Tratamente-avansate-pentru-afectiuni-retiniene-la-Clinica-Oftalmologica-Vitreum
martie 9, 2023

Tratamente avansate pentru afecțiuni retiniene la Clinica Oftalmologică Vitreum

La Clinica Oftalmologică Vitreum, pacienții cu afecțiuni retiniene primesc cele mai avansate tratamente, personalizate pentru fiecare caz în parte. De la diagnosticul precis și până la tratamentul complex, echipa noastră de medici specialiști oferă îngrijirea necesară pentru a preveni sau trata afecțiunile care pot afecta vederea. În acest articol, vom discuta despre cele mai comune afecțiuni ale retinei și tratamentele avansate pe care le oferim la Clinica Oftalmologică Vitreum.

1. Retinopatia diabetică

1.1. Ce este retinopatia diabetică?

Retinopatia diabetică este o afecțiune care apare la pacienții cu diabet, în care vasele de sânge din retină sunt deteriorate. Acestea pot deveni inflamate sau să sângereze, ceea ce poate duce la pierderea vederii.

retinopatie diabetica

1.2. Tratamente avansate

La Clinica Oftalmologică Vitreum, medicii noștri specialiști folosesc cele mai avansate tratamente pentru a preveni sau trata retinopatia diabetică. Unele dintre aceste tratamente includ:

Injecții intravitreene: acestea ajută la prevenirea sau încetinirea deteriorării vaselor de sânge în retină.

Fotocoagularea cu laser: aceasta ajută la stoparea sângerărilor în retină și la prevenirea complicațiilor.

Vitrectomia: aceasta poate fi recomandată în cazurile avansate de retinopatie diabetică, când alte tratamente nu au avut succes.

2. Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV)

2.1. Ce este degenerescența maculară legată de vârstă?

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecțiune care apare în principal la persoanele în vârstă de peste 50 de ani, în care centrul retinei (macula) se deteriorează treptat. Acest lucru poate duce la pierderea vederii centrale.

degenerescenta-maculara

2.2. Tratamente avansate

Tratamentele avansate pentru DMLV la Clinica Oftalmologică Vitreum includ:

Injecții intravitreene: acestea pot ajuta la încetinirea deteriorării maculei.

Fotocoagularea cu laser: aceasta poate ajuta la oprirea sângerărilor și la prevenirea complicațiilor.

Implantarea de lentile intraoculare: acestea pot ajuta la îmbunătățirea vederii la distanțe medii și lungi pentru pacienții cu DMLV.

Desprinderea de retină

3.1. Ce este desprinderea de retină?

Desprinderea de retină este o afecțiune în care stratul interior al retinei se desprinde de stratul exterior, care furnizează nutrienți și oxigen. Aceasta poate duce la pierderea vederii.

dezlipire-de-retina

3.2. Tratamente avansate

La Clinica Oftalmologică Vitreum, medicii noștri specialiști utilizează următoarele tratamente pentru desprinderea de retină:

Vitrectomia: aceasta poate fi recomandată în cazurile avansate, când alte tratamente nu au avut succes. În decursul acestei proceduri, medicii îndepărtează gelul vicios din ochiul pacientului și refixează stratul interior al retinei.

Retinopexia pneumatică: aceasta implică injectarea unui gaz sau a unei bule de aer în interiorul ochiului pentru a ajuta la fixarea stratului interior al retinei.

Fotocoagularea cu laser: aceasta poate fi utilizată pentru a arde zonele retinei care s-au desprins și a le lipi înapoi în poziție.

4. Membrane epiretinale

4.1. Ce simptome prezintă o persoană care suferă de membrană epiretiniană?

Membrana epiretiniană poate fi considerată gravă atunci când afectează partea centrală a retinei responsabilă pentru vederea detaliilor fine.

În forma sa avansată, această afecțiune poate duce la distrugerea completă a celulelor din zona centrală, ceea ce se numește „gaură maculară” și care poate duce la pierderea completă a vederii.

4.2. Care sunt factorii de risc pentru membrana epiretiniană?

Apariția membranei epiretiniene este idiopatică, ceea ce înseamnă că nu poate fi explicată în legătură cu nicio altă boală oculară existentă. În acest caz, afecțiunea apare la pacienții sănătoși, fără a fi constatată prezența unei alte boli oculare.

4.3. Tratamente avansate

Tratamentele avansate pentru membranele epiretinale includ:

 Vitrectomia: aceasta implică îndepărtarea gelului vicios din ochiul pacientului și îndepărtarea membranei epiretinale de pe suprafața retinei.

Injecții intravitreene: acestea pot ajuta la prevenirea sau încetinirea formării membranelor epiretinale.

Peeling-ul ILM(membrana limitantă internă) este un tratament retinian avansat care este utilizat pentru a trata diverse afecțiuni oculare, cum ar fi gaură maculară, edem macular, retinopatie diabetică și degenerescența maculară legată de varstă.

Acest tratament constă în îndepărtarea cu mare atenție a membranei limitante interne a retinei cu ajutorul unui instrument special numit forceps micro-chirurgical. Îndepărtarea acestei membrane ajută la îmbunătățirea vederii și la prevenirea apariției altor probleme oculare în viitor.

Peeling-ul ILM este considerat un tratament avansat deoarece necesită o abilitate și o experiență considerabile pentru a fi efectuat cu succes. Este important să consultați un oftalmolog specializat în tratamentele retiniene avansate dacă doriți să aflați mai multe despre această procedură și dacă aveți nevoie de un astfel de tratament.

În timpul procedurii de peeling ILM, pacientul este supus anesteziei locale pentru a minimiza disconfortul și durerea. După aplicarea anesteziei, oftalmologul va efectua o mică incizie în partea posterioară a ochiului pentru a accesa membrana limitantă internă.

Cu ajutorul pincetei de ILM, oftalmologul va îndepărta cu atenție membrana limitantă internă de pe suprafața retinei. Îndepărtarea acestei membrane ajută la eliminarea oricăror tensiuni sau tracțiuni care pot cauza daune retinei, îmbunătățind astfel circulația sanguină și reducând riscul de complicații oculare.

vitrectomie

În plus, este important să menționați istoricul medical și toate medicamentele pe care le luați înainte de a efectua procedura de peeling ILM. De asemenea, trebuie să informați medicul dumneavoastră despre orice simptome sau probleme oculare pe care le-ați avut în trecut sau pe care le aveți în prezent.

Peeling-ul ILM poate fi realizat ca procedură independentă sau în combinație cu alte tratamente retiniene, cum ar fi vitrectomia sau injectarea de medicamente în ochi.

Peeling-ul ILM este o procedură complexă care necesită abilități și experiență specializate din partea oftalmologului. De aceea, este important să căutați un medic cu experiență în tratamentele retiniene avansate și să discutați cu el sau ea despre toate opțiunile terapeutice disponibile.

În general, peeling-ul ILM poate fi o opțiune terapeutică eficientă pentru pacienții cu diverse afecțiuni oculare, îmbunătățind viziunea și reducând riscul de complicații oculare.

În cazul în care sunteți un candidat potențial pentru peeling-ul ILM, medicul dumneavoastră vă va explica în detaliu procedura și va răspunde la orice întrebări sau îngrijorări pe care le aveți.

În timpul procedurii, medicul dumneavoastră va efectua o incizie mică în ochi pentru a permite accesul la retina. Apoi, se va utiliza un instrument special pentru a îndepărta cu atenție membrana limitantă internă (ILM) de pe suprafața retinei. După îndepărtarea ILM, medicul dumneavoastră va aplica o soluție pentru a ajuta la prevenirea inflamației și la promovarea vindecării.

După procedură, medicul dumneavoastră vă va da instrucțiuni cu privire la îngrijirea postoperatorie, cum ar fi evitarea activităților care pot provoca presiune sau tensiune în ochi, precum ridicarea de greutăți sau înotul timp de câteva săptămâni. De asemenea, veți fi programat pentru o serie de vizite de control pentru a monitoriza evoluția recuperării și pentru a asigura că nu apar complicații.

În general, peeling-ul ILM poate fi o opțiune terapeutică eficientă și sigură pentru pacienții cu afecțiuni oculare avansate. Cu toate acestea, este important să luați în considerare toate opțiunile terapeutice disponibile și să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina cea mai bună abordare terapeutică pentru nevoile dumneavoastră specifice.

De menționat că peeling-ul ILM poate avea și unele riscuri și efecte secundare, cum ar fi infecția oculară, inflamația sau deteriorarea retinei. De aceea, este important să respectați instrucțiunile medicului dumneavoastră cu privire la îngrijirea postoperatorie și să efectuați vizitele de control necesare pentru a monitoriza evoluția recuperării și pentru a preveni complicațiile.

Tratament-gaura-maculara

În general, peeling-ul ILM poate fi o opțiune terapeutică eficientă și sigură pentru pacienții cu afecțiuni oculare avansate. Cu toate acestea, este important să luați în considerare toate opțiunile terapeutice disponibile și să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina cea mai bună abordare terapeutică pentru nevoile dumneavoastră specifice.

În concluzie, peeling-ul ILM este o procedură avansată de tratament retinian care poate fi utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni oculare, cum ar fi membranele epiretinale și găurile maculare. Procedura poate ajuta la restabilirea funcției vizuale și poate reduce simptomele asociate cu afecțiunile oculare avansate.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre această procedură, discutați cu un medic oftalmolog experimentat și calificat și determinați dacă este cea mai bună opțiune terapeutică pentru nevoile dumneavoastră specifice.

Lasă un comentariu