentru anestezie locală. Pentru următoarele secunde pacientului i se va aplica un dispozitiv de depărtare a pleoapelor ce va împiedica clipirea. După ce este așezat pe spate în poziție confortabilă, laserul va crea lenticula și incizia pe cornee. Medicul va folosi apoi un instrument potrivit pentru extragerea lenticulei. Întreaga procedură durează foarte puțin, de regulă doar câteva zeci de secunde

După operație:

Imediat după operație, pacientul va vedea în ceață, dar nu va simți deloc durere, deși pot apărea senzații de deranjament local sub formă de jenă sau usturime. De asemenea, este normal ca ochiul să lăcrimeze intens în prima zi.

Acuitatea vizuală este recuperată în decursul a câtorva ore. Pacientul poate relua activitățile obișnuite în 72 de ore. Tot în primele 72 de ore, el va trebui să acorde o atenție deosebită la igiena ochiului, ștergându-se doar cu șervețele sterile, pentru a evita riscul de infecție.

Un alt aspect important pentru recuperare este portul ochelarilor de soare de calitate în prima lună după operație.

În următoarele 2 săptămâni se vor aplica picături cu antibiotic și antiinflamator, precum și lacrimi artificiale. Medicul poate recomanda aplicarea acestora din urmă pe o perioadă prelungită.

Astfel, atunci când între medic și pacient există o bună colaborare rezultate operației pt fi un succes absolut, iar riscurile, oricum minime, pot fi eliminate.

Procedura ReLEx SMILE poate ajuta numeroși pacienți să scape de ochelari sau de stresul lentilelor de contact pe viață. Cu o bună colaborare cu medicul specialist, în doar câteva secunde se pot obține rezultate de care pacientul se va bucura pentru tot restul vieții.

Operația cu ReLEx SMILE se poate efectua la clinicile Vitreum pe care le puteți găsi în nord-vestul țării. Vă așteptăm la control!

Alte aspecte importante după operația ReLEx SMILE

Alimentația și hidratarea

Mâncarea sănătoasă și hidratarea corespunzătoare sunt esențiale pentru vindecarea optimă după operația ReLEx SMILE. Consumați alimente bogate în vitamine și minerale, precum fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale. De asemenea, beți cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a vă menține ochii și corpul hidratat.

Somnul și odihna

Asigurați-vă că dormiți suficient și vă odihniți în primele zile după operație. Somnul este esențial pentru procesul de vindecare, iar odihna vă va ajuta să vă simțiți mai bine și să vă recuperați mai repede.

Activități de relaxare

Pentru a reduce stresul și tensiunea oculară după operația ReLEx SMILE, încercați să vă relaxați prin activități precum meditația, yoga, plimbările scurte în aer liber sau cititul unor cărți captivante. Evitați însă să citiți sau să vă uitați la ecranele dispozitivelor electronice pentru perioade lungi de timp.

Informarea medicului în caz de probleme

Dacă întâmpinați probleme sau simptome neobișnuite după operația ReLEx SMILE, cum ar fi dureri severe, înroșirea ochilor, scurgeri, vedere încețoșată sau pierderea vederii, contactați imediat medicul dumneavoastră. Este important să comunicați orice probleme medicului, astfel încât să puteți primi tratamentul adecvat în timp util.

Urmați toate recomandările medicului și aveți grijă de ochii dumneavoastră după operația ReLEx SMILE, iar rezultatele obținute vă vor oferi satisfacția de a vedea clar și fără disconfort.

Sfaturi pentru prevenirea complicațiilor după operația ReLEx SMILE

Următoarele sfaturi vă pot ajuta să preveniți complicațiile după operația ReLEx SMILE și să vă asigurați că obțineți cele mai bune rezultate posibile:

Respectați instrucțiunile medicului: Respectați toate instrucțiunile și recomandările medicului dumneavoastră, atât înainte, cât și după operație. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că ochii dumneavoastră se vindecă în mod corespunzător și că veți avea cele mai bune rezultate.

Îngrijirea ochilor: Fiți atenți la igiena ochilor, ținând cont de sfaturile medicului. Spălați-vă mâinile înainte de a vă atinge ochii și evitați să vă frecați ochii în timpul procesului de vindecare.

Adaptați-vă stilul de viață: Evitați fumatul și consumul excesiv de alcool, care pot încetini procesul de vindecare și pot crește riscul de complicații. Mențineți un stil de viață sănătos și echilibrat pentru a vă asigura că ochii dumneavoastră se vindecă cât mai bine posibil.

Protecția solară: Expunerea la soare poate provoca daune ochilor și poate întârzia vindecarea. Purtați ochelari de soare cu protecție UV și evitați expunerea prelungită la soare.

Comunicați cu medicul: Dacă observați simptome sau probleme neobișnuite după operație, informați medicul cât mai curând posibil. Comunicați orice modificări ale vederii, dureri sau alte simptome, astfel încât medicul să poată evalua situația și să vă ofere tratamentul adecvat.

Prin respectarea acestor sfaturi și prin urmărirea recomandărilor medicului, veți putea beneficia de o recuperare rapidă și de succes după operația ReLEx SMILE. O vedere clară și confortabilă vă va permite să vă bucurați de o calitate mai bună a vieții și să experimentați lumea într-un mod nou și fascinant.