Ce este o cataractă secundară?

Cataracta secundară este o opacifiere a capsulei posterioare a cristalinului care poate apărea după câteva luni sau ani de când ați suferit o operație de cataractă/înlocuire a cristalinului. Termenul medical pentru această afecțiune este „opacificare capsulară posterioară”, cunoscut și sub denumirea de PCO. Acest lucru împiedică trecerea luminii înspre retină și duce la pierderea vederii. Această afecțiune poate apărea la aproximativ 10% dintre pacienții care au suferit o intervenție de extracție a cataractei.

Ce factori cauzează cataracta secundară și când apare?

De reținut! Cataracta secundară nu înseamnă o reapariție a cataractei care a fost operată anterior. Mulți pacienți cred adesea că această afecțiune revine sau operația nu a avut succes, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale cataractei. Dar nu este cazul deoarece cataracta secundară este o afecțiune complet diferită. Este imposibil de anticipat dinainte dacă un pacient va dezvolta o cataractă secundară după o intervenție de cataractă. Cataracta secundară apare atunci când există o proliferare a celulelor epiteliale a capsulei posterioare a cristalinului cataractat, extras chirurgical, care susține cristalinul artificial implantat în locul celui natural cataractat. Dacă ați suferit o extracție de cataractă și observați probleme de vedere după această intervenție chirurgicală, ar trebui să mergeți la oftalmolog pentru a efectua un consult oftalmologic.

Cum se întâmplă de fapt procesul, explicat pe larg?

Pentru a înțelege de ce oamenii fac cataractă secundară, este important să știți ce se întâmplă în timpul operației de cataractă. În timpul unei operații de cataractă, chirurgul va îndepărta cu atenție cataracta din ochiul afectat și o va înlocui cu o lentilă intraoculară artificială sau cristalin artificial (IOL). Lentila este situată într-o „pungă” membranară foarte subțire numită sac. Partea frontală a sacului trebuie deschisă pentru a scoate și a introduce lentilele. Spatele sau „partea posterioară” a sacului rămâne intactă pentru a susține noua lentilă. La o mică proporție de pacienți (aproximativ zece la sută), celulele exterioare ale cristalinului vechi rămân și cresc pe capsulă. Acest lucru face ca această capsulă să devină încețoșată sau tulbure, ceea ce duce la vedere neclară. Pe o perioadă de luni sau ani de la operație, aceste celule pot începe să se aglomereze și să formeze o cataractă secundară prin tulburarea capsulei. Acest lucru oprește lumina să ajungă la retină din spatele ochiului, aceasta fiind partea care ne permite de fapt să vedem.

Cum vă dați seama că vă confruntați cu o cataractă secundară?

Simptomele cataractei secundare sunt asemănătoare cu cele ale cataractei primare, respectiv:

  • scăderea acuității vizuale care împiedică vederea de aproape și departe la unul sau la ambii ochi
  • vedere neclară sau dublă
  • dificultate în perceperea culorilor și a contrastelor
  • halouri în jurul luminilor, de aici incapacitatea de a conduce pe timpul nopții

Dacă ați avut o vedere bună după operația de cataractă, dar începeți să aveți unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus (de obicei, după aproximativ trei luni sau mai multe după operație), atunci trebuie să ajungeți cât mai curând posibil la medical oftalmolog pentru a vă examina ochii și pentru a verifica calitatea vederii.

Tratamentul pentru cataracta secundară

Cataracta secundară sau opacitatea capsulară posterioară se tratează printr-o procedură minim-invazivă numită Capsulotomie posterioară cu Laser YAG. Această procedură folosește un Laser YAG pentru a face o deschidere în capsula tulbure. Acest lucru permite luminii să treacă din nou pentru o vedere clară. Tratamentul cu Laser durează aproximativ 30 până la 60 de secunde. Înainte de intervenție medicul oftalmolog va evalua necesitatea efectuării acestei intervenții pe baza deteriorării vizuale a pacientului și a istoricului său medical pentru a evita orice riscuri asociate.

Beneficiile tratamentului cu Laser Yag în cazul cataractei secundare:

  • intervenția se desfășoară cu anestezie locală prin picături
  • este o procedură simplă, nu doare
  • nu necesită internare, ci doar un tratament postoperator cu picături
  • recuperarea vizuală este COMPLETĂ și rapidă
  • capsulotomia cu LAser YAG vă va restabili vederea la nivelul la care era în primele luni după operația de cataractă

Înainte de intervenție

Principalul lucru de luat în considerare în avans este că nu este indicat să conduceți spre casă în ziua tratamentului, așa că va trebui să aranjați un transport alternativ. Când ajungeți la clinică, vi se va face o  examinare oculară. Picăturile anestezice locale vor fi aplicate pentru a vă amorți ochiul (sau ochii, dacă sunteți tratați la ambii). Aceasta înseamnă că nu veți simți absolut nici o durere în timpul tratamentului. De asemenea, este posibil să vi se aplice picături pentru a vă dilata pupila.

Cum se desfășoară intervenția ?

Capsulotomia constă în primul rând în efectuarea unei deschideri în centrul capsulei posterioare cu ajutorul Laserului YAG. După aplicarea anesteziei locale prin picături, vi se va cere să vă plasați bărbia pe cadrul aparatului Laser și veți vedea o lumină strălucitoare, care permite medicului oftalmolog chirurg să vă vadă interiorul ochiului. Laserul YAG este apoi aplicat pe ochi, făcând câteva puncte mici în capsula lentilei, care se unesc pentru a face o deschidere. Dar nu vă faceți griji, acest lucru este complet nedureros. Deschiderea care este creată în capsula lentilei tulbure creează o cale clară prin care trece lumina. Acest lucru restabilește vederea, eliminând neclaritatea pe care capsula tulbure o provocase înainte de procedură.

La ce să mă aștept după intervenția cu Laserul YAG?

O îmbunătățire evidentă și semnificativă este vizibilă la doar câteva ore după intervenție. Este normal însă ca vederea să fie puțin neclară după intervenție, dar aceasta va reveni treptat, în decurs de 24 de ore. Pacienții raportează frecvent că văd „plutitori” în primele zile după tratament, este important de știut că acesta este un fenomen care trece în câteva zile. Medicul oftalmolog vă va spune dacă există lucruri pe care nu ar trebui să le faceți imediat după operație. Este posibil să fie nevoie să utilizați picături pentru ochi pentru câteva zile după intervenția Laser. Medicul oftalmolog vă va anunța dacă acest lucru este necesar.

În general, majoritatea oamenilor sunt gata să se întoarcă la muncă/activitățile generale de zi cu zi a doua zi după tratamentul cu Laser YAG.