Termenul de vitrectomie este o procedură chirurgicală oftalmologică care este recomandată în tratarea unor probleme oculare legate de retină sau de vitroasa ochiului. Operația constă în scoaterea vitroasei, gelul transparent care se află în centrul globului ocular, între cristalin și retină. Pentru ca imaginea să se formeze optim pe retină, este nevoie ca acest gel să rămână transparent. Unele probleme oculare cauzează hemoragie intravitreană, caz în care gelul își pierde proprietățile naturale, iar vitroasa trebuie îndepărtată. Pacienții cărora li se recomandă această operație, indiferent de motiv, trebuie să se informeze în legătură cu etapele procedurii, scopul acesteia, rezultatele, riscurile și recuperarea post-operatorie. Pe lângă o discuție deschisă cu medicul oftalmolog, vă îndemnăm să găsit informații importante în rândurile ce urmează.
Când este recomandată operația de vitrectomie?
Pentru a vedea clar, lumina trebuie să pătrundă prin globul ocular și să ajungă la retină, țesutul senzorial din spatele ochiului pe care se formează imaginea. Aceasta transmite apoi informația primită la creier.
Multe afecțiuni oculare pot duce la pierderea transparenței corpului vitros. Acesta se poate umple cu sânge în urma unei hemoragii, se poate rigidiza sau cicatriza. Toate acestea cauzează formarea defectă a imaginii pe retină, deoarece lumina nu mai pătrunde corect prin corpul vitros. În acest caz, scoaterea și înlocuirea lichidului ar putea duce la rezolvarea sau îmbunătățirea problemei. Dacă medicul nu poate preconiza resorbția opacifierii, se va recomanda vitrectomia.
Vitrectomia mai poate fi recomandă în cazul dezlipirii de retină.
Îndepărtarea vitroasei poate, de asemenea, să îi ofere medicului acces la maculă. Aceasta se află în centrul retinei și ajută la acuitatea vizuală. Gaura maculară este o afecțiune care poate cauza vedere încețoșată. După îndepărtarea fluidului vitros, medicului îi va fi mai ușor să trateze această afecțiune.
Alte afecțiuni care ar putea necesita vitrectomie sunt:
- Deteriorarea vaselor sanguine din retină
- Infecții importante ale ochiului
- Traumatisme oculare grave
- Degenerescență maculară
Care sunt etapele operației de vitrectomie?
Operația se desfășoară sub anestezie locală. Aceasta poate dura 1 oră sau chiar mai multe. Operația se desfășoară sub microscop iar cu ajutorul mai multor instrumente fine chirurgul va îndepărta vitrosul, precum și orice țesut cicatrizat sau corp străin din ochi.
Pentru a fixa retina și a o stabiliza, medicul poate injecta un gaz special, urmând ca această bulă de gaz să se resoarbă singură.
Înainte să finalizeze operația, este posibil ca medicul să umple ochiul cu un ulei special,ulei de silicon. Dacă ochiul este umplut cu ulei de silicon, acesta trebuie îndepărtat printr-o procedură ulterioară. În funcție de complexitatea procedurii, este posibil ca medicul să închidă operația cu o sutură care se absoarbe de la sine. Totuși, majoritatea pacienților nu au nevoie de sutură. După operație, ochiul va fii acoperit cu un bandaj care se va înlătura a doua zi după intervenție iar pacientul va trebui să folosească picături cu antibiotic pe o perioada de 45 de zile.
Importanța peeling-ului ilm în intervenția de vitrectomie pentru tratarea afecțiunilor retiniene
În timpul intervenției de vitrectomie, peeling ilm poate fi realizat înainte sau după îndepărtarea gelului vitros din ochi. Uneori, medicul poate decide să combine această procedură cu alte intervenții precum aplicarea de laser pentru a trata anumite afecțiuni ale retinei sau injectarea de substanțe terapeutice în ochi. După terminarea intervenției, pacientul trebuie să urmeze indicațiile medicului în ceea ce privește administrarea de medicamente și îngrijirea ochilor pentru a evita orice complicații. În general, peeling-ul ilm este o procedură sigură și eficientă în cadrul intervenției de vitrectomie, care poate îmbunătăți semnificativ vederea pacientului și poate contribui la reducerea riscului de pierdere a vederii.
Cum trebuie să te pregătești pentru vitrectomie?
Înainte de intervenție este foarte important ca fiecare pacient să poarte un dialog deschis cu medicul care va efectua operația. În funcție de afecțiunea care trebuie să fie tratată, acesta va putea oferi detalii specifice în ceea ce privește pregătirea preoperatorie și rezultatele care vor urma.
Ce se întâmplă după operație?
După operație, ochiul va fii pansat până a doua zi, urmând ca pacientul să folosească picături pentru următoarele 4 săptămâni, după care revine la control. În ziua următoare, pacientul se poate întoarce la activitățile cotidiene.
Ce implică perioada de recuperare?
Prima zi de la intervenție, primele ore, pacientul va trebui să își țină capul într-o poziție anume, pentru a păstra bula de gaz în poziția corectă astfel încât să poată susține retina. Până ce gazul nu se va elimina de la sine, vederea nu va fi optimă. Înainte de dizolvarea gazului, este recomandat ca pacienții să nu zboare cu avionul. Presiunea ridicată din aer ar putea cauza probleme ce pot duce la pierderea vederii.
Pentru a prevenii infecțiile, pacienții vor folosi picături cu antibiotic. Dacă ochiul este dureros, se pot lua calmante. De asemenea, sunt necesare controalele postoperatorii.
Care sunt riscurile operației de vitrectomie?
La fel ca în cazul oricărei operații, și în cazul vitrectomiei pot apărea complicații. Acestea pot include:
- Infecții
- Hemoragie
- Cataractă
- Presiune intraoculară crescută (poate duce la glaucom)
- Ruptură sau detașare de retină
- Vedere slabă
De asemenea, pacienții ar trebui să contacteze imediat medicul specialist în cazul în care:
- Încep să își piardă vederea
- Experimentează durere puternică însoțită de umflarea și înroșirea zonei din jurul ochiului
- Au scurgeri din ochi
- Văd pete de lumină
De cele mai multe ori însă, în urma operației de vitrectomie vederea este îmbunătățită sau stabilizată, și nu se înrăutățește.
Vitrectomia este o procedură chirurgicală al cărei succes depinde foarte mult de buna comunicare dintre pacient și medic. Pacientul trebuie să respecte indicațiile post operatorii pentru a obține rezultatul dorit