Transplantul de cornee reprezintă soluția pentru mulți pacienți care nu își pot recăpăta acuitatea vizuală prin port de ochelari sau lentile de contact și alte procedee medicale și chirurgicale au fost epuizate. În ultimii ani, această procedură a putut ajuta din ce în ce mai mulți oameni, devenind un tratament disponibil și pe teritoriul țării noastre. Deși o intervenție complexă ce necesită multă iscusință, transplantul de cornee nu este dureros, iar rezultatele apar aproape imediat.
Ce este transplantul de cornee?
Transplantul de cornee este o procedură chirurgicală prin care se înlocuiește corneea, țesutul transparent care învelește globul ocular.
În timpul intervenției, chirurgul îndepărtează țesutul cornean afectat, urmând să îl înlocuiască cu unul sănătos, prelevat de la un donator care provine dintr-o bancă de cornee. Pentru multe persoane, transplantul de cornee redă claritatea vederii și îmbunătățește mult calitatea vieții.
De ce este importantă corneea?
Corneea, acest țesut transparent cunoscut și ca “fereastra ochiului”, are rol protector,
împiedicând germenii, murdăria sau alte particule, precum și razele UV dăunătoare, să deterioreze ochiului.
Când este necesar transplantul de cornee?
Transplantul de cornee nu este niciodată prima soluție sugerată de un oftalmolog. Totuși, dacă toate alternativele nu mai dau rezultate, un pacient poate intra pe lista de așteptare pentru un transplant de cornee.
Care sun cele mai frecvente afecțiuni care impun acest tratament?
– Keratoconus – o afecțiune care provoacă modificarea formei corneei. În mod natural aceasta are o formă rotundă.
Pacienții cu keratoconus însă, vor avea corneea în formă conică, ceea ce duce la subțierea din ce în ce mai tare a corneei.
– Sindromul Fuchs – este o afecțiune în care celulele stratului interior al corneei mor. Asta provoacă umflarea corneei și îngroșarea acesteia, ceea ce va face viziunea neclară.
- Infecții ce cauzează deteriorarea irevocabilă a corneei.
- Keratită – o inflamație a corneei cauzată de infecții virale sau bacteriene, ori paraziți.
- Răni la nivelul globului ocular. Transplantul de cornee poate fi evitat dacă pacientul se prezintă pentru controale oftalmologice regulate. Cu cât se depistează mai rapid simptomele unor patologii ale corneei, cu atât există mai multe șanse de corecție prin metode non-invazive.
Ar trebui așadar să vă prezentați la un control oftalmologic dacă apar oricare din următoarele simptome:
- Durere oculară.
- Vedere încețoșată
- Vedere dublată
Transplantul de cornee – perforant sau lamelar?
În funcție de tipul patologiei precum și de stadiul de avansare al acesteia, medicul specialist poate recomanda un transplant de cornee perforant sau unul lamelar.
Transplant de cornee perforant
Această intervenție chirurgicală presupune transplantarea unui grefon integral de cornee, unul care are toate straturile acestui țesut. Corneea sănătoasă este suturată după aplicare cu fire foarte subțiri, acestea fiind aplicate printr-o tehnică ce nu va permite disconfort sau complicații ulterioare legate de fir. După 6 luni de la operație, medicul poate decide îndepărtarea treptată a acestor fire de sutură.
Transplant de cornee lamelar
În unele cazuri afecțiunea oculară poate fi rezolvată prin transplantul unui anumit strat al corneei. Cele două proceduri de transplant de cornee lamelar sunt cunoscute ca:
- Transplant de cornee anterior profund
- Transplant de cornee posterior descemetic
Este de dorit ca intervenția să fie realizată folosind una dintre aceste două tehnici, deoarece s-au constat mai multe avantaje:
- În cazul celei posterioare se elimină nevoia suturii, operația este minim invazivă și recuperarea mai rapidă.
- Riscul de respingere al țesutului este mult mai mic.
- Scade riscul apariției infecțiilor sau a altor complicații în timpul operației
- Astigmatismul post operator este mai mic.
- Pacientul se va bucura mai rapid de o vedere îmbunătățită.
Cum decurge transplantul de cornee?
Înainte de procedură:
Medicul și echipa de anestezie vor studia istoricul medical al pacientului și vor discuta detaliile planului chirurgical, răspunzând la orice nelămurire.
Echipa de anestezie va efectua o anestezie locală sau generală, în funcție de condițiile medicale discutate anterior împreună cu pacientul și medicul chirurg.
De regulă transplantul de cornee necesită internare și este o procedură care se poate finaliza în mai puțin de 2 ore.
După procedură:
După operație ochiul va fi protejat de un pansament local ce va fi îndepărtat de către medic la primul control în următoarea zi după operație.
Pacienții pot experimenta un ușor disconfort sub forma de ochi roșu, iritat și mai sensibil la lumină, câteva zile de la operație.
În general, pacienții nu raportează episoade de durere la nivelul ochiului operat, dar dacă acestea apar, pot fi administrate calmante recomandate de către medic.
În funcție de tipul transplantului, este posibil ca pentru câteva zile, pacientul să trebuiască să evite anumite activități cu potențial dăunător pentru ochiul operat, ori să stea într-o anumită poziție.
Picături de ochi pot fi prescrise pentru a ajuta vindecarea ochiului, pentru a preveni apariția infecțiilor și pentru a descuraja inflamațiile sau respingerea țesutului.
Este probabil ca medicul să recomande portul de ochelari în scop protectiv pentru o anumită perioadă de timp, parte din procesul de recuperare. În timpul acestei perioade, pacientul nu trebuie să aplice presiune sau să frece ochiul operat pentru a nu cauza deteriorări sau a îngreuna vindecarea țesutului.
Cum va fi vederea după transplantul de cornee?
Pacienții vor putea observa o îmbunătățire în vedere imediat după operație. Cu toate acestea potențialul maxim va fi atins abia după mai multe luni de recuperare.
Vederea va reveni treptat la acuitatea optimă, dar procesul poate dura chiar și 12 luni în cazul transplantului de cornee perforant. Pentru cele lamelare, vederea este recuperată complet în aproximativ 3 luni.
Unde se poate efectua un transplant de cornee?
Transplantul de cornee se efectuează la clinica oftalmologică Vitreum
In prezent acesta este singurul centru din Nord-Vestul țării în care această opțiune de tratament este disponibilă și posibilă pentru pacienți.
Este recomandat așadar să vă prezentați la medicul oftalmolog când încep primele semne de deteriorare a vederii.
Controalele regulate sunt cea mai sigură cale spre corectarea rapidă și eficientă a majorității afecțiunilor oculare. Când toate alternativele sunt epuizate, transplantul de cornee este o cale prin care o vedere clară poate redevenii o normalitate pentru anumiți pacient.