Iridotomia Laser este un tratament utilizat pentru pacienții care sunt diagnosticați cu glaucom primar cu unghi închis, un tip de glaucom destul de rar, dar care poate dauna foarte grav vederii.

Ce este glaucomul

Glaucomul este o afecțiune oculară gravă care apare atunci când presiunea se acumulează în interiorul ochiului, afectând nervul optic care conectează ochiul la creier. Dacă nu este tratată la timp, poate provoca orbire ireversibilă.

Tipuri de glaucom

Există diferite tipuri de glaucom, iar tratamentele sunt variate. Cele două tipuri principale de glaucom sunt glaucom primar cu unghi deschis și glaucom primar cu unghi închis. Mai există și alte tipuri de glaucom precum secundar, pigmentar, pseudoexfoliativ, traumatic, neovascular, uveitic și posner-schlossmann.

Ocazional, glaucomul se poate dezvolta brusc și poate provoca simptome precum:

  • durere intensă a ochilor
  • greață și vărsături
  • ochi roșii
  • durere de cap
  • sensibilitate în jurul ochilor
  • halouri în jurul luminilor
  • vedere încețoșată

Factori de risc

Glaucomul poate afecta vederea înainte de a observa vreun simptom, dar există factori de risc precum:

  • Presiune internă ridicată a ochiului, cunoscută și sub numele de hipertensiune intraoculară
  • Vârsta peste 55 de ani
  • Istoricul familial de glaucom
  • Anumite afecțiuni medicale cum ar fi diabetul, migrenele, tensiune arterială ridicată și altele
  • Cornee subțire în centru
  • Miopie foarte mare sau hipermetropie
  • Leziuni oculare sau anumite tipuri de intervenții chirurgicale oculare
  • Administrarea de medicamente corticosteroide, în special picături pentru ochi, pentru o lungă perioadă de timp
  • Unii oameni au unghiuri înguste de drenaj, supunându-i unui risc crescut de glaucom cu unghi închis

Cum și când apare glaucomul cu unghi închis

Glaucomul cu unghi închis apare atunci când fluxul de lichid apos, numit umoarea apoasă, devine blocat și se acumulează, provocând o presiune foarte mare în ochi într-un timp foarte scurt. Umoarea apoasă este un lichid complet diferit de lacrimile tale și nu vor fi afectate de operație. Cu alte cuvinte, glaucomul cu unghi închis poate apărea atunci când irisul (partea colorată a ochiului) este împins în fata sistemului delicat de drenaj, care apoi restricționează fluxul de umoare apoasă, făcând ca presiunea din ochi să crească foarte repede.

Această creștere a presiunii oculare poate apărea brusc (un atac acut al glaucomului cu unghi închis) sau treptat. Există, de asemenea, forme incipiente ale bolii în care unghiul glaucomului este închis, dar presiunea ochilor nu este ridicată și nervul optic nu este încă afectat.

Tratamentul glaucomului cu unghi închis – Iridotomia Laser

Pacienta examinata pentru Iridotomia LaserIridotomia cu Laser, numită și iridotomie periferică cu Laser (LPI), este o metodă de tratament pentru pacienții diagnosticați cu glaucom cu unghi închis. La pacienții care au o presiune normală a ochilor și nu au leziuni ale nervului optic, dar au predispoziție pentru atacul de glaucom, iridotomia cu Laser poate fi recomandată ca tratament preventiv. Într-un studiu recent s-a demonstrat că riscul de a dezvolta o presiune ridicată a ochilor a fost mai mic în rândul celor care au beneficiat de Iridotomie Laser în comparație cu cei care nu au făcut-o. Este deosebit de important să înțelegem că Iridotomia este destinată pentru a păstra vederea și pentru a preveni apariția sau progresul glaucomului.

Dacă vi s-a prescris acest tratament și alegeți să nu îl urmați, riscați să dezvoltați un atac de glaucom și orbire ireversibilă. Este important de reținut acest aspect, în scop preventiv.

Ce este Iridotomia Laser

Iridotomia cu Laser este procedura de tratament prin care medicul oftalmolog creează o gaură microscopică în iris (de dimensiuni foarte mici, nu este vizibilă cu ochiul liber) folosind un Laser pentru a deschide unghiul (sau sistemul de drenaj intern al ochiului) la pacienții cu unghiuri înguste sau închise. Acest lucru îmbunătățește drenajul lichidului apos al ochiului și scade presiunea intraoculară pentru a preveni deteriorarea nervului optic și pierderea vederii sau orbirii care poate rezulta în cazul acestei afecțiuni.

Cum decurge Iridotomia Laser

Înainte de procedură cu jumătate de oră, vi se vor administra niște picături de ochi pentru scăderea presiunii oculare și pentru micșorarea pupilei. Picăturile anestezice sunt administrate și ele pentru a amorți suprafața ochiului. Apoi se trece la procedura în sine, veți sta la un aparat similar cu cel utilizat pentru a vă examina ochii, la care este atașat un Laser special. Medicul oftalmolog va pune o lentilă de contact specială pe ochi înainte de a aplica fasciculul Laser. Această lentilă permite medicului să vadă irisul în mod clar, astfel încât să poată aplica Laserul și să facă gaura în iris.

După procedură, veți reveni în zona de așteptare. Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală va verifica presiunea ochilor aproximativ o oră mai târziu. Procedura nu necesită internare.

Iridotomia Laser este dureroasă? La ce să mă aștept după intervenție

Mulți oameni sunt preocupați de posibilele dureri și efecte secundare ale iridotomiei cu Laser. În general, procedura este nedureroasă. În timpul procedurii propriu-zise cu Laser, puteți simți o senzație ciudată, dar nu se poate numi durere. Laserul face de obicei un zgomot ceea ce poate fi oarecum surprinzător. Procedura durează doar câteva minute. După ce iridotomia cu Laser este finalizată, ochiul poate fi puțin roșu, sensibil la lumină și inconfortabil în primele 24-72 de ore după procedură. Acestea sunt singurele neplăceri, dar sunt de foarte scurtă durată.

Este posibil să vi se prescrie picături antiinflamatoare după tratamentul cu Laser. Acestea ajută la reducerea inflamației (nu a infecției) în ochi. Medicul oftalmolog vă va spune cât timp trebuie să le luați. Nu aveți nevoie de antibiotice, deoarece ochiul nu are o rană deschisă.

Nu este indicat să conduceți timp de 24 de ore după intervenție, astfel că înainte de intervenție vă sfătuim să vă aranjați un mijloc de transport, o persoană care să vă conducă acasă.

Există riscuri asociate cu o iridotomie laser

Complicațiile după acest tratament sunt foarte puțin frecvente. Ocazional, presiunea ochilor va crește imediat după tratamentul cu Laser. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să aveți nevoie de tratament suplimentar înainte de a putea merge acasă. Acest tratament vine de obicei sub formă de picături pentru ochi sau medicamente. Medicul oftalmolog vă va anunța ce tratament aveți nevoie și vă va sfătui cât timp trebuie să luați tratamentul. De asemenea, înainte de intervenție veți primi toate informațiile necesare și vi se va răspunde la orice întrebări și neclarități, veți fi pe deplin informat.

Atenție!

Multe forme de glaucom nu au semne de avertizare. Efectul este atât de gradual încât este posibil să nu observați o schimbare a vederii până când starea nu se află în stadii foarte avansate. Este important să mergeți regulat la un control oftalmologic care include măsurători ale presiunii oculare. Dacă glaucomul este descoperit devreme, pierderea vederii poate fi încetinită sau prevenită. În concluzie, vă încurajăm să acționați preventiv.