doctor-in-verifica-ochii-unei-paciente
noiembrie 2, 2022

Tensiunea oculară: cauze, manifestări, prevenție și tratament

Tensiunea oculară apare în momentele când presiunea intraoculară prezintă valori mai mari decât cele obișnuite. Deși tensiunea oculară nu este o boală în sine, nu provoacă durere și nici alte simptome, valorile crescute ale acesteia pot determina apariția unor probleme mai grave de sănătate. Netratată, tensiunea oculară poate duce la glaucom și alte afecțiuni oftalmologice complexe. 

Cuprins:

Ce este tensiunea oculară?

Care sunt valorile tensiunii oculare normale?

Care sunt cauzele tensiunii oculare?

Care sunt simptomele tensiunii oculare?

Cum poți să previi tensiunea oculară?

Cum poți trata tensiunea oculară?

Complicațiile tensiunii oculare

Tensiunea oculară sau presiunea intraoculară se poate măsura exact ca tensiunea arterială. Valorile presiunii fluidului din interiorul ochiului oferă informații importante, atunci când apar primele semne ale unor afecțiuni oftalmologice.

În cadrul consultului medical de specialitate, realizat periodic, se va măsura presiunea intraoculară. Medicul poate diagnostica problemele la debut, pentru a oferi astfel un tratament adecvat. Cu cât afecțiunile oftalmologice sunt depistate mai devreme, cu atât șansele de tratare sunt mai bune, astfel încât problemele să fie rezolvate sau simptomele ameliorate.

Ce este tensiunea oculară?

Ochiul prezintă o substanță gelatinoasă care poartă denumirea de umoare vitroasă. Aceasta este repartizată în spatele ochiului, în timp ce în fața acestuia se regăsește, în cea mai mare parte, umoarea apoasă (1), necesară organului vizual pentru buna funcționare. Formarea și eliminarea constant a unei cantități de umoare apoasă determină tensiunea oculară. Practic, acest mecanism menține o presiune intraoculară stabilă. Tensiunea intraoculară mare poate fi asociată cu apariția glaucomului. Putem vorbi în același timp și de existența unor afecțiuni la ochi care cauzează o presiune oculară mare.

Care sunt valorile tensiunii oculare normale?

Presiunea normală a ochiului are valori cuprinse între 10 și 20 mm Hg (1). Orice variație mai mică sau mai mare duce la probleme de vedere care, pe termen mediu sau lung, pot afecta ireversibil ochii. Hipertensiunea oculară apare când valorile tensiunii oculare sunt crescute (3). Important de specificat este că aceleași valori de presiune crescută, la oameni diferiți, determină apariția unor afecțiuni oftalmologice variate. În același timp, creșterea tensiunii oculare poate să nu cauzeze simptome ale unor boli oculare. Există însă și situații în care oamenii își pot pierde vederea chiar și la o presiune a ochiului considerată normală (1).

Care sunt cauzele tensiunii oculare?

Principala cauză de apariție a tensiunii oculare este dezechilibrul între cantitatea de umoare apoasă creată și cea drenată sau scursă din ochi, însă mecanismul de producere nu este pe deplin cunoscut. Când ochiul generează o cantitate mai mare de umoare apoasă, iar aceasta nu are căile potrivite – canalele sunt obstrucționate sau deteriorate – pentru a fi eliminată, tensiunea oculară depășește valorile normale și apar problemele. O creștere accentuată a presiunii interne poate determina o deteriorare a nervului optic (2), apariția glaucomului sau a altor probleme pentru vedere. Vorbim însă și de cauze secundare care duc la valori anormale ale tensiunii oculare, în anumite condiții (2):
  • moștenirea genetică;
  • istoric familial de glaucom – de aceea trebuie să ai noțiuni detaliate despre ce este glaucomul și să mergi la medic când observi primele simptome;
  • înaintarea în vârstă și degenerarea oculară;
  • utilizarea îndelungată a unor pastile cu steroizi sau picături de ochi cu steroizi;
  • alte afecțiuni ale ochiului;
  • sindromul de dispersie a pigmentului – granulele de pigment din iris se desprind și obturează canalele;
  • sindrom de pseudoexfoliere – acumulare de fibre proteice microscopice granulare care
  • blochează drenajul umorii apoase;
  • traumatisme și leziuni oculare.

Care sunt simptomele tensiunii oculare?

În unele situații, valorile crescute ale tensiunii oculare pot fi depistate în urma unui control de rutină. Cum se manifestă tensiunea oculară mare?
  • disconfort ocular;
  • dureri de cap;
  • ochi roșu și tensiune;
  • vedere încețoșată sau cu umbre (4).

Cum poți să previi tensiunea oculară?

Prevenirea apariției unor afecțiuni oftalmologice și menținerea tensiunii oculare în limite normale trebuie începută cu eliminarea potențialelor cauze de apariție.

Dacă ești pe lista celor cu risc de a dezvolta hipertensiune oculară, recomandarea constă în control medical de specialitate, periodic. Astfel, diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat îți protejează vederea.

durere-de-cap
Acordă o atenție sporită medicamentelor prescrise! Sunt multe afecțiuni oculare care apar pe fondul administrării unor produse de tip steroizi. De aceea este important să informezi medicul specialist dacă ai luat astfel de pastile, ai folosit creme sau picături de ochi cu steroizi, chiar dacă ți-au fost prescrise pentru tratarea altor probleme ale ochilor sau după o intervenție chirurgicală oculară. Sănătatea ochilor este esențială, iar protecția vederii este importantă, mai ales când execuți anumite activități în urma cărora ochii ar avea de suferit. Ochelarii de protecție sunt de mare ajutor când lucrezi cu lucruri care se pot fragmenta și pătrunde în ochi. Nu uita să folosești ochelarii de soare pentru protecția ochilor în fața razelor nocive ale soarelui! Purtarea ochelarilor de protecție la ecranele moderne este un mod eficient de menținerea a sănătății oculare, alături de pauzele periodice de la activitățile care necesită concentrare și care ar putea să te facă să clipești mai rar. Ochiul are nevoie să fie umezit corespunzător mereu, pentru a se menține în parametri optimi de funcționare, dar are nevoie și de odihnă pe măsură. Alimentația sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete, cu proteină animală de calitate, alături de un stil de viață sănătos, cu renunțarea la vicii și la excese îți protejează corpul și ochii de boli. Ai grijă de igiena ochilor și a mâinilor înainte și după ce atingi zona ochilor, folosește produse adecvate nevoilor tale specifice. Tot aici trebuie să amintim doamnelor că o demachiere corectă, zilnică, a ochilor, alături de respectarea instrucțiunile de utilizare a lentilelor de contact asigură acuratețea vederii și sănătatea ochilor. Neutilizarea ochelarilor de vedere recomandați de medicul oftalmolog, în condițiile indicate sau renunțarea la aceștia fără acordul medicului duce la apariția altor probleme de vedere. Mișcarea este benefică tuturor organismelor. Sunt însă persoane care trebuie să fie atente la exercițiile efectuate, precum și la pozițiile pe care capul le are în cadrul acestora, pentru că pot conduce la o creștere accelerată a tensiunii oculare. Înaintarea în vârstă aduce și o degradare a vederii, alături de apariția altor probleme de sănătate, un motiv în plus pentru a merge la Centrul Medical Oftalmologic Vitreum pentru consult de specialitate. Cu echipamente oftalmologice moderne, de ultimă generație, beneficiezi de servicii de cea mai bună calitate și de tratamente potrivite pentru afecțiunile de care suferi.
doctor-oftalmolog-verifica-ochi-unei-paciente

Cum poți trata tensiunea oculară?

Diagnosticul corect al tensiunii oculare se poate face în urma unui control oftalmologic complet, cu măsurarea presiunii oculare și o discuție deschisă cu specialistul în care să îl informezi despre istoricul medical, afecțiunile familiale, medicamentele administrate pentru boli cronice sau cele fără rețetă. După ce are toate informațiile, oftalmologul poate spune cu precizie despre ce este vorba. Tratamentul în tensiune oculară vizează reducerea presiunii intraoculare (4), iar pentru aceasta, specialistul poate prescrie atât picături pentru ochi, cât și medicamente menite să producă acest efect. Medicul poate să îți ofere mai multe variante de produse, în combinații diferite, ajustând prescripția, pentru a readuce tensiunea oculară în parametri normali. O altă variantă de tratament oftalmologic, în condiții speciale, vizează intervenția chirurgicală cu laser, procedura și recuperarea fiind rapide. Alături de aceste opțiuni de tratament, oftalmologul îți poate indica realizarea unor schimbări în stilul de viață.

Complicațiile tensiunii oculare

Hipertensiunea oculară este un factor de risc pentru apariția glaucomului. Tensiunea oculară poate afecta nervul optic, ceea ce se reflectă în acuitatea vizuală redusă (5).

Tensiunea oculară poate duce la apariția și dezvoltarea glaucomului, cu efecte puternic negative asupra ochilor, pierderea ireversibilă a vederii sau chiar la orbire.

Existența presiunii ridicate în interiorul ochiului crește riscul de a dezvolta leziuni permanente ale nervilor (5).

Pentru a evita apariția complicațiilor pentru vedere, dar și pentru a depista în faza de debut unele afecțiuni oftalmologice, mergi la controale de specialitate periodic si beneficiază de servicii oftalmologice profesionale! Identifică cea mai apropiată clinică și programează o consultație! Urmează recomandările medicale și vei putea să te bucuri de tot ceea ce îți place să faci!

Tensiunea oculară poate fi un simptom al unei alte afecțiuni pe care o au ochii, dar poate, în egală măsură, să provoace probleme complexe pentru vedere. În multe cazuri, presiunea intraoculară crescută este depistată la un control oftalmologic de rutină. Descoperită la timp, cu tratamentul adecvat, vederea poate fi salvată, evident, cu respectarea sfaturilor și a tratamentului oferit de medicul specialist. Netratată, tensiunea oculară crescută poate duce la pierderea definitivă a vederii.

Lasă un comentariu